Jukka Rintalan ehkä upeimmassa muotinäytöksessä 1980-luvulla mallit kulkivat kädet ylhäällä kuin herätyskokouksessa

Jukka Rintala käytti itsestään nimitystä muotitaiteilija ennen kuin se oli muotia.

Jukka Rintala sai koululaisena Porissa kehuja kuvaamataidonopettajaltaan ja alkoi oivaltaa, että muotia voisi tehdä työkseen.

3.4. 13:54

Kun Jukka Rintala eli poikavuosiaan Porissa, kuvaamataidon opettaja Tytti af Forselles vei luokan paikallisen kauppaoppilaitoksen juhlasaliin. Siellä oli esillä muun muassa Picasson, Matissen ja Légerin piirroksia ja grafiikkaa.

”Nassikat naureskelivat, että kyllähän hekin tämmöisiä takapuolen kuvia osaavat piirtää, semmoisia parilla vedolla tehtyjä. Silloin Tytti af Forselles sanoi, että ’kuulkaa, kestää koko elämän, että pystyy ilmaisemaan asian muutamalla vedolla’”, Rintala kertoo.

”Tavallaan se on säilynyt mulla takaraivossa.”

Sama opettaja antoi kiittävää palautetta alakouluikäisen Rintalan piirtämistä kabareetyylisistä asuista. Palaute sai pojan oivaltamaan, että muotia voisi luoda myös ammatikseen.

17-vuotiaana hän osallistui Anna-lehden järjestämään Euromuoti-kisaan ja pääsi viiden parhaan joukkoon. Hänen kisaan lähettämistään luonnoksista ommeltiin asut, ensimmäiset Rintalan suunnittelemat vaatteet.

Ainutkertaisista uniikkivaatteista Rintala tunnetaan edelleen parhaiten. Hänen asujaan on nähty presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla niin Leena Harkimon, Aira Samulinin, Riitta Uosukaisen kuin Kirsti Paakkasen yllä.

”Kun sanotaan Jukka Rintala, suuri yleisö näkee todennäköisesti mielikuvissaan sen Presidentinlinnan punaisen maton ja ne rouvat, jotka astelevat siellä. Se on hirveän pieni osa siitä, mitä teen, mutta se on ollut tietoista: ymmärsin, että näitä asuja voi käyttää myös mediajuttuna”, Rintala kertoo.

Hänen Linnan juhliin, teatteriproduktioihin ja kansainvälisiin missikilpailuihin suunnittelemansa asut ovatkin saaneet paljon mediahuomiota. Ne ovat olleet odotettuja teoksia, tapauksia jo itsessään.

Jo ennen 1990-luvulla alkanutta juhlapukuputkea Rintala yhdisti pukuja, taidetta ja tapahtumallisuutta. Hän kertoo 1980-luvulla järjestämästään muotinäytöksestä, jonka ohjasi kriitikkonakin tunnettu Jukka Kajava.

”Siellä oli hienoja juttuja, hopeanahkailtapukuja ja turkisviittoja. Jukka ohjasi näytöksen niin, että mallit kulkivat kädet ylhäällä, niin kuin herätyskokouksessa.”

Samalla vuosikymmenellä Rintala alkoi käyttää itsestään nimitystä muotitaiteilija.

”Kestää koko elämän, että pystyy ilmaisemaan asian muutamalla vedolla”, sanoi kuvaamataidonopettaja Jukka Rintalalle ja hänen koulutovereilleen aikoinaan taidenäyttelyssä Porissa.

Muotia ei Suomessa aina käsitetty taiteeksi. Kun Rintala opiskeli taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 1972 alkaen, oppilaitoksen painotus oli melko käytännöllinen.

”Siihen aikaan opiskelijoita koulutettiin teollisuuteen suunnittelijoiksi”, Rintala kertoo.

Suomessa olikin vahva oma vaatetusteollisuus. Sen palveluksessa Rintalakin on tuottanut kaikenlaista ”uimapuvuista urheiluvaatteisiin”.

Koulussa hän kuitenkin kahmi mahdollisimman paljon taideaineita, piirtämistä ja maalaamista. Rintala ajatteli, ettei vaatetusteollisuuden palveluksessa saisi enää tilaisuuksia taiteilla.

Toisin kävi. Hän sai valmistuttuaan vuonna 1976 heti pestin nahka-alan yritykseen Friitalalle, jossa sai ”vapauksia tehdä kaikkea luovaa ja uutta”. Yhteistyö kesti 30 vuotta.

Toinen pitkä yhteistyö mahdollisti myös ainutkertaisten asujen luomisen. Ne syntyivät 17 vuoden aikana Marimekolle.

Kirsti Paakkasen aikaan Marimekon näytöksiin tehtiin runsaasti finaalipukuja, joita oli yksi tai yksi hieno sarja. Kirsti ei koskaan sanonut sitä ääneen, mutta hän ymmärsi, että uniikkipuku on sama asia kuin joku uniikkitaidelasi”, Rintala kertoo.

Muotitaiteen rinnalla Rintala on läpi uransa tehnyt myös kuvataidetta.

Jukka Rintalan pisimmät yhteistyöt ovat olleet Friitalan ja Marimekon kanssa.

Samat taiteen ja tapahtumallisuuden elementit näkyvät nykyään Rintalan liiketoiminnassa. Hän on puolisonsa ja työparinsa Matti Vaskelaisen kanssa toteuttanut viimeisten vuosien aikana useita näyttelyitä tuotannostaan. Tulevana kesänä niitä on Pieksämäellä, Haminassa ja Savonlinnassa.

Pandemia-aika on vain vahvistanut kaksikon näyttelytoimintaa, mutta sen siemen kylvettiin jo vuonna 1984 New Yorkissa. Rintala oli tuolloin kaupungissa ensivisiitillään.

”Metropolitan Museumissa sattui silloin olemaan Yves Saint Laurentin näyttely, jonka oli koonnut [muotitoimittaja] Diana Vreeland.”

Näyttely oli museon ensimmäinen elävälle muotisuunnittelijalle omistettu. Se jäi Rintalan mieleen.

”Ajattelin, että ehkä mullakin on mahdollisuus tehdä omasta suunnittelutyöstäni ja taiteestani tällainen kokonaisuus.”

Nyt he ovat Vaskelaisen kanssa kartuttaneet pukupankkia, jossa on noin 300 Rintalan suunnittelemaa vaatetta. Niistä koottujen kokonaisuuksien rinnalla esitellään hänen kuvataidettaan, joskus myös pukuluonnoksiaan.

”Olemme kehittäneet näyttelytoimintaa niin, että näyttelyihin liittyvät aina puvut ja maalaukset mutta myös sisustustuotteiden ja valmisvaatteiden myymälä”, Rintala kertoo.

Maalaukset ja myymälän tuotteet käyvät kaupaksi.

”Ei kukaan niitä näyttelypukuja osta. Ne ovat niitä kappaleita, joita ihmiset tulevat katsomaan”, Rintala sanoo.

Jukka Rintalan nimestä ensimmäisenä mieleen nousevat monet Linnan juhlien punaisella matolla nähdyt puvut.

Jukka Rintala

  • Syntynyt 1952 Porissa.

  • Asuu suurimman osan ajasta Karkkilassa puolisonsa ja työtoverinsa Matti Vaskelaisen kanssa.

  • Aikuinen poika ja kaksi lastenlasta.

  • Suunnittelutöitä niin sisustus- kuin vaatetusalalle, muun muassa Friitalalle, Marimekolle, Karhu-Titanille, Joutsen Finlandille, Nansolle ja Aarikalle.

  • Sai teollisuustaideliitto Ornamon kunniakirjan vuonna 1984 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2006.

  • Rintalalle myönnettiin muotialan Kultainen vaatepuu -erityistunnustuspalkinto pitkästä taiteilijatyöstä vuonna 2012.

  • Otava julkaisee 6.4. Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittaman elämäkerran Jukka Rintala – Elämänviiva.

  • Täyttää 70 vuotta lauantaina 9. 4.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut