Merkittävän uran suomalaisessa musiikissa ja viihteessä tehnyt tuottaja Timo Lindström on kuollut: Löysi Dingon ja oli luomassa karaoke-ilmiötä

Timo Lindström oli yksi niistä isoista suomalaisista tekijöistä, jotka olivat määrittelemässä sitä, mitä Suomi on kuunnellut sekä karaoken myötä myös laulanut.

Musiikkituottaja Timo Lindström teki pitkän ja merkittävän uran suomalaisen iskelmämusiikin parissa.

18.8. 10:00

Pitkän linjan musiikkituottaja ja muusikko Timo Lindström on kuollut 74-vuotiaana. Lähiomaisen mukaan Lindström kuoli lyhyen sairastelun jälkeen perjantaina 12. elokuuta.

Lindström tunnetaan ennen kaikkea 1970–1980-lukujen kulta-aikojen iskelmätuottajana sekä lukuisten bändien ja artistien, esimerkiksi Miljoonasateen ja Dingon löytäjänä. Hän oli myös mukana luomassa 1990-luvun keskeisiä musiikillisia ilmiöitä Tenavatähteä ja Finnkaraokea.

Timo Lindström arvioi vuonna 2018 antamassaan haastattelussa, että hänen vastuullaan on tuotettu kymmenentuhatta eri kappaletta, joita on myyty kymmenen miljoonaa kappaletta.

”Timo Lindström oli merkittävä suomalainen musiikkimies, joka on tuottanut lukuisia upeita yhtyeitä ja albumeita. Kaikki pitivät myhäilevästä mestarista, joka jätti hienon muiston työllään ja ihmisenä”, musiikkituottaja Ilkka Vainio kuvailee.

Timo Lindström syntyi Helsingissä 14. maaliskuuta 1948. Hän aloitti uransa urkurina vuonna 1965, mutta siirtyi soittamaan bassokitaraa Islanders-yhtyeessä, joka kiersi ympäri maata keikkaillen Dannyn ja Kirkan kanssa 1960–1970-luvuilla.

”Keikkoja oli vuosittain yli kaksi sataa, enkä tiedä vieläkään, mikä olisi ollut parempi musiikillinen korkeakoulu”, Lindström kertoi.

Lindström soitti bassoa muun muassa Kirkan läpimurtohitillä Hetki lyö, joka on versio amerikkalaisesta Beat The Clockista.

Tuottajan töihin Lindström siirtyi pysyvämmin vuonna 1974, jolloin hänet pyydettiin avustajaksi silloisen aviovaimonsa debyyttialbumille eli laulaja Irina Milanin Milankolialle. Lindströmin ensimmäinen vakituinen pesti oli PSO-yhtiössä, josta hän myöhemmin siirtyi Finnlevylle ja Warner Music Finlandiin.

Hänen ensimmäisiä artistejaan olivat Matti Esko ja Paula Koivuniemi, jotka ajalle tyypillisesti levyttivät runsaasti käännöskappaleita. Lindströmin tuottajan ura lähti huimaan nousuun samalla, kun äänitemyynti kasvoi uuden musiikkiformaatin c-kasetin myötä.

Lindström löysi levy-yhtiön vuotuisilla maaseutukiertueilla muun muassa Dingon Porista ja Miljoonasateen Jyväskylästä. Hän tuotti myöhemmin urallaan myös esimerkiksi Mambaa ja Einiä sekä lukuisia muita suomalaisten rakastamia artisteja ja yhtyeitä.

Vuonna 1979 Lindströmistä tuli Finnlevyn markkinajohtaja. Noihin aikoihin hän oli mukana tekemässä Tenavatähti-levyjä ja Finnkaraoke-kokoelmia. Hän laski itse tuottaneensa 1 300 karaokekappaletta.

Ensimmäiset karaokevideot Suomessa tehtiin nimenomaan Finnkaraoke-levyille Musiikki-Fazer-yhtiössä, joka julkaisi ensimmäisen suomalaisen karaokelevyn vuonna 1991. Timo Lindström kuvaili videoiden tekemisen alkuvaiheita, jolloin hän oli mukana päättämässä esimerkiksi, tuleeko teksteihin ulkomailla käytössä ollut pomppiva pallo vai liikkuva väripalkki.

”Selkeä päämäärä oli se, että teksti on mahdollisimman hyvä, selkeä ja rytmissä”, Lindström kertoi.

Karaokeäänitysten vauhti oli 1990-luvulla kiivas. Finnkaraoke-levyjen suosio oli niin valtavaa, että kahden viikon aikana työstettävänä saattoi olla jopa 60 kappaletta.

”Olihan se aika teollista hommaa, mutta myös luontevaa ja helppoa, koska monissa biiseissä olivat mukana myös ne alun perin levyttäneet muusikot”, Timo Lindström kuvaili.

Lindström jäi eläkkeelle vuonna 2010, mutta jatkoi vielä osa-aikaisena töitä Warner Music Finlandin digitointihankkeessa.

Ilkka Vainio oli samoihin aikoihin AXR Music Oy:n tuotantojohtaja, kun Lindström johti tuotantoa kilpailevassa levy-yhtiössä Warnerilla.

”Meillä oli aina molemminpuolinen kunnioitus. Hän oli vanhempi ja kokeneempi mestari”, Vainio kertoo.

Vainion mukaan Lindström toi iskelmään uusia moderneja ja popahtavia sävyjä. Hän myös hallitsi laajan kirjon erilaisia genrejä.

”Hän oli rohkea tuottaja, joka teki laadukasta työtä. Hänelle musiikki oli intohimo”, Vainio kuvailee.

Musiikin lisäksi hänen elämäänsä kuului olennaisesti myös urheilu, Vainio sanoo. Lindström harrasti esimerkiksi tennistä ja laskettelua. Hän oli myös hyvin pidetty seuramies. ”Ystävät olivat hänelle sydämen asia, ja hän osasi myös rentoutua.”

Vastaavalla tavalla tuottajalegendaa muistelee laulaja-lauluntekijä ja tuottaja Pekka Ruuska, jonka mukaan Lindström oli ”nautiskelija, fiilistelijä, illanistuja, viininsärpijä ja ruoanlaittaja, jonka seurassa oli kerta kaikkiaan aina hyvä fiilis”.

Ruuska muistelee, kuinka hän tuli nuorena ja intoa puhkuen Warnerille 1990-luvun puolivälissä. Timo Lindström oli siellä ”kaiken nähnyt vanha kettu”, joka palautti nuoren Ruuskan välillä maan pinnalle sarkastisilla heitoillaan.

”Hän ei ollut koskaan silti ilkeä vaan suhtautui ihmisiin lämmöllä ja ymmärryksellä”, Ruuska muistelee.

”Hän oli musiikkimies kiireestä kantapäähän”, Ruuska sanoo. ”Minulle hän näyttäytyi rautaisena ammattilaisena ja lämpimänä ihmisenä.”

Moni suomalainen muusikko ja musiikin ammattilainen on muistanut Timo Lindströmiä viime päivinä sosiaalisessa mediassa, muun muassa Tenavatähdestä tunnetuksi tullut Matias Sassali ja Dingon laulaja Pertti Neumann.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut