Pitkän linjan porilainen harrastajateatteri Vihreä teatteri lopettaa toimintansa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Pitkän linjan porilainen harrastajateatteri Vihreä teatteri lopettaa toimintansa

Koronapandemia vaikutti osaltaan kesän yleisökatoon.

Vihreä teatteri esitti Kirjurinluodon kesäteatterissa viime kesänä Jouko Enkelnotkon kirjoittaman näytelmän Koffeli ja Pöffeli Porin pirun jäljillä.

15.12.2021 15:06

Pori

Vihreä teatteri on päättänyt lopettaa toimintansa ja purkaa harrastajateatteriyhdistyksen. Syynä päätökselle on, ettei teatterilla ole tarpeeksi vapaaehtoisia ja vastuunkantajia jatkamaan toimintaa. Sillä ei ole myöskään taloudellisia edellytyksiä jatkaa.

Teatteri tuotti viime kesänä Porin Kirjurinluodon kesäteatterin näyttämölle Jouko Enkelnotkon käsikirjoittaman ja ohjaaman koko perheen näytelmän Koffeli ja Pöffeli Porin pirun jäljillä.

”Meillä oli tappiollinen kesä ja olemme puskeneet aliresursseilla. Vastuunkantajia ei ole ollut tarpeeksi, ja kesäteatterin pyörittäminen on iso ponnistus, etenkin kun teemme musiikkiteatteria”, Enkelnotko toteaa.

Kesäteatteriesityksen kävi katsomassa vain reilu kolmannes katsojatavoitteesta. Koronapandemia vaikutti osaltaan siihen, ettei teatteri päässyt lähellekään tavoitteitaan. Enkelnotko ei osaa sanoa, miten suuri vaikutus pandemialla oli yleisökatoon, mutta varmasti se vaikutti osin tilanteeseen.

Yhdistys säästyi konkurssilta vain suurehkon korona-apurahan turvin. Käyttökelpoisen tarpeiston ja loput vähäiset varat yhdistys luovuttaa Pro Annis ry:lle.

Pirunkirnuun Porissa

Enkelnotko kertoo, että häntä harmittaa erityisesti mukana olleiden nuorten puolesta. Nämä kun olisivat mielellään jatkaneet Vihreässä teatterissa. Kesän esitykseen hän oli sinänsä tyytyväinen. Lyhyessä ajassa ryhmä sai luotua toimivan musiikkiteatteriesityksen.

Tekijöillä oli kuitenkin matkan varrella paljon vastoinkäymisiä. Tarpeistossa oli tulipalo, polkupyöriä varastettiin ja tuli sairastumisia.

Enkelnotko kertoo tulleensa Poriin töitä tekemään hyvin optimistisella mielellä. Kesäteatterin tuottamiseen liittyi kuitenkin ongelmia, joista jo teatterin aikaisempi puheenjohtaja ja tuottaja Markus Niemi on puhunut. Työmäärä on käsittämätön. Enkelnotko toimi näytelmässä käsikirjoittajana, tuottajana, ohjaajana ja lopulta myös äänisuunnittelijana ja näyttelijänäkin, kun tuli sairaustapauksia.

”Niin kuin näytelmässämme Koffeli joutuu pirujahdissaan pirunkirnuun, niin jouduin kuvainnollisesti minäkin: niin hurja oli projektin pitkittynyt painajainen, että meinasi terveys mennä. Optimisti nuolee vielä pitkään haavojaan, joita Porin pirun kohtaaminen aiheutti”, Enkelnotko tunnusti pettyneenä teatterin lopettamisesta kertovassa tiedotteessa.

Puhelimitse hän kertoo, että nyt hänelle kuuluu ihan hyvää. Hän työskentelee apurahan turvin laulavana sairaalaklovnina.

Vaikka koronapandemia on epäilemättä vaikeuttanut teatterin toimintaa, Vihreä teatteri kertoi ensimmäisen kerran lopettamisaikeistaan jo vuonna 2019, kun silloisen hallituksen oli vaikea löytää uusia vastuuhenkilöitä. Tuolloin teatterille löytyivät viime hetkellä uudet jatkajat eli Kimmo Salokangas ja Enkelnotko.

Kaikesta huolimatta Enkelnotko on ylpeä viime kesän työryhmästä, joka ei luovuttanut, vaan tuotti vielä 60-vuotiaan teatterin viimeisen esityksen, vahvasti paikallisaiheisen kantaesityksen.

Vihreä teatteri

Porilainen harrastajateatteri, joka tunnetaan etenkin Kirjurinluodossa esitetyistä kesäteatterinäytelmistä.

Teatteri sai alkunsa vuonna 1961, kun joukko Porin teatterin iltanäyttelijöitä otti yhteyttä teatterin lavastajaan Veli Tuomas-Kettuseen, ja joukko päätti perustaa oman teatterin.

Ensimmäinen näytelmä oli Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, jonka ohjasi teatterin ensimmäinen puheenjohtaja Veli Tuomas-Kettunen.

Vihreällä teatterilla oli Porin Isonmäen alueella katsomo ja kioskirakennus.

Teatteri on tehnyt näytelmiä niin lapsille kuin aikuisille, ja myös näyttämöllä on ollut mukana kaikenikäisiä näyttelijöitä.

Vuodesta 2011 Vihreä teatteri on tuottanut näytelmiä Kirjurinluodon kesäteatteriin. Teatteri on keskittynyt etenkin koko perheen näytelmiin ja musikaaleihin.

Kirjurinluodossa on nähty muun muassa näytelmät Koffeli ja Pöffeli Porin pirun jäljillä (2021), Liisa ihmemaassa (2018), Pessi ja Illusia (2017), Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset (2014), Vaahteramäen Eemeli (2013) ja Seitsemän koiraveljestä (2011).

Artikkelia on täydennetty kauttaaltaan Jouko Enkelnotkon haastattelun perusteella 15.12. klo 16.10.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut