Pandan kanssa kuoharilla – Lainsuojattomien esityskioski sai valitsemaan, pohtimaan ja nauttimaan

Henrika Bäcklund arvioi Lainsuojattomat-festivaalin esityskioskin antia.

Lainsuojattomat-festivaalin esityskioskista valitaan esitys oman maun mukaan. Utopiakonsultaatio tarjosi herkän matkan itseen ja Pandan kanssa pohdittiin työn ja vapaan suhdetta kuohuviinilasillisen äärellä.

10.6. 22:13

Pandan kanssa kuoharilla: konsepti, käsikirjoitus ja ohjaus Janne Saarakkala, Panda Titta Halinen.

Utopiakonsultaatio: konsepti TTK, Talvikki Eerola ja Maria Santavuori, esiintyjä Katriina Kettunen.

Todellisuuden tutkimuskeskus. Esityskioski. Työryhmä 2022: Julius Elo, Titta Halinen, Katariina Kettunen, Ia Tanskanen. Lainsuojattomat-teatterifestivaali. 10.–11.6.

Lainsuojattomat-festivaalin herkkupaloja ovat aiempinakin vuosina olleet personoidut teokset, joissa pääsee suoraan vuorovaikutukseen esiintyjien kanssa. Siksi ilahduin, että tämän sorttista esitysperinnettä jatkettiin myös viimeisillä Laikkareilla Esityskioskin muodossa.

Sillä harvoinpa sitä saa mahdollisuuden tilata esityksen suoraan menusta.

Todellisuuden tutkimuskeskuksen päivän listalla on joukko herkullisen kuuloisia taidehetkiä, muun muassa Nalle ja Gorilla sekä Kielletty tanssi. Esitykset ovat vaihdellen 1–6 hengelle ja ryhmän koko selviää menusta. Teokset ovat lyhyitä, noin puolesta tunnista tuntiin. Kävin Pandan kanssa kuoharilla yhdessä ryhmän kanssa sekä Utopiakonsultaatiossa, joka on teos yhdelle osallistujalle.

Aloitetaan Pandasta. Nimi vastasi teosta täydellisesti, sillä kävimme konkreettisesti Panda-hahmon kanssa kuohuviinilasillisella.

Teos käsitteli työelämän muutoksia, vanhaa ja uutta tapaa tehdä töitä. Työn ja vapaa-ajan välinen suhde ja sen kanssa tasapainoilu on valtava aihe, joka tulee monia hyvin lähelle – varsinkin tämän pitkän etätyöajan päätteeksi, jolloin työn ja kodin väliset rajat ovat hämärtyneet entisestään. Titta Halisen Panda oli hersyvä karikatyyri henkilöstä, jolla on kaikki mahdolliset raudat tulessa joka suuntaan – oikea minglaaja.

Teoksen finaalina oli ryhmän oma keskustelu aiheen ympärillä, jolle Panda ovelasti loi tilan poistuessaan aika liukkaasti paikalta.

Menun mukaan Utopiakonsultaatio puolestaan on mielikuvituksellinen maailmanparannussuunnitelma. Jopa pieneksi yllätykseksi pääsinkin sukeltamaan syvälle itseeni sen sijaan, että olisimme vaikka yrittäneet ratkaista jonkin maapallon suurkriisin: toki esityksen olisi saanut kulkemaan halutessaan varmasti myös siihen suuntaan.

Katriina Kettusen rauhallinen olemus johdatteli raottamaan hänelle omaa sisäistä maailmaani ja kohtaamisestamme tuli hyvin henkilökohtainen. Nämä ovat esityksiä, jotka tallentuvat aivan erityisiin sielun koloihin ja joihin varmasti tulee synkempinä päivinä palattua.

Taiteilijan edessä nähdyksi tuleminen tavalla, jonka tällainen esitysmuoto mahdollistaa, on voimallinen kokemus. Poistuin esityskioskista jotenkin hieman ehjempänä kuin sinne mennessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut