Ei kiitos halpiskirjoille!

Osa uutuuskirjoista tehdään luvattoman halvalla: sivut ovat vaarassa irtoilla.

31.8. 15:09

Kuten niin monena alkusyksynä, työpöytäni notkuu uutuuskirjoja: pokkareita, kovakantisia opuksia, kaunispäällisiä tietokirjoja ja kioskikirjamaisia romaaneja.

Elokuun uutuuskirjojen lisäksi olen saanut aimo läjän teoksia kristillisiltä kustantajilta. Olen mukana Vuoden kristillinen kirja -kilpailun esiraadissa toista kertaa peräkkäin.

Ehdokaskirjojen ulkonäkö ja sisältö vaihtelevat suuresti. Jotkut teokset ovat ensiluokkaisia myös kansiltaan. Toisista kirjoista näkee heti niiden tehdyn niin halvalla kuin mahdollista.

Omakustanteet saattavat olla ulkoasultaan parempia kuin alalle omistautuneiden kustannusliikkeiden teokset. Joidenkin halpiskirjojen kannet ovat hädin tuskin paperia paksummat.

Kun kurkkaa halpiskirjan selkämyksen taakse, huomaa, että sivut on liimattu kiinni kansiin ilman sidosnaruja. Tällainen liimasidos saattaa aueta, kun kirjan aukeaman kääntää liikaa yli. Sen jälkeen sivut irtoavat helposti.

Luin tällaisia halpiskirjoja paljon 1980-luvulla. Muistan mielipahan, kun kokonaisia sivunippuja jäi käteen kuin Tex Willeristä.

Kirjailijan puolesta harmittaa. Hän tekee ensin ison työn saadakseen aikaan painokelpoisen sisällön. Sen jälkeen kustantaja päättää, että kustannussyistä tehdään halpiskirja.

Halpiskirjan hinta on yleensä sama kuin kunnolla tehdyn. Itsekin kirjailijana toivon, että omat kirjani tehtäisiin kunnolla. Onneksi näin on tapahtunutkin.

Heinäkuussa 2007 törmäsin mainitsemaani halpisilmiöön myös todellisen bestsellerin kanssa.

Tuolloin ilmestynyttä J. K. Rowlingin Harry Potter and the Deathly Hallows -romaania myytiin tuoreeltaan Mikkolan Prismassa. Kun kääntelin uutuutta ympäri, pettymystä oli vaikea kätkeä.

Lontoossa vaikuttava Bloomsbury oli näet painattanut Potter-sarjan päätösosasta ns. kartonkipainoksen, jollaista Suomessa näkee harvoin. Näyttävät kovat kannet oli laitettu pokkarin päälle. Liimanidos oli peitetty ohuella paperilla, jonka sai näkyviin, kun käänsi kirjan auki.

Menestyskustantamon ahneus näytti rumat kasvonsa. Vaikka kustantamo tiesi saaneensa käsiinsä kultakaivoksen, uudesta Potter-kirjasta saatava voitto maksimoitiin tekemällä halpispainos.

Onneksi Tammi ei seurannut esimerkkiä, kun Harry Potter ja kuoleman varjelukset ilmestyi maaliskuussa 2008. Suomennos oli vanhanaikaisesti kovissa kansissa ja kunnolla sidottu.

Sitä kelpasi esitellä lapsillekin, joista yksi ahmaisi iltalukemiseksi yli 800-sivuisen järkäleen.

Kirjoittaja on ulvilalainen opettaja, kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut