Anteeksi, kuka olikaan Abdulrazak Gurnah? - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Anteeksi, kuka olikaan Abdulrazak Gurnah?

8.10. 13:03

En minäkään ollut kuullut hänestä ennen torstaita 7. lokakuuta.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto julkistettiin torstaina kello 14 Suomen aikaa. Suomenkielinen Wikipedia julkaisi voittajasta artikkelin 20 minuuttia myöhemmin.

Tansanianenglantilaisen kirjailijan Abdulrazak Gurnahin (s. 1948) valinta lienee ollut maailman kirjallisuuspiireille jonkinmoinen yllätys.

Tarkemmin katsottuna Gurhan on osa pitkään kestänyttä Nobel-jatkumoa: englanniksi kirjoittava mieskirjailija, joka on toiminut myös kirjallisuuden opettajana.

Sansibarissa syntynyt Gurnah tuli Englantiin opiskelemaan 1960-luvulla. Hän teki uransa yliopistoprofessorina Kentin yliopistossa.

Gurnah oli 21-vuotias julkaistessaan ensimmäisen kaunokirjansa 1987. Mies valitsi kirjoituskielekseen englannin äidinkielensä swahilin sijasta.

Gurnah on kirjoittanut kymmenen romaania, jokusen novellin ja kokoelman esseitä. Tutkijana ja kirjailijana hän on perehtynyt ennen muuta jälkikolonialismiin.

Viimeisin romaani Afterlives ilmestyi 2020. Gurnahin teoksia ei ole toistaiseksi käännetty suomeksi.

Nobel-perusteena oli ”tinkimätön ja myötätuntoinen tunkeutuminen kolonialismin vaikutuksiin ja pakolaisen kohtaloon kulttuurien ja maanosien välisessä kuilussa”.

Jopas. Itse olisin antanut Nobelin jälkikolonialismin tulkeista Salman Rushdielle (s. 1947). Rushdie olisi voinut voittaa Nobelin koska vain 2000-luvulla, ellei jokin fatwa olisi tehnyt hänestä vuosiksi persona non grataa.

Gurnah on monessa asiassa Rushdien hengenheimolainen. Molemmat ovat kotoisin Brittiläisen kansainyhteisön syrjäisistä osista: Gurnah Afrikasta, Rushdie Intiasta. Molemmat ovat asuneet Englannissa jo opiskeluaikanaan. Heillä on myös ollut yhteisiä projekteja.

Rushdien painoarvo englanninkielisessä maailmassa on aivan toinen kuin Gurnahin. Se näkyy ennen muuta Booker-palkinnossa, joka myönnetään vuoden parhaista englanninkielisistä romaaneista.

Gurnah on ollut kahdesti Booker-ehdokkaana. Sitä vastoin Rushdie on voittanut varsinaisen Bookerin (1981) lisäksi kahdesti niin sanotun Bookereiden Bookerin eli palkinnon Booker-historian parhaimmasta palkintoteoksesta.

Gurnah on ensimmäinen afrikkalainen, joka on palkittu Nobelilla sitten J. M. Coetzeen (palkittu 2003), ensimmäinen tummaihoinen palkinnon saaja sitten Toni Morrisonin (palkittu 1993) ja ensimmäinen tansanialainen kirjailija koskaan.

Ruotsin Akatemia onnistui säilyttämään yllätysmomentin tuleviin vuosiin.

Kirjoittaja on ulvilalainen opettaja, kulttuuritoimittaja ja tietokirjailija.

Tekstiä on muokattu 11.10. klo 9: korjattu virhe J.M.Coetzeen luonnehdinnasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos