Heli Lundströmin näyttely Porissa on puhutteleva ilopilleri - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Heli Lundströmin näyttely Porissa on puhutteleva ilopilleri

Heli Lundströmin teoksia. Vasemmalla Kynnet, 2020. Lattialla Päätepiste, 2021 ja oikealla Reititys, 2020

19.1. 9:06

Heli Lundström: Concussions. P-galleria 24. tammikuuta saakka.

”Teokseni tulevat ulos muodossa, johon ne sopivimmin mahtuvat”, toteaa näyttelytiedotteessaan turkulainen kuvataiteilija Heli Lundström. Taiteilija yhdistää värikkäissä töissään puhallettua lasia, tekstiilejä ja akryylimaalausta.

P-gallerian näyttelyn nimi Concussions ei viittaa aivotärähdykseen lääketieteellisessä mielessä, vaan yhdistyy omanlaisensa muotokielen ja värihurmoksen aiheuttamiin miellyttäviin aistinyrjähdyksiin katsojan kokemuksissa. Lundströmin taiteen keskiössä ovat ilon muodot niin kaksi- kuin kolmiulotteisina. Ja mitkä muodot näyttely galleriakävijälle tarjoileekaan!

Maalausten vapaissa purskahduksissa loimuava maalausjälki on milloin intensiivistä, milloin akvarellimaisen vesimäistä. Komeankokoisessa Push my buttons -abstraktiossa vilisee sormia, silmiä ja säpinää.

Lasi- ja tekstiiliveistokset tuovat kokonaisuuteen tärkeän lisänsä. Kuten kaksiulotteisissa töissä, niissäkin on oma tunnistettava ilmaisunsa ja raikas väriskaalansa. Osuvasti nimetty Kynnet on ripustettu kattoon.

Oivaltava tilankäyttö tuo hienosti esille kokonaisuuden monipuolisuuden veistosten kutitellessa nautinnollisesti mielikuvia: After impact -teoksen hahmo voisi olla nuupahtanut tulppaani, Pretty bruised sinertävä purkkapallo, Solmussa taas piukealle sykerölle kierretty suoli. Ihmisen kehon osat häilyvät taustalla hienovaraisina, mutta löyhänoloisina viitteinä. Hyvä mieli pulpahtelee esiin yksittäisissä teosnimissä, esimerkkinä Look mum, with one leg.

Lundströmin vaivaton teoskokonaisuus valloittaa ja vakuuttaa. Alkuvuoden moniaistisesti puhutteleva ilopilleri, sellainen Concussions-näyttely todella on.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: