Barokkitaiturit pääsivät vauhtiin Teljässä

5.9. 15:44

Virtuoottista musiikkia nokkahuilulle ja cembalolle. Eero Saunamäki, nokkahuilut, Päivi Vesalainen, cembalo. Suvi-illan sävelhartaus Porin Teljän kirkossa 4.9.

Teljän kirkon tämän vuoden viimeisessä sävelhartaudessa esiintyneet nokkahuilisti Eero Saunamäki ja cembalisti Päivi Vesalainen tunnetaan soitostaan vanhan musiikin eri kokoonpanoissa, mutta heidän duonsa ei vierasta nykymusiikkiakaan.

Muusikot esiintyivät sunnuntai-iltana myös yleisöä valistavina juontajina. Eero Saunamäki esimerkiksi kertoi barokin tavasta soittaa teoksia muillakin kuin niillä soittimilla, joille musiikki on alunperin sävelletty. Päivi Vesalainen valotti muun muassa flaamilaisten cembaloiden merkitystä.

Soittonsa duo aloitti Angelo Berardin canzonella vuodelta 1670. Teoreetikkonakin tunnetun säveltäjän teos oli ladattu merkityksillä, joita nykykuulija ei välttämättä tunne. Kromatiikka ja tanssillisuus puhuttelivat. Duo sai rehevän sävelkielen elämään kiitettävästi.

Michel Blavet’n sonaatissa retoriset artikulaatiot ja vuoropuhelu kuulostivat maailman luonnollisimmilta asioilta. Soittajien tyylin tuntemus sulautui huikeisiin soittimellisiin taitoihin.

Päivi Vesalainen soitti soolona Joseph-Nicolas-Pancrace Royerin ehkä tunnetuimman sävellyksen Skyyttiläisten marssin. Virtuoottinen teos sai arvoisensa tulkinnan. Koskettimistolla toteutettiin asioita, jotka voisivat olla peräisin paljon myöhemmän ajan musiikista.

Eero Saunamäen soolonumero oli Jacob van Eyckin Englantilainen satakieli. Liverrys täytti kirkkotilan ihastuttavasti.

Duo esitti myös yhden nykymusiikkiteoksen. Tuomas Turriagon vuonna 2019 säveltämä sonaatti oli saanut innoitusta duon soitosta. Musiikissa oli runsaasti kuulijaa välittömästi puhuttelevia elementtejä.

Ohjelman viimeisenä numerona kuultiin sovitus Vivaldin kahden viulun konsertosta op. 3 nro 8, josta myös Bach on tehnyt sovituksen uruille. Saunamäki ja Vesalainen osoittivat, että teos toimii myös nokkahuilulla ja cembalolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut