Will Smith pyysi Oscar-gaalassa lyömältään Chris Rockilta anteeksi – vitsi vaimon sairaudesta oli näyttelijälle liikaa

Yhdysvaltain elokuva-akatemia kertoi käynnistävänsä virallisen selvityksen tapauksesta.

Näyttelijä Will Smith (oikealle) löi koomikko Chris Rockia Oscar-gaalan lavalla.

29.3. 8:22

Los Angeles

Näyttelijä Will Smith on pyytänyt julkisesti anteeksi koomikko Chris Rockilta, jota Smith löi viime yön Oscar-gaalassa.

”Haluan julkisesti pyytää sinulta anteeksi, Chris. Käyttäydyin sopimattomasti ja olin väärässä. Olen häpeissäni, eivätkä tekoni kerro siitä miehestä, joka haluan olla. Rakkauden ja ystävällisyyden maailmassa ei ole tilaa väkivallalle”, Smith kirjoitti Instagram-tilillään tiistaina alkuyöstä Suomen aikaa.

Rock kertoi lavalla vitsin Smithin vaimosta viittaamalla hänen ajeltuun päähänsä. Jada Pinkett Smith on kertonut ajelevansa päätään, koska sairastaa karvojen lähtemistä aiheuttavaa alopeciaa.

Vitsin jälkeen Will Smith käveli lavalle ja läimäytti Rockia kasvoille. Palattuaan omalle paikalleen hän alkoi huutaa tälle vihaisena kiroillen.

Smithin mukaan vitsi hänen vaimonsa sairaudesta oli hänelle liikaa ja hän reagoi tunteellisesti. Hän sanoo, että hänen käyttäytymistään gaalassa on mahdoton hyväksyä. Smith sanoo myös, että väkivalta kaikissa muodoissaan on myrkyllistä ja tuhoisaa.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia oli aiemmin tuominnut Smithin käyttäytymisen ja kertonut käynnistävänsä asiasta selvityksen.

”Olemme virallisesti aloittaneet selvityksen tapauksesta, ja aiomme kartoittaa lisätoimia ja mahdollisia seurauksia tapahtuneesta sääntöjemme, toimintatapojemme ja Kalifornian lakien mukaisesti”, elokuva-akatemia sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:lle.

Smith pahoitteli käytöstään jo gaalassa, kun hänet palkittiin parhaan miespääosan Oscarilla. Smith osoitti voittopuheessaan pahoittelut muille ehdokkaille ja elokuva-akatemialla muttei Rockille.

Smithin Oscar-palkintoa tuskin perutaan

Sosiaalisessa mediassa on myös vaadittu Smithiltä Oscar-palkinnon poistamista, mutta elokuva-akatemian jäsen ja Oscar-voittaja, näyttelijä Whoopi Goldberg on sanonut, ettei näin tapahtuisi.

Nimettömänä pysyvä elokuva-akatemian jäsen kertoi AFP:lle olevansa turhautunut siitä, kuinka tapaus hallitsi uutisointia, sen sijaan, että olisi huomioitu Oscar-gaalan monimuotoisuus.

”Naisohjaaja voitti, näyttelijä vammaisyhteisöstä voitti, samoin kuin LGBTQ-yhteisön näyttelijä”, hän sanoi.

Smithin käyttäytymistä on sekä tuomittu että puolusteltu. Koomikoiden mukaan ihmiset voivat jatkossa ottaa mallia hänestä ja näin ollen vaarantaa koomikot lavalla. Väkivaltaisen käytöksen on myös sanottu olevan merkki toksisesta maskuliinisuudesta, kun mies turvautuu väkivaltaan puolustaessaan vaimoaan.

Puolustusta ei niinkään ole saanut Smithin väkivaltaisuus, vaan puuttuminen Rockin alentavaan vitsiin, joka kohdistui sairaudesta kärsivään ihmiseen. Yhtenä näkökulmana on nostettu ongelmallista puuttumista mustien ja etenkin mustien naisten hiuksiin, joita on politisoitu Yhdysvalloissa vuosikausien ajan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut