Exiä, nyksiä ja juonenkäänteitä – taitavasti näyteltyä hupia Laviassa

Arviossa Lavian nuorisoseuran kesäteatterin näytelmä Exän uus ja vanha.

Tantraharjoitus vauhdissa. Tuula Karkulahti, Ilona Lampilahti, Mika Ruisniemi ja Marianne Fontaine-Reichardt.

16.7. 12:11

Exän uus ja vanha. Käsikirjoitus: Minna Koskela. Ohjaus: Jenna Pukkila. Rooleissa: Ilona Lampilahti, Marianne Fontaine-Reichardt, Mika Ruisniemi, Tuula Karkulahti, Emmi-Lotta Korkeaoja/Aini Rajala. Lavian nuorisoseuran kesäteatteri, Huuhkajavuori. Ensi-ilta 15.7.2022.

Huuhkajanvuoren kesäteatteri viihdyttää kohtuullisen tuoreella ihmissuhdekomedialla. Näytelmä on nähty runsas kolme vuotta sitten muun muassa Rauman kaupunginteatterissa, mutta tämä vuonna 2018 kirjoitettu nokkela tarina on virkistävä poikkeus tyypillisiin kesähauskuutuksiin.

Terhi ja Jari ovat eronneet sovussa. Mutta nyt Jari ja hänen uusi naisystävänsä ovat tulossa Terhin luokse sopimaan muun muassa lastenhoidosta. Terhiä kauhistuttaa ja kiukuttaa kun tuo Jarin ”nyksä” on 20 vuotta nuorempi. Mitä se tiktok-tyttönen ymmärtää! Terhin tukena on ystävänsä Hille, jolle Terhi purkaa tilannettaan. Sitten alkaa tapahtua.

Käsikirjoittaja Minna Koskela tunnettaneen parhaiten tv-sarjasta Kumman kaa, ja tässäkin näytelmässä hän viljelee runsaasti samanlaista komediakäsitystä. Varsinkin alkupuolen naiskliseinen parisuhdeanalyysi on oivaa tekstitykitystä, mikä pisti hihittelemään lähes alvariinsa, ja myöhemmät juonenkäänteetkin sopivat tähän tyylilajiin erinomaisesti.

Jenna Pukkila onnistuu ensimmäisessä aikuisten kesäteatteriohjauksessaan pitämään asemat ja rytmitykset kiinnostavina ja hän on myös löytänyt useita pikkuoivalluksia piristämään katsojaa. Terhin hyökkäilyt ja peruuttelut sohvalla naurattivat, samoin tantraharjoituksen hurmio. Hauska oli myös väliaikaa edeltävä pyörähtely pois näyttämöltä ja paluu takaisin kun näytelmä jatkui.

Toisella puoliajalla tarina sai uusia kierroksia, mutta kokonaistempo hetkellisesti laahasi. Loppua kohti päästiin taas täyteen hurmioon.

Näyttelijöiden taitavuus ihastutti koko näytelmän ajan. Kenelläkään ei ollut edes ensi-illassa hetkenkään haparointeja repliikkien suhteen, ja lisäksi jokainen teki oman roolihenkilönsä äärimmäisen luontevasti ja silti nautittavalla komediallisella otteella. Aivan erinomaista jälkeä!

Terhin rooli antoi eniten tilaa virtuositeetille ja Ilona Lampilahti sai hahmoonsa kaiken saatavissa olevan. Tekstimassojen vauhdikas replikointi, liikekieli ja kasvojen ilmeikkyys, kaikki toimi loistavasti. Marianne Fontaine-Reichardt näytteli intensiivisesti rauhallisemman Hillen roolin ja otti myös tilaa, kun teksti antoi siihen tilaisuuden. Mika Ruisniemi oli vakuuttava miehen roolissaan tuoden siihen hieman sulovilen-kaikua, mikä sopi tyyliin erinomaisesti. Tuula Karkulahti loi roolistaan mielenkiintoisen persoonallisuuden, hänen henkilössään oli särmää. Nuoren naisen roolissa Emmi-Lotta Korkeaoja teki hyvää työtä ilmeillään ja replikoinnin selkeydellään.

Mikitetty äänentoisto toimi moitteettomasti, kiitos tekniikan Vesa Ylikosken. Matti Ruisniemen lavastus oli selkeä, ja nerokkaana ulkonäyttämötyyliin sopivana ratkaisuna nautin erityisesti trukkilavasohvasta.

Huuhkajavuoren maisema ja ympäristö on kaunis, katettu katsomo ja väliaikatilat antavat hyvät puitteet. Tästä näytelmästä yleisö piti, nauroi ja antoi usein väliaplodeja. Aivan syystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut