Nokialaiskirjailija Anna-Leena Rajamäeltä on ilmestynyt toinen osa Valkea nalle -kirjasarjaan - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Valkean nallen seikkailut jatkuvat syysmyrskyn riepottelemassa metsässä – ”Tässä kirjassa olen peilannut omaa matkaani äitiyden kautta”

Kirjailija Anna-Leena Rajamäeltä on ilmestynyt toinen osa Valkea nalle -kirjasarjaan. Vaikka kyseessä on lastenkirja, tarina tarjoaa pohdittavaa myös aikuisille.

Anna-Leena Rajamäki kirjoittaa ja kuvittaa Valkea nalle -lastenkirjasarjaa. ”En osaa eritellä kirjoittamista ja kuvittamista, vaan omalla kohdallani ne kulkevat vahvasti käsi kädessä”, Rajamäki sanoo.

1.11. 18:30

Viime tammikuussa julkaistussa Anna-Leena Rajamäen esikoiskirjassa pieni, valkea nalle heräsi talviuniltaan pohjoistuulen kuiskaukseen ja lähti seikkailulle tuulen matkaan.

Kirjasarjan toinen osa, Valkea nalle ja syysmyrsky (Sitruuna, 2021) julkaistiin syyskuun lopussa. Tällä kertaa nalle seikkailee kirjan nimen mukaisesti syksyisen myrskyissä tunnelmissa, mutta tarinan taustalla on jälleen syvällisempiäkin teemoja.

Jo esikoisteoksessa suuressa roolissa ollut tuuli on Rajamäen silmissä vertauskuva elämälle, sen käänteiden ja suunnanmuutosten näkyvyydelle ja näkymättömyydelle. Sille, miten ihminen kasvaa ja muuttuu, kun elämä kuljettaa eteenpäin.

Teemoina itseluottamus ja rohkeus

Tarina alkaa hentoäänisestä Tuulenpojasta, joka saa isältään tehtäväksi johdattaa ensimmäistä kertaa elämässään villivarsat kesälaitumilta syyspilttuuseen.

Valkea nalle ja syysmyrsky julkaistiin syysluun lopulla.

Varsat ovat aina totelleet kuuliaisesti komeaäänistä isää, ja Tuulenpoika epäilee, josko ne hänen huhuiluaan kuuntelisivat. Epävarmuus ottaa voiton Tuulenpojasta, ja nuoret villikot pääsevät karkuun nostattaen ilmoille viheliäisen myrskyn, jonka silmään metsässä samoileva valkea nalle joutuu.

”Tarinassa käsitellään itseluottamusta ja oman äänen, oman minuuden, löytämistä. Jos elämä olisi pelkkää suvituulten helinää, se jurraisi iloisesti paikallaan, eikä omien vahvuuksien löytäminen vaikeuksien edessä olisi mahdollista”, Rajamäki sanoo.

Myös toisten auttamiseen tarvittava rohkeus on yksi tarinan kantavista voimista. Myrskyn puhjetessa nalle on juuri löytänyt metsästä uuden ystävän, ja aluksi kaksikko innostuu riehakkaaseen leikkiin tuulen pyörteissä.

Yltyvä tuuli on kuitenkin arvaamaton leikkikaveri. Nalle saa pian huomata ystävänsä joutuneen pulaan ja joutuu keräämään kaiken rohkeutensa auttaakseen tätä hädässä.

”Rakastan ajatusta, että myrsky ei voi riehua loputtomiin. Tässä kirjassa olen peilannut omaa matkaani äitiyden kautta, miten se on muuttanut minua ja miten olen kypsynyt ja löytänyt itselleni erilaisen äänen äitinä, vaimona ja naisena. Pohdittavaa riittää siis myös aikuisille, vaikka lapsille se onkin ehkä enemmän kertomus nallen pörröisestä ja pehmeästä maailmasta”, Rajamäki miettii.

Uusia kokemuksia kirjailijana

Vaikka Rajamäki julkaiseekin jo toisen kirjansa vuoden sisällä, hän sanoo tuntevansa itsensä tietyllä tapaa esikoiskirjailijaksi. Koska ensimmäinen teos julkaistiin koronakriisin keskellä, kaikki tapaamiset julkistamisjuhlista lukutilaisuuksiin jouduttiin perumaan.

Rajamäkeä haastateltiin Helsingin Kirjamessuilla ja marraskuussa Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messuilla. Nyt hän pääsee siis vihdoin kokemaan ensimmäiseen kirjanjulkaisuun tavallisesti liittyviä asioita, ja koska ne ovat hänelle uusia, ne luonnollisesti jännittävät.

”Sellaisella kivalla ja terveellä tavalla, josta sellainenkin konkari kuin Vesa-Matti Loiri taisi juuri televisiossa mainita. Jollei esiintyjää vähän jännitä, on syytä olla huolissaan. En myöskään pidä erityisemmin esillä olemisesta, vaan kirjoitan kirjoittamisen vuoksi.”

Juuri tästä syystä Rajamäki tuntee olonsa välillä ristiriitaiseksi. Kirjailijan ammatissa tietynlainen näkyvyys on melkeinpä pakollista, ja kuten nallenkin tarinassa, itsensä likoon laittaminen julkisesti vaatii rohkeutta.

Rajamäen kohdalla paras tapa rohkeuden keräämiseen on huolellinen valmistautuminen. Onnekseen hän on luonteeltaan niin järjestelmällinen ja jopa pedantti, että pystyy jäsentelemään asiat mielessään etukäteen ja pystyy senkin vuoksi pitämään kiinni siitä rajasta, mitä haluaa tuoda työminänsä puitteissa esille.

”Toisaalta kaikki tuntuu aika luonnolliseltakin. Olen lapsesta asti tiennyt, että minusta tulee kirjailija, mutta en olisi uskonut, että kaikki tapahtuu näin nopeasti. Nyt, kun nostin kirjani pöydälle tätä haastattelua varten ja katselen niitä, niin ymmärrän, että eihän tämän kuuluisi mitenkään toisinkaan olla.”

Anna-Leena Rajamäki

Yrittäjä, suunnittelija, kirjailija ja kuvittaja.

Syntynyt Varkaudessa, asuu perheineen Koskenmäessä.

Julkaisi syyskuun lopulla lastenkirjasarjansa toisen osan Valkea nalle ja syysmyrsky (Sitruuna Kustannus Oy, 2021). Kirjaa suositellaan 4–9-vuotiaille.

On kuvittanut itse molemmat Valkea nalle -kirjansa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut