Huutokatrillia ja herännäisvirsiä – Satasoiton tämän vuoden kattaus viekoittelee monipuolisuudellaan

Yleisömagneeteiksi ennakoidaan Semmareita sekä Jukka Perko Avaran & Hannu-Pekka Björkmanin esityksiä.

Jukka Perko, Jarmo Saari ja Teemu Viinikainen esiintyvät Satasoitossa yhdessä näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa.

26.4. 17:18

Satasoitto-festivaalin kattaus riemastuttaa tänä kesänä monipuolisuudellaan.

Elo- ja syyskuun vaihteessa järjestetään kymmenen konserttia, joiden tyylilajit vaihtelevat kansanmusiikista vaskimusiikkiin ja amerikkalaisesta bluegrassista herännäisvirsiin.

Satasoiton taiteellinen johtaja Markku Ollila kertoo, että festivaaleille yritetään löytää joka vuosi eri tyylilajeja ja instrumentteja. Tänä vuonna tapahtumassa kuullaan muun muassa Seminaarimäen Mieslaulajia eli Semmareita, Meri-Pori Dixiebandia ja kansanmusiikkiyhtye Freijaa.

Freija esiintyy Kokemäen Seuratalossa järjestettävissä kansanmusiikkikarkeloissa 31. elokuuta.

Jos sää sallii, konsertti järjestetään ulkona, jolloin myös yleisö pääsee mukaan Huutokatrilliin. Katrillissa tanssitaan tanssin ohjaajan huutaman koreografian mukaan.

”Kansanmusiikkigenre on siitä hieno genre, että se elää ajassa, ottaa vaikutteita siitä omasta ajastaan ja silti säilyttää vanhoja perinteitä. Katsotaan, miten me saamme meidän yleisöämme siihen mukaan”, Ollila kertoo.

Katrillin musiikkina kuullaan raumalaisen Timo Katilan sävellys, joka on Satasoiton tämän vuoden tilausteos.

Suurimmat odotukset Ollila lataa paitsi Semmareihin, myös Jukka Perko Avaran ja Hannu-Pekka Björkmanin esitykseen 1. syyskuuta.

Avara ja Björkman esittävät Harjavallassa uuden teoksensa Puku ommellaan hiljaisuudessa, joka on saanut innoituksensa myöhäiskeskiajan kirkkotaiteessa esiintyvistä kuolemantanssikuvaelmista (dance macabre).

”Tästä esityksestä ei tiedetä vielä mitään. Siinä suhteessa siitä on aika isot odotukset”, Ollila toteaa.

Satasoitto julkisti tämän vuoden ohjelmistonsa tiistaina. Ohjelmasta kertoivat Satasoiton hallituksen puheenjohtaja Päivi Hallamaa-Tupi, tuottaja Tiina Starcke, rahastonhoitaja Maaria Juvela sekä festivaalin taiteellinen johtaja Markku Ollila.

Uutta tänä vuonna on se, että Satasoitto ottaa varaslähdön jo kesäkuussa. Silloin yleisö pääsee laulamaan yhteislauluja Harjavallan Näyhälänniemessä Markku Ollilan johtaman Porin VPK:n soittokunnan tahdissa.

Elokuussa Satasoitto jalkautuu yleisön joukkoon tuttuun tapaansa Harjavallan markkinoilla, mutta nyt myös Peipohjan asemalla. Musiikista molemmissa paikoissa vastaa porilainen, amerikkalaista dixie-perinnettä kunnioittava Meri-Pori Dixieband.

Vaskimusiikin ystäviä Satasoitossa ilahduttaa Euphoria Brass Sextet. Festivaalijärjestäjien mukaan yhtye on jo 15 vuoden ajan hurmannut yleisönsä omaleimaisella sointivärillään ja lavaenergiallaan. Kaikki yhtyeen jäsenet ovat eturivin muusikoita suomalaisista sinfoniaorkestereista.

Pori Sinfoniettaa kuullaan tänä vuonna Kokemäen kirkossa, ja lisäksi Kokemäellä esiintyy Jussi Syrén & Groundbreakers, joka esittää perinteistä amerikkalaista bluegrassia.

Eikä Satasoittoa järjestetä tänäkään vuonna ilman Trio Harharetkeä. Nelihenkiseksi kasvanut trio on luvannut vaihtaa porno- ja protestilaulut herännäisvirsiin, joita tarjoillaan Harjavallan kirkossa.

Satasoitto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Kaksi vuotta sitten festivaali jouduttiin koronarajoitusten takia perumaan, mutta viime vuonna se järjestettiin yhteislaulutapahtumaa lukuun ottamatta.

Konsertteja jouduttiin jonkin verran siirtämään, mutta festivaali keräsi kuitenkin tuottaja Tiina Starcken mukaan lähes 1 400 kuulijaa. Parhaina vuosina kuulijoita on ollut yli kolminkertainen määrä, joskus jopa 4 700.

Satasoitto Harjavallassa ja Kokemäellä 26.8.– 4.9.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut