Juhani Aaltonen yllättää 86-vuotiaanakin – hieno juhlakattaus hoitui pelkällä huilulla

Juhani Aaltonen Celebration Lokkilavalla torstaina.

Huilu ja huilumies, Juhani Aaltonen, 86.

14.7. 16:46 | Päivitetty 15.7. 7:30

Jazzfestivaali on hyvä aloittaa jazzilla. Suomalainen jazzfestivaali on vielä parempi aloittaa suomalaisella jazzilla ja porilainen jazzfestivaali saksofonisti-huilisti Juhani Aaltosella. Hän esiintyi Kirjurinluodossa koivujen katveessa ensimmäisen kerran heinäkuussa 1967. Sen jälkeen kertoja on ollut lukemattomia.

Lokkilavan konserttisarjan avanneella jazztasavallan ikäpresidentillä oli torstaina myöhästyneen juhlan paikka. Hän täytti toissa vuonna 85 vuotta, mutta koska porilainen juhlakonsertti jäi sattuneesta syystä pitämättä, sen aika koitti nyt.

Kokoonpano oli tuttu: pianossa Iro Haarla, kontrabassossa Uffe Krokfors ja rummuissa Reiska Laine. Se tarkoitti yhteistä Aaltonen-pituutta. Kaikki olivat hengessä mukana.

Aaltonen soitti poikkeuksellisesti vain huilua, mikä todennäköisesti johtui hänen sairastamastaan vaikeasta koronasta. Hän tuumasi aluksi olevansa huilun kanssa vähän niin kuin ukulelen soittaja isolla lavalla, ”mutta toimii sen näinkin.”

Niin toimi. Lyyrinen soitto peilasi ajattomia arvoja ja kaikui ikuisia luontoääniä tavalla, joka toi varsinkin alun Hymnillä ja Nostalgialla mieleen kitaristi Jukka Tolosen lähes 50 vuoden takaisen Summer Gamesin mystiset kesätunnelmat.

Loppua kohti tunnelmaa tihensivät syvällinen Reflections-tulkinta ja kitaristi Raoul Björkenheimin mukaantulo. Finaalissa oli sitten jopa rajuhkoa rypistystä Edward Vesalan Sound & Furyn hengessä.

Juhani Aaltonen ei ole vuonna 2022 merkittävä jazzmuusikko ainoastaan ikänsä ja pitkän uransa vuoksi. Hän on osoittautunut vanhoilla päivilläänkin ilmaisultaan niin tuoreeksi, vereväksi ja uusiutumiskykyiseksi taiteilijaksi, että 86 on todellakin pelkkä numero.

PS. Reiska Laine on loistava jazzrumpali.

Iro Haarla on Juhani Aaltosen luottopianisti, tai unelmapianisti, kuten mies itse totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut