Tutut kansanlaulut kannattelevat kepeää kesänäytelmää

Tiina Karlsson, Marica Korhonen ja Pia Marinov ovat pääosissa Kuivalahden kesäteatterin laulunäytelmässä. Tarina sijoittuu kestikievarin värikkääseen maailmaan. Sisarukset ovat joutuneet ottamaan kievarin hoitamisen harteilleen. Taakkaa lisäävät kateelliset naapurit ja vallesmannin vierailut.

2.7. 20:22

Kesäteatteri

Kievarin naiset

Käsikirjoitus Reijo Leino, ohjaus Tomi Aalto, lavastus Tuuli Seppälä, puvustus Taru Liipola, musiikin sovitus, ohjaus ja hanuri Reijo Westerholm, muut muusikot Essi Elomäki (hanuri) ja Minna Litmanen (viulu), äänten ajo Joni Koivukorpi, rooleissa mm. Tiina Karlsson, Marica Korhonen, Pia Marinov, Rasmus Koskinen ja Jesse Vuosjoki. Ensi-ilta Kuivalahden kesäteatterissa, Eurajoki 1.7.

Alunperin tämän laulunäytelmän harjoitukset alkoivat jo kaksi vuotta sitten. Esityksellä piti juhlistaa Kuivalahden kesäteatterin 40-vuotista taivalta. Toisin kävi. Pitkän tauon jälkeen uudet harjoitukset tuottivat nyt nähtävänä olevan kesäesityksen.

Reijo Leinon kynästä on syntynyt useampikin teksti Kuivalahden maisemiin. Kievarin naiset nähtiin siellä ensi kerran jo vuonna 1992. Teksti sijoittuu mielenkiintoiselle 1910-luvulle. Tapahtumapaikan rajaaminen kestikievarin ympärille on hyvä idea, mutta se voisi tarjota kepeässä kerronnassaan rehevämpääkin ajankuvaa.

Näytelmä kertoo kolmesta sisaresta, jotka isän kuoltua ottavat harteilleen kievarin pyörittämisen. Sisarukset kohtaavat vastoinkäymistä, ahdistelua, mutta myös lempeä. Näytelmän bättre folkiin kuuluva fallesmanni (Jesse Vuosjoki) luulee omistavansa oikeudet myös alueensa nuoriin neitoihin.

Sisaruksia näytelevät Tiina Karlsson, Marica Korhonen ja Pia Marinov ovat osaavia esityksen tukipilareita. Rasmus Koskinen ilahduttaa jälleen luontevalla esiintymisellään naapurin pojan roolissaan. Sitä paitsi hän laulaa mainiosti. Näytelmän kulkurit (Ari Mäkitalo ja Keijo Nurmi) tekevät hauskan ja murrekielisen vierailun kievariin. Muutenkin paikallismurre istuu ja kuulostaa luontevalta.

Yleisesti ottaen äänen toisto kulkee hyvin ja on selkeää, mutta esityksessä on myös paikoin kohtia, joissa replikointi ei kuulosta syystä tai toisesta selkeältä.

Kaiken kaikkiaan Tomi Aallon ohjaus etenee vaivattomasti ja oivaltavasti. Tärkeä osa esityksen toimivuudesta tulee musiikista. Näytelmässä kuullaan toistakymmentä tuttua tai kansanlaulupohjaista esitystä. Reijo Westerholmin sovitukset ja musiikillinen ohjaus tuottavat hienoa tulosta.

Eurajokelaiskuoro Kakstahtkäry soi pääsiallisesti komeasti ja naisäänten mukaan tulo lauluihin oli hienoa kuultavaa. Ensi-illassa yleisö yhtyi laulamaan ja hyräilemään esityksen monia tuttuja sävelmiä.

Päivitetty 3.7.2022 kello 17.21: Korjattu Kakstahtkäryn määritelmä eurajokelaiskuoroksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut