Ville Malja kertoo rocktähtivuosistaan maailmalla Lapko-yhtyeen kanssa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Oltiin puoliksi syyn­takeettomia, Ville Malja sanoo rocktähti­vuosistaan maailmalla Lapko-yhtyeen kanssa

Lapko-yhtye teki Ville Maljasta rocktähden aikuisuuden kynnyksellä. Sittemmin muusikko on opiskellut valokuvaajaksi.

40-vuotispäivänsä Ville Malja aikoo viettää juoksemalla Töölönlahtea ympäri 40 kilometriä. ”Äiti opetti, että juhlapäivä ei ole olennaisin vaan mitä tapahtuu 364 päivää sen ympärillä.”

16.7. 17:00

Lapko-bändin suosio oli huipussaan suunnilleen vuosina 2006–2007. Se kiersi maailmaa Amerikkaa, Venäjää ja Japania myöten. Kitaristi-laulaja Ville Malja sai maistaa rocktähteyttä.

– Lapko alkoi vaihtoehtobändinä, ja sitten oltiin listakakkosena Madonnan jälkeen. Meidät tunnistettiin kadulla eikä festivaaleilla oikein pystynyt kulkemaan yleisön joukossa, Malja muistelee.

Suosio ei tullut yhdessä yössä. Lapko perustettiin vuonna 1996 Harjavallassa. Vaihtoehtorock eli nousukautta kaikkialla. Malja oli 15-vuotias. Hänen piti soittaa rumpuja, mutta ne vaihtuivat kitaraan. Bändin nimen Malja nappasi kuntosalin punttimerkistä, jonka tosin muisti hieman väärin.

– 2000-luvulla käytiin Tokiossa ja New Yorkissa sen ikäisinä, että tuli tehtyä kaikki mahdolliset hölmöydet. Siinä vaiheessa ei oltu enää ihan lapsia mutta tuskin aikuisiakaan, puoliksi syyntakeettomia. Mutta onnistuttiin tekemään levyjä ja turbulenssissakin oltiin keikoilla skarppeja.

Lapkon hölmöydet olivat rock-elämässä tavallisia. Alkoholia kului niin, että nykyään Malja ei sitä enää tarvitse ollenkaan. Vaikka touhulla oli hintansa, hän sanoo olevansa iloinen, että se kaikki tuli tehtyä. Siitä on jäänyt käteen myös hyödyllisiä asioita.

– Lapko oli mun koulu paitsi musiikin pariin myös kulttuuriin ja oikeastaan ihmisten kanssa olemiseen. Keikkabussissa istumalla opin, milloin pitää antaa tilaa jollekin toiselle ja milloin sopii olla äänessä.

Lapkon viimeinen levy ilmestyi vuonna 2015, mutta Malja sanoo, että virallista lopettamispäätöstä ei ole periaatteessa tehty. Liki 20 vuoden aika bändissä ei ollut pelkkää rock-elämää.

Malja opiskeli Satakunnan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa graafiseksi suunnittelijaksi ja myöhemmin Lahden Muotoiluinstituutissa valokuvaajaksi. Lahdessa on opiskellut moni muukin tunnettu muusikko ja muu taiteilija.

– Lapkon basisti Anssi pääsi Taideteolliseen opiskelemaan graafista suunnittelua. Minusta on aina tuntunut, että minun ei tarvitse tehdä jotain, jos lähipiirissä on joku, joka tekee sen paremmin. Sitä paitsi graafikot istuvat näytön ääressä ja minä olen sosiaalinen.

Malja alkoi opiskella Lahdessa vuonna 2002. Parin vuoden päästä alkoi ”rocktrippi” ja Malja keskeytti opinnot. Hän palasi niiden pariin, kun tilanne rauhoittui.

Lapkosta irtosi elanto Maljan arvion mukaan kuutisen lihavinta vuotta. Matkan varrella hän on tehnyt muutakin. Helsinkiin muutettuaan hän työskenteli ahtaajana satamassa Sompasaaressa, jonne on nyt rakennettu asuntoja. Muutama kuukausi meni ennen kuin hän oppi ymmärtämään vanhojen satamatyöläisten puhetta.

– Se oli viimeinen niin sanottu oikea työni. Olen kyllä ollut aina ahkera. Kokin ja kirvesmiehen pojalle tuli jo kotoa asenne, että raha ei kasva puussa.

Nykyään Malja työskentelee freelancer-valokuvaajana. Hän ottaa sekä lehti- että mainoskuvia. Hänellä on monenlaisia asiakkaita Ateneumista Valtioneuvostoon.

– Kuvaamisessa minulle on olennaista kontakti, kuvattavan läsnäolo kuvissa ja minun yhteyteni kuvattavaan. Lapkolle kuvasin vähän. Tuntuu perverssiltä katsella näytöltä omaa lärviä. Välillä jopa välttelin musakuvauksia. Hertzenin veljeksille, Ismo Alangolle ja Jonna Tervomaalle olen kuvannut.

Kuvaajan työ poiki myös dokumentin ohjaamisen MTV3:lle. Malja kiersi kuukauden Yhdysvaltoja toimittaja Mari Karppisen kanssa tekemässä Trumpin Amerikka – jakautunut kansa -dokumenttielokuvaa (2018). Malja sanoo, että sillä matkalla hän todella ymmärsi, kuinka paljon oli oppinut kiertueilla.

Musiikin soittaminenkaan ei ole jäänyt. Nykyään Malja laulaa Moon Shot -bändissä ja sanoittaa sen kappaleet. Muut jäsenet ovat tuttuja Children of Bodomista ja Disco Ensemblestä. Superbändi soittaa ensimmäisen keikkansa 23. heinäkuuta Saksassa. Levy on tulossa lokakuussa.

– Moon Shotissa olen vain yksi pöydän neljästä jalasta. Teemme tarttuvaa vaihtoehtorockia, jonka juuret ovat vuosisadan vaihteessa. Jussi Ylikoski säveltää biisit, ja tuntuu, että ensimmäistä kertaa äänestäni otetaan kaikki irti.

Urheilu ja liikunta ovat aina auttaneet Maljaa kaikessa, myös luovuudessa. Lapko lämmitteli ja verrytteli ennen joka keikkaa.

40-vuotispäivänsäkin Malja aikoo viettää liikkeellä, juoksemalla 40 kilometriä Töölönlahden ympäri säästä riippumatta. Kierroksia tulee siis melkein maratonin verran.

– Äiti opetti, että juhlapäivä ei ole olennaisin, vaan se, mitä tapahtuu 364 päivää sen ympärillä. Kaikki ovat tervetulleita mukaani juoksemalla tai potkulaudalla tai vaikka juhlimaan nurmikolla. Ei ole tarkoitus juosta veren maku suussa vaan pysähtyä välillä juttelemaan tuttujen kanssa.

Ville Malja

  • Syntyi 1981 Harjavallassa.

  • Lapko-yhtyeen laulaja ja kitaristi 1996–2015.

  • Lapko julkaisi levyt The Arms (2004), Scandal (2006), Young Desire (2007), A New Bohemia (2010), Love (2012) ja Freedom (2015).

  • Valmistui valokuvaajaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 2007.

  • Työskennellyt valokuvaajana vuodesta 2010.

  • Ohjannut dokumenttielokuvan Trumpin Amerikka – jakautunut kansa (2018).

  • Nykyinen bändi Moon Shot julkaisee esikoislevynsä lokakuussa.

  • Asuu Helsingin Lauttasaaressa avopuolison ja koiran kanssa.

  • Täyttää 40 vuotta maanantaina 19. heinäkuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: