IS: Tipi-tiin ja Saku Sammakon sanoittajana tunnettu Kari Tuomisaari on kuollut 87-vuotiaana - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

IS: Tipi-tiin ja Saku Sammakon sanoittajana tunnettu Kari Tuomisaari on kuollut 87-vuotiaana

Kari Tuomisaari kuoli maanantaina 21. kesäkuuta.

Iskelmämusiikin säveltäjä, sanoittaja ja muusikko Kari Tuomisaari vuonna 1961.

29.6. 15:29

Sanoittaja Kari Tuomisaari on kuollut 21. kesäkuuta, kertoo Ilta-Sanomat. Tuomisaari kuoli 87 vuoden iässä hoivakodissa pitkäaikaiseen sairauteen.

Asian Ilta-Sanomille on vahvistanut Tuomisaaren tytär Julia Pitkänen.

Tuomisaari tuli tunnetuksi ikivihreiden käännösiskelmähittien sanoittajana. Hänen luomuksiaan ovat muun muassa Vähän ennen kyyneleitä, Tuuliviiri, Besame mucho, Kauan, Rakkauden jälkeen ja Moody River.

Tuomisaari taisi sanoitusten lisäksi myös säveltämisen.

Taitava sanoittaja ei pysynyt vain yhdessä genressä, vaan hänen taidoistaan saivat nauttia niin vanhat kuin nuoretkin eri vuodenaikoina.

Hänen kädenjälkensä näkyy suosituissa lastenlauluissa. Vanhasta skottilaisesta kansanlaulusta syntyi Suomen tunnetuimman sammakon kosiomatkasta kertova Saku Sammakko. Peppi Pitkätossun sanat kääntyivät suomeksi Tuomisaaren taitojen avulla. Puuhevonen tuli tunnetuksi Katri Helenan laulamana.

Talven tunnelmaa hän loihti Joulupukin maassa ja Siitä tuntee joulun -kappaleessa. Kevään riemulla ilakoitiin euroviisukappaleessa Tipi-tii.

Vuonna 1962 Marion Rung lähti edustamaan Suomea Euroviisuihin Luxemburgiin. 16-vuotias Rung oli opiskellut vasta vuoden verran laulua, kunnes hän saikin yhtäkkiä menestystä kotimaassaan Tuomisaaren sanoittamalla ja säveltämällä kappaleella. Suomi sijoittui jaetulle seitsemännelle sijalle Ruotsin kanssa.

Tuomisaari paljasti Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2004, että hitin säveltäminen ei ollut mitenkään erityinen prosessi.

– Täytyy sanoa, että sen tekeminen oli niin rutiinityötä kuin vain voi olla.

Uransa aikana Tuomisaaren kynästä syntyi noin 750 kappaletta. Tästä huolimatta Tuomisaari piti sanoitustyötä sivuammattinaan.

Ekonomitaustainen Tuomisaari perusti oman viestintäyhtiön, joka vei aikaa.

– Sanoitustyö on aina ollut sivuammattini. Päivätyöni vierähti viestinnän alalla, Tuomisaari kommentoi vuonna 2004 Turun Sanomille.

– Partiolaulut ja tunnuslaulut tosin ovat sivunneet viestinnällistä ajatteluani eli kohderyhmä kirkkaana mielessä. Olen nimittänyt tätä kommusikaatioksi, viestiväksi musiikiksi.

Tuomisaari syntyi Helsingissä vuonna 1934.

Kouluaikansa hän vietti Varkaudessa, jossa hän tutustui Jaakko Saloon. Ikivihreiden iskelmien sanoittajalla oli myös laulun lahja. Hän voitti useita iskelmälaulukilpailuja ja parikymppisenä hänet kruunattiin iskelmäkuninkaaksi.

Sanoittajanura alkoi 1950-luvulla. Ensimmäinen iso tapahtuma musiikin saralla oli vuonna 1956 järjestetty Musiikki Fazerin sanoituskilpailu, josta Tuomisaari toi voiton kotiin.

Seuraavalla vuosikymmenellä syntyi lukuisia käännösbiisejä. Levy-yhtiö Scandiassa työskentelivät myös Saukki, Junnu Vainio, Raul Reiman, Pertsa Reponen ja kouluajoilta tuttu Jaakko Salo.

Sanoituksista oli kysyntää ruuhkaksi asti.

– Tein monta sanoitusta illassa ja usein aika paniikissa, kun mitään rutiinia ei ollut, Tuomisaari kertoi HS:n haastattelussa vuonna 2004.

– Toisaalta ihmeen hyvin jotkut onnistuivat. Myöhemmin työ alkoi vaatia enemmän ja enemmän kypsyttelyä.

Vuosien varrella Tuomisaaren kappaleita ovat levyttäneet lukuisat suomalaiset tähdet, kuten Katri Helena, Danny, Kirka, Olavi Virta, Pirkko Mannola, Brita Koivunen, Reijo Taipale ja Jussi Raittinen. Vuonna 1997 Eino Grön voitti Syksyn Sävel -kilpailun Tuomisaaren sanoittamalla Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa -kappaleella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: