Valko-Venäjän kappale ei kelpaa Euroviisuihin, maa suljettiin ulos tämän vuoden laulukilpailusta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Valko-Venäjän kappale ei kelpaa Euroviisuihin, maa suljettiin ulos tämän vuoden laulukilpailusta

EBU pyysi Valko-Venäjää muuttamaan alun perin kisaan tarjottua kappaletta tai lähettämään kokonaan uuden kappaleen. Uusikaan ehdokas ei ollut viisujen sääntöjen mukainen.

Valko-Venäjän kappaletta ei kuulla kevään Euroviisuissa Rotterdamissa.

27.3. 18:58

Helsinki

Euroopan yleisradioliitto (EBU) on päättänyt sulkea Valko-Venäjän ulos tämän vuoden Euroviisuista. EBU kertoi päätöksestään perjantaina illalla tiedotteessa, jossa se sanoi, ettei Valko-Venäjän tarjoama kappale ole kilpailun sääntöjen mukainen.

EBU pyysi Valko-Venäjää maaliskuun puolivälissä muuttamaan Euroviisuihin tarjoamaansa kappaletta tai lähettämään kokonaan uuden kappaleen. EBU katsoi, että Valko-Venäjän kappale vaarantaa Euroviisujen epäpoliittisen luonteen sekä maineen.

Valko-Venäjän yleisradioyhtiö BTRC tarjosi uutta kappaletta samalta artistilta, mutta EBU:n mukaan uusikaan kappale ei ole viisujen sääntöjen mukainen.

– Koska BTRC ei tarjonnut soveltuvaa kappaletta pitkitettyyn aikarajaan mennessä, ei Valko-Venäjä valitettavasti osallistu Euroviisuihin toukokuussa, EBU kertoo tiedotteessa.

Euroviisut on määrä järjestää Hollannin Rotterdamissa toukokuussa.

Mitä kohtia rikottiin, ihmettelee Valko-Venäjä

Valko-Venäjä suivaantui EBU:n päätöksestä. Yleisradioyhtiö BTRC:n puheenjohtaja Ivan Eismant kommentoi päätöstä venäläiselle uutistoimistolle RIA Novostille ja moitti päätöksen takana olevan poliittisia syitä.

Edustajan mukaan EBU:n kirjeestä ei pysty ymmärtämään, mikä sen mielestä kappaleessa oli vikana.

– Saimme kirjeen, josta ei pysty ymmärtämään muuta kuin että joitain kohtia on rikottu. Mutta mitkä sanat laulussa niitä rikkoivat – siitä ei ole tietoa.

Viisuihin ehdolla olleen kappaleen esittäjä on Galasy ZMesta -yhtye, joka on arvostellut maan itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa vastustavia mielenosoituksia.

Valko-Venäjällä viisuedustajasta tai kappaleesta ei järjestetty yleisöäänestystä, vaan BTRC ilmoitti, että Galasy ZMesta edustaa maata Rotterdamissa.

Valko-Venäjällä puhkesi syksyllä presidentinvaalien vuoksi laajoja mielenosoituksia. Vaalit olivat opposition ja länsimaiden mukaan vilpilliset. Lukashenkan hallinto on kohdellut mielenosoittajia kovakouraisesti. Useita mielenosoittajia on kuollut, tuhansia pidätetty ja sadat on tuomittu vankeusrangaistuksiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: