Aikalinko luo rakkaustarinan eri aikakausien välille

Kesäteatteri. Aitan takana avaruus. Käsikirjoitus Marko Östman, ohjaus Hanna Turunen. Rooleissa mm. Sanna Halminen, Pauli Teperi, Heidi Välimäki, Iiro Ignatius ja Juha Tuuna. Esityksen Housebandissä Matias Selin, Iiro Ignatius, Sanni Tapani ja Hanna Turunen feat. Valtteri Elo. Rauman Iltanäyttelijöiden kantaesitys Vanhassa Raumassa 5.7.

Iiro Ignatius ja Heidi Välimäki näyttelevät Vanhan Rauman sydämessä rähjäisen aitan aikalinkoon joutuneita rakastavaisia. Kesäisessä laulunäytelmässä on mukana kaikkiaan toistakymmentä esiintyjää.

7.7. 11:30

Viime kesänä Vanhan Rauman uumenissa nähtiin hauskan hurmaava esitys Talo taivasta vasten. Nyt vuorossa on raumalaistrilogian toinen osa Aitan takana avaruus.

Edellisessä kesänäytelmässä talon asukkaiden elämää edettiin melkoisin aikaharppauksin. Nyt trilogian kirjoittaja Marko Östman asettaa katsojat vieläkin hurjempaan aikalinkoon. Keskiössä on vanha aittavanhus, joka toimii yhteytenä menneiden ja tulevien ihmisten välillä.

Aikayhteys syntyy aiemmalta vuosisadalta olevan Matin ja nykyaikaa elävän Matildan välille. He voivat keskustella, rakastua, mutta eivät koskettaa toisiansa. Esityksen aikana käydään läpi useampi sukupolvi ja useampi aikataso.

Idea on kiehtova ja mielenkiintoinen. Ajatus tästä selkeytyy näytelmän edetessä. Alun seuraamista ei helpota lähes kahden kymmenen hahmon tuleminen ja meneminen läpi näytelmän. Eikä käsiohjelman rooliryhmittely auta paljoakaan.

Näytelmän ensimmäinen puolisko menee ensi-illan piikkiin lievässä haparoinnissa. Lisäksi tilannetta heikentää äänentoiston pettäminen. Osa repliikeistä ei kuulu kunnolla.

Väliajan jälkeen tilanne helpottuu. Rytmitys ja iskut alkavat osua kohdalleen. Näyttelijät ottavat tilan paremmin haltuunsa, ja tarina etenee sujuvasti. Myös keskeisten rakastavaisten pakollinen luopuminen toisistaan ja ajautuminen sijaiselämään toimii ja koskettaa.

Molempien sukujen isovanhempia näyttelevät Pauli Teperi ja Sanna Halminen ovat oivaa katseltavaa. Päärakastavaisina näyttelevät Heidi Välimäki ja Iiro Ignatius ovat esityksessään monipuolisia ja luontevan uskottavia. Sitä paitsi heidän useat duettonsa soivat kauniisti.

Esityksessä on monia mainioita lapsinäyttelijöitä. Heistä nostaisin framille Niklas Saramon, jonka Moukar-Jaakko oli sanavalmiudessaan hauska.

Näytelmässä kuullaan kaikkiaan parikymmentä musiikkinumeroa, joiden tahdeista vastaa teatterin oiva Houseband. Idylliseen pihapiiriin otetaan mukaan vain 30 katsojaa per näytös.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut