Taide­museoon ilmestyi lauantaina yllättäviä hahmoja, kun näyttelijä Brad Pitt ja muusikko Nick Cave esittelivät teoksiaan Tampereella

Näyttelijä Brad Pitt ja muusikko Nick Cave esittelivät lauantaina Tampereella sijaitsevassa Sara Hildénin museossa teoksiaan. Pitt ja Cave vaikuttivat molemmat jännittyneiltä, taidekriitikko kertoo.

Nick Cave (vas.), Thomas Houseago ja Brad Pitt poseerasivat tiedotustilaisuudessa Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella lauantaina.

17.9. 17:23

Sara Hildénin taidemuseossa sunnuntaina avautuva näyttely yllättää taiteilijalistallaan.

Museo on kertonut ennakkoon avaavansa kuvanveistäjä Thomas Houseagon näyttelyn, mutta lauantaina museo julkisti näyttelyn koko taiteilijalistan: Houseagon ohella näyttelyssä nähdään teoksia myös hänen ystäviltään, paremmin näyttelijänä tunnetulta Brad Pittiltä sekä muusikko Nick Cavelta. Kyseessä on heidän debyyttinsä kuvanveistäjinä.

Kaikki kolme taiteilijaa olivat paikalla lauantaina näyttelyn pressitilaisuudessa. Museolla oli suuren maailman tunnelmaa, kun turvamiehet kävelivät museota ympäri ja assistentit pyörivät tähtien ympärillä, kertoo Helsingin Sanomien taidekriitikko Harri Mäcklin.

Brad Pitt esittelemässä veistostaan.

Cave ja Pitt vaikuttivat molemmat jännittyneiltä, Mäcklin kertoo.

”Molemmat sanoivat, etteivät he oikein tiedä, mitä näyttelypressissä tehdään ja mitä teoksista kuuluu sanoa.”

Brad Pittiltä on esillä muun muassa kipsipaneeli, joka kuvaa ammuskelukohtausta, sekä läpinäkyvästä silikonista tehtyjä talonmuotoisia veistoksia, joita on ammuttu erikaliiperisilla aseilla.

Nick Cave esitteli Tampereella keramiikkahahmojaan.

Nick Cavelta on näyttelyssä sarja keramiikkahahmoja, jotka kuvaavat paholaisen elämää. Cave on muotoillut, maalannut ja lasittanut sarjan 17 hahmoa vuosina 2020–2022.

”Cave sanoi, ettei 10 000 ihmiselle esiintyminen ole läheskään yhtä jännittävää kuin keramiikkauunin avaaminen”, Mäcklin kertoo.

”Konsertissa hän pystyy artistina hallitsemaan sitä tilannetta, mutta nyt nämä teokset ovat maailmalla eikä hän voi vaikuttaa siihen, miten ne otetaan vastaan.”

Nick Cave esiintyi vastikään Bad Seeds -yhtyeensä kanssa Helsingissä Flow-festivaalin päätöspäivän pääesiintyjänä.

Brad Pitt ampumalla syntyneen teoksensa äärellä.

Los Angelesissa työskentelevä Thomas Houseago (s. 1972) tunnetaan suurista, usein ihmismuotoisista veistoksistaan, joita on nähty muun muassa New Yorkin Whitney-biennaalissa. Tampereella Houseago esittelee veistosten ohella uusia maalauksiaan.

Thomas Houseago: Weekend at El Cap, 2022. Kuva: Houseago Studio

Museon mukaan Houseagon näyttely ”juhlistaa vapautumista pandemian aiheuttamasta eristäytymisestä ja myös henkilökohtaista toipumista”.

Houseago on haastatteluissa kertonut romahduksesta, johon johti hänen väkivaltaisen isänsä kuolema vuonna 2019, ja sitä seuranneesta pitkästä terapiaprosessista, jossa Pittin ja Caven kaltaisilla ystävillä oli merkittävä rooli.

Nyt taiteilija haluaa korostaa individualistisen taiteilijuuden sijaan kollektiivisuuden luovuuden ilosanomaa ja jakaa näyttelynsä ystäviensä kanssa.

”He kertoivat siitä, miten tämä on ollut heille yhteisöllinen projekti, ja miten he ovat vaikuttaneet toistensa luoviin prosesseihin”, Mäcklin kertoo.

”Kaikkien heidän puheissaan nousi esiin se, että veistosten tekeminen on ollut jotenkin terapeuttista – huomattavasti henkilökohtaisempaa kuin se työ, mitä Cave ja Pitt leipätyönään tekevät.”

Thomas Houseago: WE with Nick Cave & Brad Pitt Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella 18.9.2022–15.1.2023. Avoinna ti–su klo 10–18. Liput 14 e.

Hyväntuuliselta vaikuttava taitelijakolmikko Sara Hildénin taidemuseossa lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut