Ujosta tytöstä tulee tähti animaation upean näköisessä virtuaalimaailmassa

Mamoru Hosodan Kaunottaresta ja Hirviöstä lainaava uutuusanimaatio Belle näyttää kauniilta, mutta ei loista omaperäisyydellään.

Virtuaalimaailma muuttaa varovaisen tytön animaatiossa Belle.

17.2. 15:30

Animaatio

Belle. Ohjaus Mamoru Hosoda. 122 min. K12. ★★★

Ujo Suzu elää yksinhuoltajaisänsä kanssa pienessä kylässä. Lukiolaistyttö liittyy maailman suurimpaan nettiyhteisöön, virtuaalitodellisuus U:hun. Hänen avattarekseen valikoituu rohkea Belle, joka nousee nopeasti maailmankuuluksi laulajatähdeksi.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mamoru Hosoda sai Oscar-ehdokkuuden edellisellä elokuvallaan Mirai (2018). Hänen elokuvansa ovat Studio Ghiblin tuotantojen tapaan helposti lähestyttävää japanilaista animaatiota.

Belle tuntuu luontevalta jatkumolta Hosodan aiemmille töille. Ohjaaja käsittelee sosiaalisen median vaikutuksia ensimmäisen kerran Summer Warsissa (2009), jonka virtuaalitodellisuus Oz muistuttaa Bellen U:ta. Myös Pojassa ja pedossa (2015) itseään etsivä nuori seikkailee rinnakkaisten maailmojen välillä. Jälleen kerran Hosoda kuvaa lapsen hankalaa suhdetta vanhempiinsa.

Elokuva näyttää ja kuulostaa upealta: U on kuin pimeyden keskellä leijuva suurkaupunki, jonka välkehdintää säestää herkkä musiikki. Bellessä leikitellään sujuvasti erilaisilla viittauksilla ja piirrostyyleillä. Esimerkiksi kun Suzu on järkyttynyt hänestä leviävistä juoruista, vaihtuu kuva Civilization-tyyppiseen strategiapeliin.

Virtuaalitodellisuus U:ssa monen hahmon avatarit muistuttavat värikkäitä Pokémon-hahmoja, kun taas todellisessa maailmassa kaikki pukeutuvat samannäköisiin koulupukuihin.

Bellen virtuaalimaailmoissa sekoitetaan erilaisia visuaalisia vaikutteita.

Belle on kuin Hannah Montana -sarjan kömpelö teinityttö, joka elää kaksoiselämää poptähtenä. Useiden pelejä kuvaavien elokuvien tapaan, kuten Ready Player Onen (2018), virtuaalimaailma edustaa pakopaikkaa. Viittauksia tehdään Disneyn Kaunottareen ja hirviöön, kun Bella ja sarvekas hirviö tanssivat lumotussa linnassa.

Sanottavaa on tosin niin paljon, että näyttävätkin hahmot jäävät ohuiksi karikatyyreiksi kuten tyypillinen nörttikaveri Hiro.

Vaikka Belle ei säväytä omaperäisyydellään, eikä yllä Hosodan aiempien elokuvien tasolle, se on silti osuva ja kaunis kuvaus maailmasta, jossa sosiaalinen media on kaikkialla ympärillämme. Virtuaalitodellisuus tuo ihmisiä uudella tavalla yhteen.

Ujon nuoren voi olla helpompi saada ystäviä netissä, vaikka lopulta yhteyden toisiin voi saada vain olemalla oma itsensä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut