Ilpo Kallio 1937–2021 - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Ilpo Kallio 1937–2021

4.7.2021 11:00

Porilainen rumpali ja studiomuusikko Ilpo Kallio nukkui rauhallisesti pois 22.toukokuuta lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Porissa 6. helmikuuta 1937.

Kallion ura kotimaisen äänilevyteollisuuden parissa on vertaansa vailla. Gramex ry:n listauksessa eniten äänilevyillä soittaneista muusikoista Ilpo oli viides 4 734 levytetyllä kappaleella. Ilpo soitti lukuisten tunnettujen artistien levyillä ja taustayhtyeissä sekä esiintyi televisiossa. Ilpon tavaramerkki oli niin kutsuttu “suti”komppi eli rumpuvispilöillä virvelirumpuun soitettava swing-rytmi jota voi kuulla muun muassa Tuula Amberlan Lulu-kappaleessa.

Ilpo tunnettiin auttavaisena ja vieraanvaraisena ystävänä. Seppo Tyni muistelee miten Ilpo auttoi häntä alkuun Helsingissä järjestämällä työtilaisuuksia nuorelle kitaristille.

Kallioiden kotona Helsingin Haagassa majoittui usein muusikkoystäviä, jotka olivat pääkaupunkiseudulla esiintymässä, muistelee Ilpon poika Tomi Kallio.

Perhokalastus oli tärkeä vastapaino tiiville työrytmille. Keikkamatkojen yhteyteen järjestettiin usein aikaa kalastukselle ja paikalliset kala-apajat selvitettiin etukäteen. Toisinaan keikkamatkatkin järjestettiin hyvien kalastuspaikkojen läheisyyteen. Tomi Kallio muistelee lämmöllä kuukauden kalastus–ja esiintymismatkaa Norjaan jossa oli isänsä mukana. Bändin soittajat muodostivat myös kaveriporukan ja matkan varrella ei kommelluksiltakaan vältytty.

Ilpon ja hänen ex-vaimonsa Hellin avioliitto alkoi Porissa jo nuorella iällä. Poika Tomi syntyi 1957.

1980-luvun loppupuolella studiotyöt vähenivät uuden tuottajasukupolven tuotua omat luottohenkilönsä studioihin. Samoihin aikoihin tuli avioero joka osaltaan vauhditti päätöstä paluumuutosta Poriin 1988. Ikääntyvät vanhemmat tarvitsivat apua ja Ilpo asettui kotiseudulleen Tuorsniemen Hankreetiin.

Porissa alkoi menestyksekäs opetustyö ja silloisen Palmgren-opiston rytmimusiikkiosaston kehittäminen. Ilpo osallistui aktiivisesti myös kotikaupunkinsa musiikkielämään.

Ilpo oli mukana Pori Big Bandin (PBB) toiminnassa, aina muun työtilanteen mukaan, bändin perustamisesta asti 1971 aina 2000-luvulle. Ilpo oli yksi PBB:n kunniajäsenistä.

Ilpo muisteli usein PBB:n esiintymismatkaa Yhdysvaltoihin jossa tapasi Willis Conoverin, Amerikan Ääni -radio-ohjelman juontajan, jonka lähettämät jazz-konsertit olivat vaikuttaneet hänen päätökseensä muusikoksi ryhtymisestä.

1990 Kallio perusti kuusihenkisen Jaxsix -yhtyeen yhdessä basisti Ilkka Willmannin kanssa. Lisäksi Ilpo teki sovituksia myös viiden saksofonin kokoonpanolle ja pyöritti pienempää Ilpo Kallio Swingtettiä. 2002 Ilpo oli perustamassa The Jazz Society of Pori ry:tä säännöllisen jamitoiminnan turvaamiseksi. Jamit jatkuvat Rattiksessa, jossa Ilpo soitti vielä syntymäpäiväjameissaan viime vuonna.

Ilpolla riitti tarinoita muusikkoystävistä ja muusikon elämästä joita oli kertynyt pitkän työuran aikana.

Ilpoa jäi kaipaamaan poika, 3 lastenlasta, veljenpoika perheineen ja muut sukulaiset sekä iso joukko muusikkoystäviä.

Tomi Harrivaara

Kirjoittaja on Ilpon ystävä ja pitkäaikainen soittokaveri

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut