Sinfonista loistokkuutta ja omintakeista improvisointia Pori Organissa

Keski-Porin kirkon uruilla loihditaan upeaa kuultavaa Pori Organ -tapahtumassa.

18.6. 14:41

Thomas Ospital, urut 17. 6. Keski-Porin kirkossa. Pori Organ -festivaali 12.–19. 6.

Vakavasävyinen molliteema (Andante serioso) soljuu vääjäämättömästi kohti korkeuksia. Sitä seuraa alaspäinen duurikolmisointu-melodia, joka jatkuu utuisena (musiikkitermillä vähennettynä) sointuna, ja takaisin kotipesään Cis-duuriin.

Pori Organ -festivaalilla jatkui mestariurkureiden sarja. Pariisin Saint-Eustache-kirkon pääurkuri ja Pariisin konservatorion urkuluokan professori Thomas Ospital ammentaa kepeyttä satsiin rytmikkäästä jalkiostemmasta.

Nyt on Pori Organ 2022:ssa se hetki, jolloin ohjelmassa on vuoden teemasäveltäjän César Franckin, noin kolmekymmentä minuuttia kestävä suuri sinfoninen urkuteos, Grande Piéce Symphonique.

Thomas Ospital loihtii selkeän kirkkaat soinnit Keski-Pori kirkon ranskalaisromanttisista uruista. Johdannon lyhyen nousun jälkeen Ospital aloittaa jalkiolla, Kalevi Kiviniemen kutsuman ”kuningasteeman”.

Urkutaiteilija Thomas Ospital Pariisista esiintyi Pori Organ -konserttisarjassa Keski-Porin kirkossa.

Kolmeen jaksoon jakautuva keskiosa soi viehkeästi eteenpäin puskevassa hitaahkossa ”klarinetti”-teemassa scherzon molemmin puolin. Scherzon leikkisyys toteutuu vauhdikkaiden säestysäänten tiimellyksessä.

Finaalissa käydään ensin teemat läpi ja suuren tyylin preludi ja fuuga vyöryvät riemujuhlana kohti sinfonian loppuhuipennusta. Virtuoosiset jalkion sävelet kiidättävät teoksen iloiseen päätökseen.

Thomas Ospitalin sovittama Maurice Ravelin balettimusiikki Ma mére l’Oye (Hanhiemo) maalaili sadunomaisia tarinoita Prinsessa Ruususesta Kaunotttareen ja hirviöön.

Kaksi osaa Maurice Duruflen sarjasta op. 5 terävöitti Ospitalin muusikkoutta. Siciliennen keinunta eteni kiinteänä jatkumona ja Toccatassa oli leikkaavaa särmää ja huimaavaa tulitusta.

Improvisoinnin teemat olivat Sibeliuksen Finlandia ja Ukrainan kansallislaulu. Nyt kuultiin jotain aivan uutta. Usein konsertoijien improvisointi on kuin suoraan oppikirjasta: teema ja sitten peräkkäin, kuin säkeistöt, eri tyyleillä. Ospital teki tutkimusmatkan urkujen herkkiin sointeihin ja ”sukelluksesta” kehkeytyi impressionistinen sävellys täyttä tykitystäkään unohtamatta. Mieleenpainuva elämys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut