Tapio Kankaanpää muistelee Jussi Hakulista: ”Hän oli äärimmäisen sydämellinen ihminen”

Jussi Hakulisen muistoilla oli tärkeä rooli Porissa pyörivässä Alaston kaupunki -näytelmässä. ”Teos on kunnianosoitus Ollille ja Jussille”, ohjaaja sanoo.

Teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Tapio Kankaanpää tutustui Jussi Hakuliseen Alaston kaupunki -konsertteja ja näytelmää tehdessään ja päätyi käymään tämän kanssa syvällisiä keskusteluja taiteesta.

9.8. 19:27

Pori

Teatteriohjaaja Tapio Kankaanpää tutustui Jussi Hakuliseen työnsä kautta. Hakulinen esiintyi vuonna 2021 Rakastajat-teatterin Alaston kaupunki -konserttisarjassa, ja Kankaanpää haastatteli häntä samannimistä näytelmää ja siihen sisältyvää dokumenttia varten.

”Itselleni jäi kuva, että hän oli äärimmäisen sydämellinen ihminen. Hän tiesi laaja-alaisesti taiteesta ja musiikista. Hänen kanssaan mentiin aina todella syvällisiin keskusteluihin taiteesta ja yleisesti inhimillisestä olemisesta ja ihmisen käyttäytymisestä, jota hän biiseissäänkin käsittelee”, Kankaanpää sanoo.

Henkilökohtaisesti hänelle oli kunnia ja iso asia tutustua Hakuliseen. Konserttien ja dokumentin teon jälkeen he ovat vaihtaneet ajatuksia taiteilijana olemisesta ja taiteelliseen työhön liittyvistä pyrkimyksistä.

”Hän kuuluu suuriin pop-kulttuurin säveltäjiin ja siihen aikakauteen, jolloin koneisto ei vaikuttanut niin vahvasti siihen, millaista musiikkia julkaistaan ja pakottanut tiettyyn muottiin. Hän oli koko elämänsä ajan todella omaehtoinen ja loi itse säännöt”, Kankaanpää sanoo.

Esimerkiksi Joutsenlaulu ei mahtunut radiosoittomuottiin, mutta silti se tehtiin. Vastaavalla tavalla suuri sävellys on Hakulisen tänä vuonna julkaistu laulu Ensilumi.

Porirockia käsittelevä Alaston kaupunki -näytelmä jatkaa Rakastajien ohjelmistossa syyskuussa. Kankaanpää pohtii, että teoksessa kunnioitetaan syksyllä Hakulisen muistoa samalla tavalla kuin siinä on tähän asti muistettu Olli Lindholmia.

”Teos on kunnianosoitus paitsi sen ajan musiikille myös Ollille ja Jussille. Jussin sävellykset on tietoisesti laitettu isoimmille paikoille: ensimmäisen puoliskon ja näytelmän päätöskappaleiksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut