Rakastajat-teatteri pääsi valtionosuuksien pariin, Lainsuojattomat-festivaali loppuu - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Rakastajat-teatteri pääsi valtionosuuksien pariin, Lainsuojattomat-festivaali ensi vuonna viimeistä kertaa

Rakastajat aikoo kuitenkin tulevaisuudessakin järjestää Porissa festivaalin.

Näyttelijät Niina Hosiasluoma ja Minna Kivelä esittivät katuteatteria Lainsuojattomat-festivaalilla kesällä 2020.

29.11.2021 14:59

Pori

Rakastajat-teatteri on valittu uutena teatterina esittävän taiteen valtionosuuden piiriin kolmen vuoden määräajaksi. Teatterista tulee täten viides porilainen valtionosuuksia saava kulttuurilaitos. Muut neljä ovat Porin teatteri, Pori Sinfonietta, Porin taidemuseo ja Satakunnan museo.

”Se merkitsee vakautta ja rauhaa. Ennen tuki oli aina harkinnanvarainen, nyt se perustuu henkilötyövuosiin. Se on myös arvostuksen osoitus, meistä tulee nyt viides valtionosuustoimija. Se on aika hieno asia myös Porille”, kommentoi Rakastajat-teatterin teatterinjohtaja Angelika Meusel.

Rakastajat-teatteri saa valtionosuuksia 15 henkilötyövuoden mukaan eli noin 345 500 euroa, kun se aiemmin sai Taiteen edistämiskeskukselta toiminta-avustusta noin 260 000 euroa vuodessa. Tämä muodostaa teatterin budjetista osan, lisäksi kaupunki rahoittaa sitä.

”Tämä toivon mukaan tarkoittaa sitä, että meidän kaupungin tukemme nousisi”, Meusel sanoo.

Valtionosuudet kattavat keskimäärin noin kolmanneksen kuntien omistamien kulttuurilaitosten budjetista. Yleisenä on pidetty mallia, jossa niiden lisäksi kolmannes rahoituksesta tulee kaupungilta ja kolmannes kerätään omarahoituksena. Rakastajat-teatterilla omarahoitusosuus on ollut noin 70 prosenttia.

Lainsuojattomat-festivaali loppuu

Muutos merkitsee myös sitä, että Lainsuojattomat-festivaali järjestetään ensi vuonna viimeisen kerran, sillä Rakastajat ei kuulu enää ”lainsuojattomiin” eli vapaaseen teatterikenttään. Rakastajat aikoo kuitenkin tulevaisuudessakin järjestää Porissa festivaalin.

Kesäkuussa 2022 järjestetään lajissaan viimeinen Lainsuojattomat-festivaali, johon esitykset valitaan kutsumenettelyllä. Festivaalin jatkajaksi Rakastajat suunnittelee uutta esittävien taiteiden festivaalia, joka aiotaan järjestää ensimmäisen kerran vuonna 2024.

Meusel kertoo, että välivuosi käytetään sen ideointiin, millainen tulevasta esittävän taiteen festivaalista tulee.

”Tärkeintä on, että haluamme pitää kiinni festivaalin yhteisöllisyydestä ja tunnelmasta.”

Lainsuojattomat on kerännyt vuodesta 2000 lähtien Poriin mittavan kirjon esityksiä pääasiassa kotimaisilta vapaan kentän esittävän taiteen toimijoita. Festivaali sai vuonna 2019 sekä Vuoden teatteriteko -palkinnon että Opetus- ja kulttuuriministeriön arvostetun Suomi-palkinnon.

Uutista on täydennetty tiedoilla valtionosuuksien määrästä ja merkityksestä sekä Angelika Meuselin sitaateilla 29.11. klo 17.15

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut