Jussi Hakulinen oli tinkimätön oman tiensä kulkija, jonka laulut jäävät elämään – Katso kuvat vuosien varrelta

Legendaarinen porilaismuusikko oli aktiivinen urallaan viimeiseen asti.

Jussi Hakulinen kuvattuna Tähtipölyä-albumin ilmestymisen aikoihin vuonna 2010.

9.8. 16:29

Pori

Suomi on menettänyt suuren biisinkirjoittajan, joka teki musiikkia aina omista periaatteistaan tinkimättä.

Vuonna 1964 Porissa syntynyt Jussi Hakulinen tuli tunnetuksi Yö-yhtyeen alkuperäisjäsenenä 1980-luvulla. Hän kirjoitti yhtyeelle useita hittejä, joita olivat muun muassa Joutsenlaulu, Yhden illan varietee, Kiitos ja kunnia sekä Rakkaus on lumivalkoinen.

Hakulinen muisteli Satakunnan Kansan haastattelussa vuonna 2021, kuinka Yö sai alkunsa. Olli Lindholm näki vuonna 1980 Reposaaren VPK:n talolla STRIX-yhtyeen, joka teki mieheen lähtemättömän vaikutuksen. Kyseisestä bändistä siirtyivätkin Yön riveihin Hakulinen, Juha ”Liuhu” Rauäng ja Harry Varhala. Ennen Lindholmin tapaamista Hakulinen oli ajatellut lopettaa bänditouhut ja keskittyä opiskeluun.

Yö voimissaan vuonna 1985. Kuvassa vasemmalta Veikko Lehtiranta, Jussi Hakulinen, Juha Rauäng, Jani Viitanen ja Olli Lindholm.

Nuori Jussi Hakulinen kohtasi Dingon Pete Nuotion Rock-futis -tapahtumassa Porin stadionilla 18.7.1985.

Jussi Hakulinen vuonna 1985.

Lindholmin ansiosta suunnitelmat muuttuivat. Alku ei ollut lupaava. Hakulinen muisteli myöhemmin Yön ensimmäisen keikan vuonna 1981 olleen hirveää kuultavaa. Vuotta ja valtavaa työmäärää myöhemmin kasassa olivat kuitenkin Varietee-levyn kappaleet.

Hakulinen itse piti tätä ensilevyä Yön onnistuneimpana. Sitä tehtäessä hän oli vielä lukiossa. Muut bändin jäsenet kävivät töissä, ja iltaisin treenikämpällä alkoi uusi työpäivä: monituntiset harjoitukset.

Hakulinen muisteli myöhemmin Yön suosion raskaita puolia. Hän koki paineita ymmärtäessään elättävänsä kymmentä perhettä soittajista roudareihin ja keikkamyyjiin.

Hakulinen oli Yön alkuvuosien aikoina yhtyeen säveltäjä ja sanoittaja, kunnes hän erosi bändistä vuonna 1985. 2000-luvun alussa hän palasi Yön biisintekijäksi ja ulkojäseneksi vuosikymmenen ajaksi. Yön Loisto-albumin (2009) 12 kappaleesta 9 oli Hakulisen käsialaa. Olli Lindholmin ja Hakulisen välit olivat riitaiset, mutta Lindholmin kuoleman jälkeen Hakulinen kommentoi kaipaavansa tätä enemmän kuin koskaan olisi kuvitellutkaan.

Vuonna 2004 Hakulinen sai Porin kaupungilta taiteilija-apurahan. Hän esitteli työhuoneellaan uutta sekvensseriä, jota hän käytti säveltämisessä.

Hakulinen oli keikalla mukana, kun Yö konsertoi Karhuhallissa 2009.

Omista kappaleista Hakuliselle tärkein oli Joutsenlaulu, jota tehdessä hän rikkoi kaikkia musiikinteon kirjoittamattomia sääntöjä. Kappaleessa ei esimerkiksi ole kertosäettä. Laulu liittyi Hakulisen äidin ja tädin tarinoihin. Hakulinen on kertonut, että kappaleesta tuli klassikko vahingossa. Se ei meinannut aluksi edes mahtua Nuorallatanssija-levylle, ja biisi herätti ristiriitoja yhtyeen sisällä. Kitaristi Jani Viitanen käveli kerran pois lavalta sen alkaessa soida.

Sanoituksiinsa Hakulinen kertoi ylipäänsä ammentavansa aineksia elävästä elämästä. Yleensä hän ei halunnut juuri avata niiden taustoja. Hän huomautti esimerkiksi Satakunnan Kansan haastattelussa vuonna 2010, että Rakkaus on lumivalkoinen -kappaletta on soitettu häissä, vaikka sanoja kuunnellessa ei voi olla huomaamatta, ettei hän ajatellut sitä rakkauslauluksi.

Soololevyjä Hakulinen on julkaissut harvakseltaan. Viimeiseksi jäi levy Tähtipölyä vuodelta 2010. Samana vuonna Hakulinen palkittiin Pro Iskelmä -palkinnolla.

Jussi Hakulisen Tähtipölyä-albumi (2010) sai nimensä erään naisen kommentista. ”Hänen mukaansa kannattaa olla karismaattisten henkilöiden kanssa tekemisissä, sillä näistä ihmisistä irtoaa eräänlaista tähtipölyä, joka tekee itsestäkin mielenkiintoisemman ja karismaattisemman henkilön”, Hakulinen kertoi Satakunnan Kansalle.

Jussi Hakulinen Tähtipölyä-albumin ilmestymisen aikaan 2010.

Jussi Hakulinen esiintyi Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa 2017.

Jussi Hakulinen vuonna 2020. Viimeisinä vuosinaan hän keikkaili ja teki musiikkia yhdessä tyttärensä Ellinoora Hakulisen kanssa.

Jussi Hakulinen esiintyi Alaston kaupunki -konsertissa tyttärensä Ellinoora Hakulisen kanssa Porissa kesällä 2021.

Hakulinen oli aktiivinen viime aikoihin asti. Hän esiintyi keikoilla vielä tänä kesänä ja teki aktiivisesti uutta musiikkia. Viime vuosina hän esiintyi usein tyttärensä Ellinoora Hakulisen kanssa.

Vuonna 2017 Hakulisella todettiin eturauhassyöpä, joka leikattiin.

Hakulinen suunnitteli juhlistavansa vuonna 2021 Yön 40-vuotista historiaa suurella areenakonsertilla. Konsertti siirtyi ja sen oli tarkoitus toteutua tänä syksynä.

Vuonna 2021 Hakulinen teki kaksi ikimuistoista suurta keikkaa Porissa: juhlisti Yön 40-vuotista matkaa Porisperessä ja esiintyi Alaston kaupunki -konsertissa yhdessä Pori-rockin muiden legendojen kanssa.

Hakulinen vastusti henkeen ja vereen musiikkiin liittyvää kaupallisuutta. Hän oli kapinallinen, joka pyrki tekemään kaiken toisin. Hän lateli haastatteluissa suorat sanat niin kaupallisten levy-yhtiöiden toiminnasta kuin iskelmämusiikin laadusta.

Hän puolusti oikeuksiaan lauluntekijänä pitämällä kiinni muun muassa oikeudestaan päättää Joutsenlaulun sovituksista. Onnistumisiaan hän ei koskaan laskenut kaupallisen menestyksen mittareilla, ja musiikkia hän teki aina tinkimättömästi omilla ehdoillaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut