Microsoftin perustaja jätti jälkeensä huiman taidekokoelman – nyt sitä huutokaupataan, ja miljardin euron raja voi ylittyä ensimmäistä kertaa

Yli 150 Microsoftin perustajan keräämää taideteosta huutokaupataan marraskuussa ja jopa yli miljardin euron tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen, kertovat Christie’s ja Paul Allenin perikunta.

Paul Cezannen Montagne Sainte-Victoire myydään yli 150 muun teoksen kanssa Christie’sin huutokaupassa marraskuussa New Yorkissa.

30.8. 10:26

Huutokauppa yksityisestä taidekokoelmasta voi ensimmäistä kertaa ylittää miljardin euron kokonaissumman, kun yli 150 Microsoftin perustajan Paul Allenin (1953–2018) keräämää teosta tulee myyntiin marraskuussa.

Huutokauppa Christie’s ja Paul Allenin perikunta kertovat, että kaikki tulot ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Esimerkiksi The New York Times pitää ennätyshintaa mahdollisena. Sotheby-huutokauppa julisti aikaisemmin tänä vuonna yksityisen kokoelman myyntiennätykseksi 922 miljoonaa dollaria (noin 925 miljoonaa euroa), kun Harry Macklowen ja hänen entisen vaimonsa Linda Macklowen taidekokoelma huutokaupattiin kahdessa erässä.

Paul Allenin kokoelmassa esimerkiksi Paul Cezannen La Montagne Sainte-Victoire herättää Christie’sin mukaan yli sadan miljoonan euron myyntiodotukset, mutta tämä voi olla osin myyntipuhetta. Vielä 21 vuotta sitten sama teos myytiin alle 40 miljoonan dollarin, muistuttaa The Art Newspaper. Summa vastaa noin 64 miljoonaa nykyeuroa.

Jasper Johnsin Small False Start voi Christie’sin mukaan nousta yli 50 miljoonan euron myyntihintaan. Se olisi enemmän kuin Johnsin yksittäisen teoksen huutokauppaennätys, jota pitää Johnsin Flag-teos noin 43 miljoonalla nykyeurolla.

Jasper Johnsin Small False Start tulee huutokaupattavaksi marraskuussa.

Ainakaan toistaiseksi pandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja inflaatio eivät ole erityisesti painaneet huipputaiteen huutokauppahintoja.

Viime vuonna maailman taidemyynti ylitti Art Basel UBS -raportin mukaan 65 miljardia euroa. Se ylitti vuoden 2020 myynnin selvästi ja oli hieman enemmän kuin vuoden 2019 myynti.

Ennätyksiä rikkoi myös keväällä myyty Andy Warholin Shot Sage Blue Marilyn, josta tuli noin 196 miljoonan euron hinnalla kallein yhdysvaltalainen huutokaupassa myyty teos. Tällaiset ennätykset ovat myös Christie’sin myyntiarvioiden taustalla.

Paul Allenin nyt myyntiin tulevien teosten tarkka huutokauppaluettelo kerrotaan myöhemmin. Toistaiseksi kerrotaan vain, että myyntiin tulee taidetta yli 500 vuoden ajalta Botticellista David Hockneyyn.

Aiemmista näyttely- ja ostouutisista on tiedossa, että Paul Allenin kokoelmaan on ainakin jossain vaiheessa kuulunut teoksia muun muassa taiteilijoilta Jan Brueghel nuorempi, Vincent van Gogh, Gustav Klimt, Edouard Manet, Claude Monet, Edward Hopper, Max Ernst ja Willem de Kooning.

Allen kuitenkin myös myi kokoelmansa teoksia. Gerhard Richterin ja Marc Rothkon teosten myynnistä hänen kerrotaan netonneen kymmenien miljoonien eurojen voitot.

”Taide on ollut erinomainen investointikohde”, hän ylpeili Bloombergille vuonna 2015.

Paul Allen ja Bill Gates vuonna 2000.

Paul Allen perusti Microsoftin Bill Gatesin kanssa vuonna 1975. Syöpädiagnoosi ja silloiset erimielisyydet saivat hänet jättämään työnteon yhtiössä vuonna 1983, mutta hän säilytti osakkeensa ja hallituspaikkansa nousten yhtiön kasvaessa miljardööriksi.

Vuonna 2000 hän aloitti Experience Music Projectin josta kasvoi Seattlen Museum of Pop Culture. Taidekokoelmien näyttelylainat ja erilliset näyttelyt omasta kokoelmasta olivat alkaneet jo aikaisemmin.

Allen ehti eläessään lahjoittaa hyväntekeväisyyteen noin kaksi miljardia euroa ja tehdä Gatesin tavoin lupauksen, jonka mukaan valtaosa omaisuudesta ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Omaisuus oli Allenin kuollessa suuruusluokaltaan 20 miljardia euroa. Paul Allenin perikunnan asioista vastaa hänen siskonsa Jody Allen.

Paul Allen vuonna 2014, neljä vuotta ennen kuolemaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut