Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut

Heinähattu ja Vilttitossu- sekä Risto Räppääjä -kirjasarjat siskonsa Tiina Nopolan kanssa luonut Sinikka Nopola oli kuollessaan 67-vuotias.

Kirjailija Sinikka Nopolalta on julkaistu kirjailijanuran aikana noin 80 teosta. Nopola kuvattiin ravintola Savoyssa vuonna 2017.­

14.1. 16:31

Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut. Tiedon vahvistaa Nopolan kirjoja julkaisseen Tammi-kustantamon edustaja. Nopola kuoli Helsingissä 13. tammikuuta vaikeaan sairauteen. Hän oli kuollessaan 67-vuotias.

”Tulemme kaikki Tammessa ja WSOY:llä kaipaamaan Sinikka Nopolan uskomatonta mielikuvitusta, nopeaa älyä, sinnikkyyttä jalämmintä sydäntä. Läheisten lisäksi Sinikkaa jäävät kaipaamaan kaikki me, jotka olemme rakastaneet hänen teoksiaan”, Tammen kustantaja Saara Tiuraniemi sanoo tiedotteessa.

Helsingissä syntynyt ja Tampereella nuoruutensa viettänyt Nopola teki mittavan uran suomalaisen kirjallisuuden parissa. Ennen kirjailijaksi ryhtymistä hän työskenteli Helsingin Sanomissa toimittajana vuosina 1979–1985, minkä jälkeen hän siirtyi vapaaksi kirjailijaksi.

Nopolan esikoisteos, novellikokoelma Teepussit julkaistiin vuonna 1987, ja yli 30 vuotta kestäneen kirjailijauran aikana häneltä on julkaistu noin 80 teosta. Nopolaa on kehuttu kirjoittamisessaan ennen kaikkea tarkkanäköisyydestään, humoristisuudestaan ja kyvystään sanoittaa asioita, joita ei yleensä nähdä tai sanota ääneen.

Nopolan omista teoksista muistetaan muun muassa Eila ja Rampe -kirjasarjasta, josta on tehty myös näytelmiä ja elokuva. Kaikkein parhaiten Nopola muistetaan siskonsa Tiina Nopolan kanssa yhdessä kirjoittamista Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä -kirjasarjoista, jotka ovat nousseet suomalaisten lastenkirjallisuuden klassikoiksi.

Sinikka (vas.) ja Tiina Nopola loivat yhdessä Suomen lasten rakastamat kirjat Heinähatusta ja Vilttitossusta sekä Risto Räppääjästä. Sisarukset kuvattiin Heurekassa vuonna 2014. Kuva: Rio Gandara­

Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan kirjoittamisen Nopolat aloittivat vuonna 1989, ja ensimmäinen Risto Räppääjä julkaistiin puolestaan vuonna 1997. Molemmat tarinat ovat nousseet myös suosituiksi näytelmiksi ja elokuviksi, joita Nopola on niin ikään ollut käsikirjoittamassa sisarensa kanssa.

”Nopolan tuotannossa näkyy hänen nuoruuden idoliaan Saima Harmajaa mukaillen pyrkimys ja tavoittelu korkeuksia kohti, mutta humoristisesti, kaikenikäisiä lukijoita puhutellen”, Tammen lähettämässä tiedotteessa kuvaillaan.

Vuonna 2017 Nopola muisteli omaa uraansa haastattelussa ja totesi, että toimittajana ollessaan hänellä ei ollut ”lainkaan uutisnenää”.

”Jätin hauskan työpaikan. Sen jälkeen ei ole ollut sellaista työyhteisöä – vaikka onhan meillä Tiinan kanssa elokuvien, näytelmien ja kustantamon kautta monia pieniä työyhteisöjä. Se ajatus tuntuu välillä kauhistuttavalta, että elän leikkimökissä, kummallista fiktioelämää”, Nopola muisteli Helsingin Sanomien toimittajan paikan jättämistä ja siitä syntyneitä ajatuksia.

Omasta luonteestaan Nopola nosti haastattelussa esille yhden erityispiirteen.

”Tutkimusten mukaan ihmisen luonteenpiirteet muuttuvat iän karttuessa, mutta yksi pysyy: tunnollisuus. Se on alkanut vaivata, että mitä haittaa siitä on. Voi jäädä elämä elämättä. Kun katselin Sohvaperunat-ohjelmaa ensimmäisen kerran, ihmettelin, miten ihmiset ovat hirveän rennosti kotisohvillaan. Syövät sipsejä ja löhöilevät. Itse istun sohvallakin selkä suorassa, kuin olisin koko ajan partiossa, suorittaisin merkkejä. Olen ikuinen partiolainen, taitomerkkien kerääjä.”

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikon, tutkija Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan Sinikka Nopolan merkitys lastenkirjallisuudelle on ollut suuri.

”Sinikka Nopola toi yhdessä sisarensa Tiinan kanssa suomalaiseen lastenkirjallisuuteen 1980-luvun lopulta lähtien aivan uutta rentoutta, joka näkyi letkeässä kielessä, nasevassa dialogissa ja omaperäisessä huumorissa”, Heikkilä-Halttunen sanoo.

Nopoloiden monitasoista lastenkirjoista pitävät lasten lisäksi myös aikuiset.

Heinähattu ja Vilttitossu- ja Risto Räppääjä -sarjasta löytyy oma tasonsa myös kirjoja ääneen lapselle lukevalle aikuiselle, mikä on taannut kummallekin sarjalle suuren suosion.”

Kumpikin kirjasarja on myös ollut paljon aikaansa edellä epäsovinnaisen perhekuvauksen osalta, hän muistuttaa.

Sinikka Nopolan esikoisteos julkaistiin vuonna 1987. Hänet kuvattiin 60-vuotishaastattelua varten vuonna 2013.­

Sinikka ja Tiina Nopola vuonna 1992. Kuva: Jaakko Julkunen­

Sinikka ja Tiina Nopola vuonna 2003. Kuva: Christian Westerback­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?