Ulvilalaislähtöisen Petra Koivulan kirjoittama elokuva Haikara ylsi merkittävän festivaalin kilpasarjaan - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Ulvilalaislähtöisen Petra Koivulan kirjoittama elokuva ylsi merkittävän festivaalin kilpasarjaan

Lyhytelokuvassa ”Haikara” työmaan nostokurjessa tehdään erikoinen löytö. Kuvassa näyttelijä Sami Lanki.

28.1. 17:44

Suomalainen lyhytelokuva Haikara on hyväksytty ainoana suomalaisena elokuvana mukaan kansainväliseen kilpasarjaan Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaalille. Festivaalia pidetään maailman merkittävimpänä lyhytelokuviin erikoistuneena tapahtumana.

Draamakomedian Haikara on käsikirjoittanut ulvilalaislähtöinen Petra Koivula (s. 1994), joka opiskelee käsikirjoittamista Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella. Elokuvan on ohjannut saman laitoksen opiskelija Siiri Halko, ja työryhmä koostuu suurimmaksi osaksi Aalto-yliopiston opiskelijoista.

Lyhytelokuva kertoo erikoisesta tilanteesta: Rakennustyömaan nostokurjesta löytyy vauva.

– Joku vain heitti ajatuksen vauvasta nostokurjessa. Aina kun kerroimme ohjaajan kanssa siitä eteenpäin, kaikkia huvitti hirveästi. Ajatus herätti hilpeyttä, innostusta ja kysymyksiä, Koivula kertoo elokuvan taustasta.

Käsikirjoitusta tehdessään hän joutui ratkaisemaan monenlaisia ongelmia.

– Oli puhuttu, että tehdään lämminhenkinen, komediallinen elokuva, mutta aiheena oli se, miten vaikea tunteista on puhua. Se oli hankala yhdistelmä ratkaista, mutta pidin siitä, että se oli haastavaa.

Koivula työskenteli myös kuvaussihteerinä kuvauksissa ja pääsi näkemään, miten oma teksti alkoi elää. Lopputulos ylitti kaikki hänen odotuksensa.

Koivula olisi mielellään matkustanut festivaaleille Ranskaan, mutta toisaalta verkkotapahtumassa elokuva saattaa saada vielä tavallistakin suuremman yleisön. Hän keskittyy nyt ennen muuta opintoihinsa, tosin seuraavan lyhytelokuvan käsikirjoituskin on jo valmis.

– Teen mielelläni komediaa, koska siinä näkyvät konkreettisesti ihmisten tunteet, jos heitä naurattaa. On tärkeää, että elokuva tuntuu joltakin ja herättää ajatuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: