Maailman­kuulun muoti­suunnittelijan töitä on nyt esillä Museo Milavidassa – mukana myös vaate, jonka punklegenda teki tunnetuksi useissa ikonisissa valokuvissa

Museo Milavidan Vivienne Westwood -näyttelyssä Tampereella kohtaavat vastakulttuurit, aktivismi ja korkean räätälöinnin osaaminen.

Vivienne Westwood kuvattuna Walesin rannikolla vuonna 2014. Kuva liittyy Westwoodin energiapoliittiseen Talk Fracking -kiertueeseen.

9.5. 21:45

Punkmuodin pioneeri, muotimaailman itseoppinut kapinallinen, äänekäs aktivisti ja Carrie Bradshaw’n ikonisen hääpuvun suunnittelija elokuvaan Sex and the City – Sinkkuelämää.

Sitä kaikkea on brittisuunnittelija Vivienne Westwood, jonka luomuksia on esillä Museo Milavidassa Tampereella.

Vivienne Westwood – Muoti-ikoni ja aktivisti -näyttely esittelee brittiläisen keräilijän Lee Pricen yksityiskokoelmaa, eikä siis ole virallinen Vivienne Westwood Ltd:n tuottama näyttely. Price on kuitenkin työskennellyt Westwoodin muotitalossa ja tuntee tämän henkilökohtaisesti.

Vivienne Westwood catwalkilla Pariisin muotiviikolla maaliskuussa 2017.

Destroy!

Milavidassa on esillä Westwoodin luomuksia 1970-luvulta 2010-luvulle. Vanhin tekstiili on kuuluisa Destroy-t-paita, johon nuori Johnny Rotten pukeutui useissa ikonisissa valokuvissa.

Vivienne Westwoodin ura sai alkunsa, kun hän tutustui Sex Pistolsin ja New York Dollsin managerina myöhemmin tunnetuksi tulleeseen liikemies Malcolm McLareniin.

Pariskunta perusti vuonna 1974 Lontooseen vaatekaupan, jonka nimi oli aluksi Sex. Myynnissä oli eroottisia nahka-, kumi- ja bondage-asuja sekä puuvillaisia t-paitoja provokatiivisilla teksteillä.

Vivienne Westwoodin miesten mallistot yllättävät rohkeudellaan ja leikkisyydellään. Bondage-housut ovat Café Society -mallistoa keväältä 1994 ja irtotakki Time Machine -mallistoa syksyltä 1988. Asusteina Savage-solmio ja McPoiret School Boy -lakki.

Punkbändi Sex Pistolsin jäsenet pukeutuivat McLarenin ja Westwoodin suunnittelemiin vaatteisiin. Kaupasta tuli suosittu kohtaamispaikka valtakulttuuriin tyytymättömien nuorten kokoontumisiin.

T-paidat ovat kuuluneet repertuaariin alusta asti. 1970-luvulla niillä järkytettiin Britannian konservatiivisia piirejä. Tässä mainittu John Pilger on kiistanalainen toimittaja, joka julkaisi vuonna 2016 elokuvan, jossa kuvataan Kiinan sotilaallisen levittäytymisen Aasiassa oikeutetuksi puolustustaisteluksi amerikkalaista imperialismia vastaan.

Harris-tweedia

Westwoodin tuotanto ammentaa myös englantilaisesta ja skotlantilaisesta kutomo- ja räätälinperinteestä. Hän on perehtynyt historiallisten vaatemallien suunnitteluun ja leikkaukseen.

Vivienne Westwood yhdistelee kekseliäästi erilaisia ja erivärisiä ruutukuoseja symmetriasta piittaamatta. Naisten tweed-kankainen jakkupuku ja miesten kolmiosainen tweedpuku ovat On Liberty -mallistoa syksyltä 1994. Miehellä Boucher-solmio.

Klassikkomallistoissaan Westwood käyttää laatutekstiilejä, kuten käsinkudottua harris-tweediä, joka on vanha metsästykseen ja kalastukseen kehitetty perinnetekstiili, jota saa kutoa ainoastaan Ulko-Hebridien saarilla Skotlannissa.

”Vivienne Westwoodin luomukset ovat taidokkaasti leikattuja ja usein nokkelasti ja omaperäisesti kaavoitettuja”, luonnehtii Museo Milavidan tutkija Mari Lind.

Brittiläistä perinnettä kunnioittavat villakankaat ja skotlantilaiset tartaanit kuuluvat Vivienne Westwoodin klassikoihin. Tartaani tarkoittaa skotlantilaisiin klaaneihin yhdistettyä ruudullista villakangasta, josta valmistetaan muun muassa kiltit.

Aktivisti

Musiikin ja aktivismin ohella Westwood on inspiroitunut kirjallisuudesta ja kuvataiteista, ja tuntee myös ranskalaisen haute couturen perinteen. Hän on leikitellyt brittiläisen yläluokan perinteillä ja kuvataiteen klassikoilla, ja tuonut mallistoihinsa krinoliinit, turnyyrit ja korsetit.

Vivienne Westwood mielenosoituksessa ennen Climate Revolution -malliston näytöstä Lontoon muotiviikolla syyskuussa 2015.

Ihmisenä Vivienne Westwood, 81, on kiihkeä aktivisti. Hän on kampanjoinut ihmisoikeuksien, arktisen luonnon ja ilmastoasioiden puolesta. Kantaaottavuus näkyy erityisesti 2000-luvun mallistoissa.

Vastakulttuurista itseoppinut suunnittelija nousi arvostetuksi muotivaikuttajaksi, jolle kuningatar Elisabet II myönsi vuonna 2006 dame-arvonimen saavutuksista muodin saralla.

Vivienne Westwood – Muoti-ikoni ja aktivisti -näyttely Museo Milavidassa 29.4.2022–22.1.2023.

Vivienne Westwoodin suunnittelun juhlavampaa linjaa edustavat keräilijä Lee Pricen ja hänen vaimonsa uniikit hääasut vuodelta 2012. Etualalla Red Label -malliston korsettimekko ja taustalla Cocotte Dress -hääpuku ja miesten monivärinen tweedpuku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut