Sinfoniettan pääsiäiskonsertin pääteoksena yksi rakastetuimmista kirkkomusiikkiteoksista

Stabat Mater -konsertti soi Keski-Porin kirkossa keskiviikkona.

Keski-Porin kirkossa kuullaan keskiviikkona Sinfoniettan pääsiäiskonsertti.

11.4. 19:04

Pori Sinfoniettan pääsiäiskonsertissa soi yksi kirkkomusiikin rakastetuimmista teoksista Stabat Mater -pääsiäiskonsertti esitetään Keski-Porin kirkossa keskiviikkona 13. huhtikuuta. Kapellimestarina on Alberto Hold-Garrido. Kaupunginorkesterin kanssa esiintyvät Sempre-kuoro sekä sopraano Suvi Väyrynen ja mezzosopraano Tuija Knihtilä.

Pori Sinfoniettan tämänvuotisen pääsiäiskonsertin pääteoksena on Giovanni Battista Pergolesin (1710–1736) Stabat Mater (1736), joka oli yksi 1700-luvun esikuvallisista kirkkomusiikkiteoksista ja on nykyisinkin yksi kirkkomusiikin rakastetuimmista sävellyksistä. Avausteoksena esitetään Haydnin Sinfonia nro 49 "La Passione".

Vaikka Pergolesin elämä katkesi traagisesti vain 26-vuotiaana, hän on saanut pysyvän sijan musiikin historiassa juuri Stabat Materin sekä La serva padronan -oopperansa (Palvelustyttö emäntänä, 1733) ansiosta.

Vanhan väittämän mukaan Pergolesi olisi viimeistellyt Stabat Materin kuolinvuoteellaan. Teos oli todellisuudessa ollut työn alla jo jonkin aikaa ja sen tilasi Maddalonin herttua, jonka palveluksessa Pergolesi oli kaksi viimeistä elinvuottaan. Stabat Mater sai suuren suosion pian säveltäjänsä kuoleman jälkeen.

Teos koostuu kahdestatoista osasta. Uutta ajan kirkkomusiikissa oli teoksen koskettava tunnevoima ja inhimillinen, lähes tunnustuksellinen sävy. Teosta hallitsevat solistien puhdaslinjaiset ja sykähdyttävän kauniit melodiat.

Konsertin saapuu johtamaan Alberto Hold-Garrido, joka on tullut tunnetuksi oopperakapellimestarina eri puolilla maailmaa. Espanjassa syntynyt ja Tanskassa nuoruutensa asunut Hold-Garrido opiskeli orkesterinjohtoa Kööpenhaminan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan oppilaana.

Stabat Materissa laulavat Sempre-kuoro, jonka valmennuksesta vastaa kuorokapellimestari Ognian Vassilev sekä solistit sopraano Suvi Väyrynen ja mezzosopraano Tuija Knihtilä.

Ognian Vassilev perusti naiskamarikuoro Sempren vuonna 1997 ja on toiminut kuoron taiteellisena johtajana siitä saakka. Sempren ohjelmisto on ollut monipuolista ja kansainvälistä aina kirkkomusiikista kansanlauluihin ja moderniin kuoromusiikkiin.

Suvi Väyrynen on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi mielenkiintoisimmista nuorista laulajista Suomessa. Hän on vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan voittaja ja saanut huomiota myös muissa kotimaisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa.

Tuija Knihtilä luopui vakinaisesta kiinnityksestään Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan vuonna 2010 ja on sen jälkeen toiminut vapaana taiteilijana eri puolilla Eurooppaa. Knihtilän ohjelmiston ytimessä ovat oopperakirjallisuuden keskeiset suuret mezzosopraanoroolit, joita hän on laulanut monissa arvostetuissa oopperataloissa.

Oopperakiinnitysten ohella Knihtilä on kysytty konserttisolisti. Knihtilä laulaa myös Pori Sinfoniettan seuraavan viikon konsertissa Siniparran linna (21.4.), jossa kuullaan Bartókin Herttua Siniparran linna -oopperan konserttiversio.

Pääsiäiskonsertti: Stabat Mater keskiviikkona 13. huhtikuuta kello 19 Keski-Porin kirkko; Alberto Hold-Garrido, kapellimestari, Sempre, valm. Ognian Vassilev, Suvi Väyrynen, sopraano, Tuija Knihtilä, mezzosopraano.

Joseph Haydn: Sinfonia nro 49 ”La Passione”, Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater.

Kausikorttikonsertti. Kymppikortti voimassa. Liput: 28 / 22 / 8 euroa Ticketmasterista ja ovelta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut