Vihreäkattoisen tuhannet tarinat - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Vihreäkattoisen tuhannet tarinat

Johnny-Kai Forssell arvioi Mäntyluodon hotelli -esityksen.

Sini Tuomisalo ja Jaska Aalto Mäntyluodon hotellin värikkäissä vaiheissa .

27.6.2021 12:02

Pori

Teatteri. Mäntyluodon Hotelli. Ravintolashow. Sini Tuomisalo ja Jaska Aalto. Mäntyluodon hotelli, ensi-ilta 24.6.

Mäntyluodon hotelli avasi ovensa vuonna 1917.Venäjän keisarikuntaan kuulunut Suomen autonominen suuriruhtinaskunta muuttui itsenäiseksi valtioksi, mutta hauskanpito jäi lyhyeksi koska maata koettelivat uudet myrskyisät myllerrykset.

Heti hotellin ovien avauduttua paikka sai kansainvälisen leiman. Ei pelkästään satamassa poikkeavien laivojen taholta, vaan myös hotellivieraitten kansainvälisen kirjon vuoksi. Mutta mukaan mahtui toki omaakin väkeä, herroista narreihin, ahtaajista ja laivahuorista tullimiehiin ja laivanselvitys- , huolinta- ja lastausalan pomoihin ja tekijöihin.

Hotellin maine erinomaisena ja vähän erikoisenakin ruokailupaikkana kiiri Porin kaupunkiin ja kauemmaskin. Vähitellen hotelli-ravintolasta kehkeytyi omaleimainen ja ainutlaatuinen yritys.

Hotelli oli aikoinaan Meri-Porin ja Mäntyluodon korkein rakennus, joka näkyi kauas merelle. Silloin saattoi merimies huudahtaa, että vihreäkattoinen näkyy jo!

Tähän näkyyn on tarttunut kaksikko Sini Tuomisalo-Jaska Aalto. Kokemusta ja tuntumaahan tuli jo Reposaaren ravintolan vaiheita esittelevästä spektaakkelista ja muusta paikallishistoriaa esittelevästä tuotannosta.

Kaksikko on tutkinut hotellin vieraskirjoja, ruokalistoja ja haastatellut lukuisia talon palveluita käyttäneitä ihmisiä. Lukuisat omistajavaihdokset sekoittavat pakkaa jonkin verran, mutta Mäntyluodon hotellin omaleimaisuus säilyy esityksessä kuitenkin kautta vuosikymmenten.

Kaksikon musikaalisuus ja soittamisen taidot pitävät tarinaa pinnalla. Yksilöidyt muistelukset ryydittävät kerrontaa, mutta vähän suuremmat mullistukset tahtovat jäädä tarinan jalkoihin. Miten hotellielämää elettiin kieltolain aikaan?

Varsin mielenkiintoisia ovat ruokalistojen erikoisuudet. Nehän muodostuivat tiettyjen, tärkeiksi koettujen asiakkaitten omista lähtökohdista. Eivätkä vain toivomuksista vaan myös vaatimuksista.

Kun jotkut rikokset ovat kuitenkin vanhentuneet, voitaisiin kertoa myös kuinka paljon laivoista hankittua alkoholia ravintolassa aikoinaan myytiin. Laivatyttöjen rooli oli merkittävä, mutta myös kaupungista saapui tyttöjä tanssi-iltoihin. Ja nimenomaan tanssimaan, koska vieraitten maitten merimiehet olivat kovia poikia viemään.

Hienon ja hyvin säilyneen sisustuksensa vuoksi hotellissa on filmattu kohtauksia moniin suomalaisiin elokuviin. Ja satasella sai ostaa oman toivekappaleensa orkesterilta.

Laulu Basisti Moilasesta on tuttu ja totta.

Onkohan alakerroksessa vielä Olkku Niemelän tehtailemat tynnyrikalusteet? Kävikö Joensuun Elli hotellissa?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut