REM-yhtyeen kitaristin Peter Buckin soitin varastettiin Helsingissä keikan jälkeen vuonna 2008 – Nyt hän kertoo brittilehden haastattelussa, kuka kitaran vei ja miten se saatiin takaisin - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

REM-yhtyeen kitaristin Peter Buckin soitin varastettiin Helsingissä keikan jälkeen vuonna 2008 – Nyt hän kertoo brittilehden haastattelussa, kuka kitaran vei ja miten se saatiin takaisin

Kiristäjä vaati aluksi miljoonaa euroa, mutta joutui tyytymään lopulta kymmeneen tuhanteen.

27.12.2021 15:54

Kun yhdysvaltalainen REM-yhtye konsertoi Helsingissä syyskuussa 2008, kitaristi Peter Buckin Rickenbacker-kitara varastettiin. Soitin vietiin heti keikan jälkeen lavalta. Kitara palautettiin omistajalleen noin viikkoa myöhemmin Luxemburgissa.

Tuolloin asiasta ei kerrottu tarkemmin, eikä Helsingin poliisissakaan tiedetty miten kitara oli löytynyt. Vasta viime viikolla Peter Buck valotti tapausta tarkemmin britannialaisen Daily Expressin haastattelussa.

Artikkelin mukaan kitaran varasti yhtyeen yhteistyökumppani, joka vaati kitaran palauttamisesta miljoonaa euroa. ”Se oli sisäpiirikeikka, ja olin raivoissani”, Buck sanoo.

Buck kertoo, että samaan aikaan kun yhtyeen lakimiehet pohtivat asiaa, kitaraa myös etsittiin aktiivisesti. Buck antaa ymmärtää, että etsijöinä olivat moottoripyöräjengiläiset. He löysivätkin kitaravarkaan.

Sen jälkeen kiristysyritys kuihtui kokoon. ”Sanoimme kitaran varastaneelle ääliölle, että jos satut ’löytämään’ tämän kitaran, sinusta tulee sankari ja saat 10 000 euron löytöpalkkion. Mutta jos jatkat, se on kiristystä ja joudut jopa 30 vuodeksi vankilaan”, Buck kertoi Daily Expressille. ”Hän valitsi 10 000 euroa.”

Buckin kommentit julkaistiin artikkelissa, joissa kerrotaan Rickenbacker-kitaroiden historiasta ja niitä käyttäneistä muusikoista. Buckia ennen Rickenbackereita ovat soittaneet muiden muassa The Beatlesin John Lennon ja George Harrison sekä The Whon Pete Townshend.

Buck hankki oman Jetglo-värisen (eli mustan) 360-mallin Rickenbackerinsa vuonna 1981 ja soittaa sitä edelleen. Hän käytti sitä myös REM-yhtyeen kaikilla levyillä aina yhtyeen hajoamiseen asti vuonna 2011. Rickenbackerin 360-malliset kitarat ovat vaahterasta valmistettuja puoliakustisia sähkökitaroita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut