Jyrki Kankaan muistomerkki asettuu osaksi suomalaisten pop-monumenttien jatkumoa – katso kuvakooste miehisistä muistomerkeistä

Suomessa on Ruotsia enemmän rytmimusiikin kehittäjille omistettuja muistomerkkejä.

Pekka ja Teija Isorättyän suunnittelema Jyrki Kankaan muistomerkki Bass String Wings julkistetaan Kirjurinluodossa keskiviikkona 13. heinäkuuta.

10.7. 14:44

Jyrki Kankaan muistomerkki nousee tulevana keskiviikkona kaima-aukiolleen Kirjurinluotoon osana jazzviikon juhlallisuuksia.

Teija ja Pekka Isorättyän toteuttama muistomerkki on samalla viimeisin, joka tekee kunniaa suomalaisen rytmimusiikin lähimenneisyydelle.

Varhainen esimerkki populaarimusiikin edustajille, esittäjille ja edistäjille omistetuista muistomerkeistä Suomessa on laulajalegenda Olavi Virran monumentti Elämän virta.

Olavi Virran muistomerkki Elämän virta (Aimo Taleva), 1984, Tampere.

Kuvanveistäjä Aimo Talevan toteuttama abstrakti muistomerkki paljastettiin Tampereen rautatieaseman viereisessä puistossa vuonna 1984. Muistomerkin puuhamiehenä toimi tamperelainen sensaatiolehti Hymy, joka käynnisti Muistomerkki Mestarille -kampanjan sivuillaan keväällä 1975.

Lehti tunnetaan myös laulajan elämän viimeisten epäonnisten vaiheiden ahkerana raportoijana. Virran ja lehden kiistanalaisesta suhteesta muistuttaa yhä monumentin omistuslaattaan kaiverrettu Lehtimiehet Yhtymän huutomerkkilogo.

Olavi Virran muistomerkkiä on sittemmin tituleerattu Suomen ensimmäiseksi populaarikulttuurin kunniaksi kohotetuksi monumentiksi siitä huolimatta, että monumenttikampanjan pitkittyessä kaksi paikallisyhdistystä ennättivät Hymyä ennen omistaa omat muistomerkkinsä paikkakuntansa muusikkokasvateille.

Kuplettilaulaja Alfred Tanner sai muistokivensä Artjärvelle Orimattilaan jo vuonna 1978 ja kollega Hiski Salomaa omansa syntymäpaikkakunnalleen Kangasniemelle vuonna 1979.

Hiski Salomaan synnyinkodin muistomerkki (Kangasniemen kotiseutuyhdistys), 1979, Kangasniemi.

Yhtä kaikki Virran monumenttia on syytä pitää merkittävänä innoittajana sitä seuranneille muusikkomuistomerkeille Suomessa. Jo sen julkistamisen alla alkoi iltapäivälehtien sivuilla pienoinen arvuuttelu seuraavasta muistomerkin saajasta.

Reino Helismaan reliefikuvalla täydennetty muistokivi julkistettiin Puistolan torilla Helsingissä vuonna 1987. Savikiekkolevyä mukaileva Georg Malmsténin medaljonkimonumentti valmistui Töölöön vuonna 1992.

Georg Malmsténin muistomerkki (Raimo Heino), 1992, Helsinki.

Pop-monumentit ovatkin Olavi Virran muistomerkistä lähtien nostattaneet uusia pop-monumentteja. Hieman laskutavasta riippuen maassa on julkistettu yhteensä 25 kappaletta rytmimusiikin kehittäjille omistettua muistomerkkiä. Lukumäärä ei ole mitätön – ainakaan jos vertailukohtana on oman populaarimusiikkinsa merkittäväksi vientialaksi jalostanut Ruotsi.

Läntinen naapurimme on saanut aikaan vain reilu puolentusinaa populaarimusiikin henkilömuistomerkkiä.

Ilmiö ei myöskään kosketa vain suurimpia kaupunkeja. Suomen niemen eteläisin muusikkomonumentti on säveltäjä ja jazz-muusikko Henrik Otto Donnerin muistomerkki Blue Jazz Glyph, joka julkistettiin Tammisaaressa Raaseporissa vuonna 2015. Pohjoisinta sijaa hallitsee puolestaan Pelkosenniemellä sijaitseva puinen Andy McCoy-patsas, jonka kitaristin setä Matti Hulkko on veistänyt.

Henrik Otto Donnerin muistomerkki Blue Jazz Glyph (Howard Smith), 2015, Tammisaari – Raasepori.

Andy McCoyn patsas (Matti Hulkko), 2009, Pelkosenniemi.

Jyrki Kankaan muistomerkin ohella viime vuosien monumenttitulokkaisiin lukeutuu puolestaan Ylöjärvellä paljastettu Eppu Normaali -yhtyeen monumentti Alamökki, jonka teräkseen kuvanveistäjä Kimmo Schroderus on ikuistanut yhtyeen harjoittelutilana toimineen rakennuksen päätyseinän.

Eppu Normaali -yhtyeen monumentti Alamökki (Kimmo Schroderus), 2018, Ylöjärvi. Kuva patsaan julkistustilaisuudesta.

Viime vuonna edesmenneen Pave Maijasen Lähtisitkö-hitin sanoilla varusteltu muistomerkki on tervehtinyt matkalaisia Kesälahden juna-asemalla joulukuusta lähtien.

Pave Maijasen muistomerkki (Erkki Lindeberg) Kiteen Kesälahden rautatieasemalla. Pave Maijasen valokuvanäyttely Kuva & Valo on parhaillaan esillä Porin P-Galleriassa

Täkäläisissä pop-monumenteissa merkillepantavaa ei ole vain niiden kasvava lukumäärä, vaan myös se tyylillinen kirjo, jota kyseiset muistomerkit julkisina veistoksina edustavat. Tähän monimuotoisuuteen myös Kankaan muistomerkki Bass String Wings tuo oman sävynsä.

Paikoin pop-monumentit ovat tarjonneet uudistavia vaihtoehtoja itseään toistavassa suurmiesmonumenttien traditiossa.

Esimerkiksi Juankoskella vuonna 1995 julkistetun Juice Leskisen näköispatsaan voidaan tulkita vinkkaavan ironisoiden kohti suurmiehisten näköismuistomerkkien luhistuvaa perintöä 1900-luvun lopun Euroopassa.

Olihan yksi rocksankarille omistettu muistomerkki yksi vähemmän ”oikeille” johtajille ja sankareille.

Juice Leskisen muistomerkki (Villu Jaanisoo), 1992–1995, Juankoski – Kuopio.

Haminan Tervasaarella sijaitseva Pelle Miljoonan patsas ja Someron Badding-pysäkki ovat nekin leikittelevässä viitteenomaisuudessaan kaukana valtaa ja vakavuutta huokuvista sivistysmiesten, presidenttien ja neuvosten pronssisista muistuttajista.

Henkilömuistomerkkien sitkeimmästä periaatteesta epätavanomaisetkaan pop-monumentit eivät kuitenkaan ole onnistuneet irrottautumaan: muistomerkit ovat olleet poikkeuksetta musiikin suurmiehille omistettuja.

Badding-pysäkki (Seppo Manninen ja Heikki Paakkanen), 2015, Somero.

Viimeisen sadan vuoden aikana muistomerkkiperinteen päättymistä on ehditty julistaa yhteen ja toiseenkin otteeseen. Edellä mainitut esimerkit kuitenkin näyttäisivät todistavan tätä ilmoitusta vastaan.

Samalla suomalaiset pop-monumentit muodostavat mielenkiintoisen ja varsin omaperäisenkin jatkumon populaarimusiikin kulttuuriperinnön kansainvälisessä kentässä.

Kirjoittaja tekee Porin yliopistokeskuksessa (Turun yliopisto) väitöskirjatutkimusta populaarimusiikin kulttuuriperintöön kytkeytyvistä paikoista Suomessa.

Satakunnan Kansa näyttää Jyrki Kankaan muistomerkin julkistusjuhlan suorana lähetyksenä 13. heinäkuuta kello 17 alkaen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut