Anneli Vehkoo kuvaa viisikymppisen naisen irtiottoa ranskalaisiin ympyröihin

Kirjailija Anneli Vehkoo on asunut Pariisissa yli kolmekymmentä vuotta. Hänen uusi romaaninsa sijoittuu Pariisiin ja kuvaa osaltaan myös ranskalaista kulttuuria.

26.6. 10:04

Anneli Vehkoo: Se kesä Pariisissa. Karisto 2022. 200 s.

Toimittaja ja kirjailija Anneli Vehkoon kolmas romaani Se kesä Pariisissa kertoo pitkän avioliiton hajoamisesta ja uuden parisuhteen alusta.

Viihderomaanin päähenkilö Sini on 53-vuotias STT:n toimittaja. Hän on asunut opiskeluaikoina muutaman vuoden Pariisissa oppien kielen lisäksi kohteliaan ranskalaisen käytöskulttuurin alkeet.

Kun pitkäaikainen aviomies Eero vetää maton naisen jalkojen alta ja jättää tämän toisen takia, Sini päättää lähteä kesäksi nuoruutensa Pariisiin.

Sini ajattelee Eeroaan joka päivä myös Ranskassa. Yhteiset muistot ovat kuin liima mielen sisällä. Esimerkiksi kävellessään Pariisissa nähtävyydeltä toiselle nainen muistaa häämatkan silloin vuosia sitten.

Korona muuttaa kuitenkin paljon Pariisissakin. Keski-ikäinen Sini näkee kaupungin täynnä yksinäisiä naisia maskit kasvoillaan. Hikikarpalot nousevat otsalle, sydän hakkaa kiivaasti.

Vastaan tulee iäkkäitä vanhuksia, jotka kävelevät suojatiellä käsi kädessä. Sinin tekee mieli puristaa vanhusten kuihtuneita käsiä ja onnitella heitä, koska he jaksoivat loppuun saakka. Hänen miehensä ei jaksanut.

Uimahallissa Sini törmää Juliette Binochen näköiseen ranskalaisnaiseen Eliseen. Tämän kanssa Sini vaihtaa monta kertaa ajatuksia uintiretkien yhteydessä ja kertaa elämäntaidon aakkosia.

”Avioero, kuolema ilman hautajaisia. Hautaat entisen elämäsi ja osan itsestäsi, entinen kumppanisi elää, mutta sinä olet hänelle kuollut.” (s. 40)

Pariisin paikannimiä riittää romaanissa lähes joka sivulle. Sini törmää Porissa Yann–nimiseen mieheen, jonka kanssa hän aloittaa intohimoisen suhteen. Mieskin on hiljattain eronnut, mutta eroprosessi on vielä kesken. Toisin kuin Sinillä.

Kirjailija on asunut Pariisissa yli kolmekymmentä vuotta. Hän on toiminut siellä muun muassa Yleisradion toimittajana.

Ranskalaisesta kulttuurista, joka on Vehkoolle hyvinkin tuttu, romaani antaa paljon vihjerivejä. Sini oppi Eliseltä paljon rakkaudesta. Suuret liekit sammuvat nopeasti mutta pieni hiillos kytee kauan.

Onko näin käymässä myös Yannin suhteen? Romaanin lopussa ranskalaismies ottaa etäisyyttä, Sini palaa Suomeen ja menee takaisin töihin.

Loppu jää hienosti avoimeksi. Suurinta ei ole rakkaus, vaan toivo, jonka myötä jaksaa nousta uuteen aamuun.

Vehkoon pienoisromaani käsittelee kypsästi keski-ikäistä rakkautta. Raskaista kysymyksistä huolimatta kerrontatapa on varsin kevyt. Seksiä on paljon, seksikuvausta onneksi vähän.

Rakkauden ja seksuaalisuuden kipupisteet ovat tuttuja aiheita Vehkoon aiemmista romaaneista G-piste (2007) ja Kaikki ne hetket kun olet yksin (2020).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut