Kemetin poikia ulkoavaruudesta – lontoolaiskvartetti tuuttasi omintakeista alkumusiikkia erikoisella kokoonpanolla

Sons of Kemet Lokkilavalla perjantaina.

Saksofonisti Shabaka Hutchings ja tuubettaja Theon Cross ovat Kemetin poikia.

15.7. 19:54

Saksofoni, tuuba ja kahdet rummut ei ole jazzkokoonpanon soitinarsenaalina tavanomaisimmasta päästä. Sellaisella brittiläinen Sons of Kemet kuitenkin tuuttasi toismaailmallista alkumusiikkiaan perjantai-illan ratoksi.

Kvartetin näkyvin, kuuluvin ja tunnetuin hahmo on siellä ja täällä sauhuava saksofonisti Shabaka Hutchings. Hän teki erinomaisen ja erityislaatuisen Ancestors-yhtyeensä kanssa Lokkilavalla selvää jälkeä kesällä 2017. Nytkin fonistin habituksessa ja ilmaisussa oli johncoltranemaisia piirteitä.

Nimellään muinaiseen Egyptiin viittaavissa Kemetin pojissa Hutchingsin rinnalla musisoivat tuuban soittaja Theon Cross sekä festivaalin nettisivujen ja muidenkin lähteiden mukaan rumpalit Jon Scott ja Edward Hick.

Ilmeisesti toinen lyömäsoittajista oli kuitenkin estynyt saapumasta Poriin. Hänen tilallaan rumpusettiä näytti kurittavan Kemetin tytär.

Nelikon ilmaisu on oiva esimerkki jazziksi kutsutun musiikin käsitteellisestä venyvyydestä. Soitto tuntui kumpuavan jostakin sellaisesta paikasta ja ajasta, joka on kaukana meistä.

Sävyjä saattoi aistia Balkanilta, Lähi-idästä, Afrikasta ja ulkoavaruudesta. Kenties ne kohtaavat Lontoossa, joka on jäähyväiskiertueellaan olevan kokoonpanon kotikaupunki. Tämän kesän jälkeen Sons of Kemetiä ei enää ole.

Keikka oli omiaan aiheuttamaan sydämen sivuääniä, hyppytautia, levottomia jalkoja ja rytmihäiriöitä. Varsinkin lavan edustalla se näkyi rauhanomaisena liikehdintänä.

Sons of Kemetillä on Suomessa pieni mutta innokas fanijoukko. Ikävä kyllä yhtye lopettaa toimintansa tänä kesänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut