Kesän ensimmäiset festarit sujuivat järjestäjän mielestä erinomaisesti, vaikka festarikansa ei jaksanut turvaväleistä piitata – ”Viiveellä näkee, seuraako tästä mitään” - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kesän ensimmäiset festarit sujuivat järjestäjän mielestä erinomaisesti, vaikka festari­kansa ei jaksanut turva­väleistä piitata – ”Viiveellä näkee, seuraako tästä mitään”

Uutiset EM-kisaturistista Himoksen festivaaleilla huolestuttavat tapahtuma-alaa. Himos Juhannuksen järjestäjät pyytävät festarivieraita tarkkailemaan vointiaan.

Festivaalikansaa Himoksen juhannusfestareilla.

27.6.2021 16:45

Kesän ensimmäiset festarit on juhlittu, kun Himoksen juhannus­vieraat ovat hiljalleen lähteneet kotimatkoilleen Jämsän matkailukeskuksen liepeiltä.

Festivaalijärjestäjän näkökulmasta muutamaa lippua vaille loppuun­myyty tapahtuma sujui erinomaisesti, kertoo Nelonen Media Liven markkinointipäällikkö Matti Markkola.

– Yleisö oli hyvällä tuulella, järjestelyt toimivat niin kuin toivoimme ja artistit olivat superiloisia ja helpottuneita siitä, että pääsivät viimein esiintymään yleisön eteen, Markkola sanoo.

Olimme paikalla todistamassa tunnelmaa ensimmäisillä pandemian jälkeen järjestetyillä isoilla festareilla.

Ilmassa oli aitoa riemua ja helpotusta, kun tuhannet ihmiset pääsivät pitkän tauon jälkeen tapaamaan toisiaan ja pitämään hauskaa hittikimaran tahtiin.

Juontajan kehotukset turvavälien pitämisestä tosin kaikuivat enimmäkseen kuuroille korville.

Markkolan mukaan viranomaiset olivat tyytyväisiä tapahtuman terveys- ja turvallisuussuunnitelmaan. Kosketuspintoja siivottiin festivaaleilla jatkuvasti, ja käsienpesuun ja desinfiointiin oli useita mahdollisuuksia.

– Noudatimme sataprosenttisesti niitä tehtäviä, joita viranomaiset meille antoivat, Markkola sanoo.

Turvaväleistä festarikansa ei kuitenkaan tuntunut piittaavan, etenkään esiintymis­lavan edessä. Myös rannekkeiden­tarkastus­pisteellä syntyi välillä ruuhkaisia jonoja.

Festivaalijärjestäjien tiedossa oli, että näin saattaa käydä, ja tämä oli myös viranomaisten tiedossa.

Pientä säätöä kulkureitteihin ja väljyyden varmistamiseksi saattaa tulla ensi viikonlopun Iskelmä-festivaaleja varten, jotka myös järjestetään Himoksella, Markkola kertoo.

– Nämä olivat ensimmäiset poikkeus­järjestelyin toteutetut festarit. Ymmärrettävästi olemme olleet erityisen tarkkailun kohteena. Ensi viikonloppuna niistä nähdään vielä paranneltu versio.

Ihmiset kiipesivät lavalle Teflon Brothersin keikalla Himoksen juhannuksessa.

Markkolan mukaan festivaali­järjestäjän tehtävänä oli mahdollistaa se, että festarit pystyy kokemaan ilman kontakteja. Festivaali­alueesta oli tehty väljä, ja esiintyjille oli varattu vain yksi lava. Lippuja myytiin vain kolmasosa normaalista määrästä.

Halutessaan festarit oli siis mahdollista juhlia ilman kontakteja muihin porukoihin.

– Ihminen tekee sitten omat henkilö­kohtaiset päätöksensä. Toiset joko unohtivat tai eivät halunneet pitää turvavälejä, Markkola sanoo.

Vierailijoita oli myös etukäteen ohjeistettu tarkkailemaan vointiaan. Kipeänä festareille ei ollut asiaa.

– Tietoomme ei tullut, että kenelläkään olisi ollut koronaviruksen oireita festareilla. Viiveellä näkee, seuraako tästä mitään.

Viikonloppuna Iltalehti kertoi, että Himokselle oli saapunut juhlimaan myös ainakin yksi Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa ollut katsoja.

Yli 120 Pietarissa ollutta kisaturistia on jo antanut positiivisen testituloksen paluunsa jälkeen. Pelkona on, että herkästi tarttuva deltavariantti lähtee nyt leviämään Suomessa.

Markkola pitää tapahtunutta valitettavana, sillä vaakalaudalla on koko tapahtuma-alan tulevaisuus.

– EM-kisaturismi on puhuttanut paljon kollegojen kesken. Olen itsekin suuri jalkapallon ystävä, enkä halua syyllistää ketään, mutta olisin toivonut, että viestintää testeistä ja karanteeneista olisi kisaturistien suuntaan tehty napakammin, Markkola sanoo.

– Toivottavasti maailmalla liikkuneet futisfanit nyt myös noudattavat annettuja ohjeita.

Nelonen Media Live on viestinyt somekanavissaan, että festivaali­vieraiden tulee nyt tarkkailla vointiaan.

– Pelissä ovat hienot tapahtumat, joita on vielä edessä tänä kesänä.

Himos Juhannuksen järjestänyt Nelonen Media Live ja Satakunnan Kansa ovat molemmat osa Sanoman mediakonsernia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut