Pori Organ -festivaali järjestetään lokakuussa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Pori Organ -festivaalilla kuullaan kauhumusiikkia uruilla

Markku Mäkinen soittaa Porissa yllättäen löytyneen sävellyksen, jota ei ole koskaan julkaistu. Festivaalilla vierailee huippu-urkureita Ranskasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Urkutaiteilija Markku Mäkinen esiintyy Pori Organin kahdessa konsertissa. Kumpikin niistä vie Italian ja säveltäjä Marco Enrico Bossin tunnelmiin. Mäkinen kertoo rakastuneensa jo nuorena Italian historiaan ja kulttuuriin.

15.9. 21:27

Pori

Kauhu ja fantasia ovat teemoja yhdessä tämän vuoden Pori Organ -festivaalin konsertissa. Ranskalaisen urkutaiteilija Aurélien Fillionin konsertissa kuullaan tunnetuimpia tämän teeman klassisia teoksia, kuten Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus ja Edvard Griegin Trolltog.

Pori Organ järjestetään nyt toisena vuonna peräkkäin alkukesän sijaan syksyllä. Tänä vuonna festivaalille saapuu jälleen esiintymään myös ulkomaisia urkutaiteilijoita, kuten ranskalainen urkuvirtuoosi Daniel Roth.

Kotimaisista urkureista festivaalilla esiintyvät Markku Mäkinen ja Ilpo Laspas. Mäkinen soittaa kahdessa konsertissa, joita yhdistää italialainen säveltäjä Marco Enrico Bossi.

Rakkaudesta Italiaan

Markku Mäkinen kertoo olevansa ”Italia-hullu”. Hän ihastui jo nuorena Italiaan, sen kulttuuriin ja historiaan. Häntä puhuttelee maan rikas historia roomalaisajoista lähtien, taidehistoria, italialainen mentaliteetti ja ruokakulttuuri.

Urkutaiteilijana hänelle on tärkeää selvittää, millaisessa maailmantilanteessa esitettävät sävellykset ovat syntyneet, ja minkä ajan tunnelmia ne heijastavat.

– Paras tapa siihen on, että tuntee hyvin historiaa, muutakin kuin musiikin historiaa. Mutta jos jää sille tasolle, tulee sävellyksestä tieteellinen tutkielma. Se pitää myös suodattaa oman sielun läpi, Mäkinen toteaa.

Porissa Mäkinen soittaa Pori Sinfoniettan solistina Bossin Urkukonserton op. 100. Vaikka teos on keskeinen 1800–1900-luvun vaihteen urkukonsertto, sitä esitetään vain harvoin. Sama tosin pätee muihinkin urkukonserttoihin.

– Harvassa paikassa on mahdollista soittaa niitä. Pitäisi olla isot sinfoniset urut ja paikka, johon orkesteri mahtuu soittamaan, Mäkinen sanoo.

Keski-Porin kirkossa konsertti onnistuu tilavan urkuparven ansiosta.

Yllätyksenä löytynyt sävellys

Mäkisen toinen konsertti Italialaiset tuulet Suomen saloissa kietoutuu Marco Enrico Bossin ja Oskar Merikannon ystävyyden ympärille. Merikanto tapasi Bossin Italian matkallaan, miehet ystävystyivät ja omistivat sävellyksiä toinen toisilleen. Merikanto soitatti Bossin sävellyksiä paljon myös oppilaillaan, kuten Frans Linnavuorella, joka muistetaan laulusta Minä laulan sun iltasi tähtihin.

Konsertissa kuullaan Bossin ja Merikannon sävellysten lisäksi Linnavuorelta harvinainen sävellys Iltalaulu, jossa Bossin vaikutteet ovat selvästi kuultavissa. Se muistuttaa Bossin Chant du soiria rakenteeltaan ja tunnelmaltaan, ja sävellajikin on sama.

Linnavuoren Iltalaulua ei ole koskaan julkaistu, vaan Mäkisellä on hallussaan sävellys käsin kirjoitettuina nuotteina. Teos löytyi muutama vuosikymmen sitten yllätyksenä säveltäjältä jälkeen jääneistä paperista.

Pori Organ -festivaali järjestetään Keski-Porin kirkossa 3.–10.10.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: