”Legendaariset 80-luvun syntikat viedään nykyisin käsistä” – Tietokoneita kaihtava Vokologi soittaa harvinaisen keikan Rauman taidemuseolla

Raumalaisen Heikki Vastialan mukaan vanhojen syntetisaattoreiden ennalta-arvaamattomat suhinat ja kohinat kiehtovat häntä.

Raumalaisen Heikki Vastialan treenikämpältä löytyy paljon erilaisia elektronisia soittimia ja äänenmuokkauslaitteita.

22.9. 12:33

Rauma

Lähes kymmenen vuotta sitten raumalainen elektronimuusikko Heikki Vastiala teki ensimmäisen kappaleensa Vokologi-sooloprojektilleen.

”Vokologin vokoodereilla ja syntetisaattoreilla tuotettua musiikkia voisi luonnehtia futuristiseksi synapop-iskelmäksi”, Heikki Vastiala kuvailee treenikämpällään soittimia pakatessaan.

Vokologi-nimi tulee siitä, että Vastiala käyttää laulaessaan vokooderi-puhesyntetisaattoreita, jotka saavat lauluäänen kuulostamaan robottimaiselta.

Heikki Vastiala pakkaa soittimiaan tai kuten hän kutsuu, äänilähteitään, hyvin harvinaista Rauman taidemuseon keikkaa varten.

Kyseessä on vasta neljäs Vokologin keikka.

”Keikkailen harvoin sen takia, että syntetisaattoreita ja muita laitteita on niin valtava määrä. Viime keikalle, joka oli Porin radiotalolla, sain juuri ja juuri kaikki laitteet ängettyä henkilöautoon ja mahduin vielä ajamaankin sillä.”

Vastialan keikalle nähneet ovat voineetkin ihmetellä laitteiden hätkähdyttävää määrää, sillä monet elektronisen musiikin kokoonpanot kuten vaikkapa Teflon Brothers, keikkailevat pelkän läppärin kanssa.

”Minä en käytä keikoilla ollenkaan tietokoneita, vaan teen kaiken musiikin ja äänet vanhoilla analogisilla ja digitaalisilla syntetisaattoreilla”, Vastiala avaa.

Hän pitää siitä, että vanhat syntetisaattorit voivat olla toimivuudessaan jopa ennalta-arvaamattomia.

”Jopa niiden virheet ovat miellyttäviä. Ne kaikki kohinat ja suhinat kiehtovat minua.”

Heikki Vastialan sooloprojekti Vokologi soittaa tämän viikon torstaina keikan Rauman taidemuseon iltatapahtumassa.

80-luvun syntikoiden hinnat ovat Vastialan mukaan nousseet merkittävästi viime vuosina.

Hän arvioi, että hintojennousu johtuu siitä, että elektronista musiikkia tehdään enemmän kuin ennen.

”Kun vielä kymmenen vuotta sitten ennustettiin, ettei kukaan käyttäisi enää fyysisiä laitteita vaan kaikki elektroninen musiikki tehtäisiin tietokonesovelluksilla, niin se ei toteutunutkaan. Kävikin päinvastoin.”

Vanhoja syntetisaattoreita onkin vaikeaa löytää, sillä yli 40-vuotiaat laitteet alkavat olla elinkaarensa päässä. Joten yhä useampi etsii samoja legendaarisia syntetisaattoreita.

Heikki Vastiala kertoo, että torstaisella keikalla on luvassa uudelleen sovitettuja versioita Vokologin Ääniaaltoja-lp:ltä, sekä uusia, julkaisemattomia kappaleita.

Vokologi-nimi tulee vokooderi-laitteesta, joka muuntaa puheäänen robottimaiseksi.

Rauman taidemuseossa järjestetään torstaina tapahtuma, joka kantaa nimeä Ilta, jolloin kaikki on toisin.

Heikki Vastialan Vokologin lisäksi maksuttomassa, ikärajattomassa tapahtumassa pääsee tutustumaan Triennale-näyttelyn lisäksi myös K-70 -ryhmän performansseihin sekä mediataiteilija Niko Tiainen esittää AV-live esityksen.

Tapahtuma alkaa Rauman taidemuseossa, osoitteessa Kuninkaankatu 37, torstaina 22.9. kello 18 ja Vokologi aloittaa keikkansa kello 20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut