Tuskaisat miehet tappavat toisiaan luokattoman kehnossa jännärissä – Memory on kuin kisa siitä, kenen katse on vihaisin

Liam Neeson näyttelee muistisairasta palkkamurhaaja Bond-ohjaaja Martin Campbellin uudessa jännityselokuvassa.

Scot Williams ja Liam Neeson näyttelevät Memory-elokuvassa.

2.6. 21:00

Jännitys

Memory. Ohjaus Martin Campbell. 114 min. K16. ★

Memory-jännärin jokaista mieshahmoa voisi kuvailla samalla adjektiivilla: intensiivinen. Koko elokuva on kuin kisa siitä, kenen katseessa kytee eniten vihaa, kuka hahmoista suhtautuu kiihkeimmin tehtäväänsä ja kenellä on isoin äijäkarisma.

Kärkiehdokas on päähenkilö, Liam Neesonin näyttelemä palkkatappaja Alex Lewis. Hän kärsii Alzheimerin taudista ja unohtelee asioita, kuten minne pani pakoautonsa avaimen. Palkkamurhaajan dilemma ei kuitenkaan saa koomisia sävyjä, päinvastoin. Ajoittainen tietämättömyys vain lisää miehen tuskaa.

Tuskaa lisää myös tieto. Eläköitymistä harkitseva tappaja houkutellaan viimeiselle keikalle, jonka kautta hän törmää lapsia kauppaavaan rikollisrinkiin. Lewis kääntää kelkkansa ja alkaa metsästää joukkion jäseniä.

Samalla asialla on FBI-agentti Vincent Serra (Guy Pearce) työtovereineen (Taj Atwal, Harold Torres). He haluavat tietää, kuka vetelee meksikolais-yhdysvaltalaisen rikollisjengin naruja Texasin päässä.

Dario Scardapanen käsikirjoitus pohjaa belgialaiselokuvaan vuodelta 2005. Siinä on kuitenkin kaikuja kauempaakin, kasarielokuvien holtittomasta ruumistehtailusta, ronskista puheesta, läpisynkästä maailmankuvasta ja ohuista naishahmoista.

Hahmojen ohuus ei tosin katso sukupuolta: intensiivinen on paitsi yhteinen adjektiivi kaikille mieshahmoille, myös ainoa adjektiivi, joka heidän kuvailemiseensa tarvitaan. Hahmoja määrittää vain kärsimys, jota alleviivataan irvistyksillä ja kulmien kurtistuksilla. Näyttelijätyö ampuu reippaasti yli.

Lie sanomattakin selvää, että lapsiuhrit ovat vain polttoainetta lain molemmilla puolella toimivien miesten tuskalle. Ja tuska näyttäytyy väkivaltana.

Juoneltaan huojuvan elokuvan on ohjannut Martin Campbell. Hän toi James Bondin tyylikkäästi uuteen aikakauteen Casino Royale -elokuvallaan (2006) mutta toisaalta floppasi supersankarileffallaan Green Lantern (2011).

Edellisten elokuvien sisältämää suurellisuutta on myös Memoryssä. Verta vuodatetaan pariin kertaan niin näyttävästi, että lopputulos on tahatonta splatteria, koomista kurkku auki -oopperaa.

On hilkulla, etteikö Memory olisi niin kehno, että se olisi jo tavallaan hauska. Mutta ei. Se on vain kehno.

Käsikirjoitus Dario Scardapane. Tuottajat Moshe Diamant, Michael Heimler, Rupert Maconick, Arthur Sarkissian, Cathy Schulman. Pääosissa Liam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci, Taj Atwal.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut