Eveliina Talvitien feministinen kirjoituskokoelma räväyttää naisen sielun auki - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Eveliina Talvitien feministinen kirjoituskokoelma räväyttää naisen sielun auki

Tanssista kirjoittaessaan Eveliina Talvitie runoilee uutuuskirjassaan ilosta, näyttämisenhalusta, muistoista, häpeästä, itsevarmuudesta, epävarmuudesta, heittäytymisestä, menetyksistä ja kaipuusta.

28.1. 11:00

Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii. Valokuvat Jyri Pitkänen. Into 2021. 191 s.

Porilaislähtöisen Eveliina Talvitien (s. 1970) uutuuskirjassa ”vanha” nainen näyttäytyy taipumassa ja tanssimassa kuin ihmeenä ja monta kertaa. Hienoista valokuvista vastaa kirjailijan aviomies Jyri Pitkänen.

Vanha nainen tanssii esittelee kirjoittajan itsensä lisäksi yksitoista kypsään ikään ehtinyttä naista, jotka avautuvat Talvitien haastattelemina paitsi tanssikokemuksistaan, myös eletystä, koetusta, unelmistaan ja pettymyksistään.

Kirjailija on itse harrastanut tanssia monta vuotta.

”Muistan omistautumisen, kovan harjoittelun, kivunkin mutta myös keveyden ja rytmin. Tanssiessa tiedostin kehoni ja toisaalta unohdin itseni. Tanssista on jäänyt jälki sekä kehooni että mieleeni.”

Tanssi on monella noloa kompurointia. Kun Ervi Sirén kävi tanssikoulua 1950-luvulla, tanssinopettaja yritti väkisin saada tytön pään ylös. ”Jos et saa katsettasi irti lattiasta, hankimme sinulle kaulatuen.”

Vanha nainen tanssii on monipolvinen teos ihmisen (naisen) ikääntymisestä.

Talvitie pohdiskelee välispiikeissään, milloin nuoruus tai keski-ikä loppuu ja vanhuus oikein alkaa. Tällä vuosituhannella syntyneet puhuvat vanhoina 59-vuotiaista, X-sukupolven ihmiset 65-vuotiaista ja suuret ikäluokat 73-vuotiaista.

Ikä taitaa olla enemmän kuin numeroita. Iän kuuluukin kasvaa, se on luonnollinen prosessi. Sitä vastoin häpeän ja ahdistavien estojen tulisi vähetä.

Katariina Souri (ent. Kata Kärkkäinen) muistelee aikaa, jolloin hänestä tuli kuulu Playboy-malli 1988. 20-vuotiaan hyvinkääläistytön ”harharetki” amerikkalaiseen aikuisviihteeseen peitti tehokkaasti myöhemmät saavutukset, monipuolisen kirjailijantyön jne. Nyt 16-vuotiaan tytön äitinä Souri ymmärtää, mitä hänen äitinsä kävi tuolloin läpi.

Parhaimmillaan nainen löytää vanhemmiten omat voimavaransa. 80-vuotiaan Pirkko Lahden sanoin:

”Mulla on läpi elämän ollut posketon uskon siihen, että kaikessa voi onnistua. Se on ollut voimani.”

Vanha nainen tanssii on Talvitien aikaisempien teosten tapaan feministinen sekä katsannoltaan että kirjoitusotteeltaan.

Haastatteluissa tulevat tämän tästä vastaan #metoo-liike, naisasian perustelut, sovinismin peikot ja niin edelleen. Miesten määrittämän ”kotihengettären roolin” unohtaminen vapauttaa toteuttamaan naiseutta vapaammin.

Talvitie löytää hengenheimolaisensa muun muassa Pirkko Arstilasta, jonka loistavan kolumnistinuran katkaisi valtaisan some-raivon aiheuttanut leggins-kolumni ET-lehdessä 2018:

”Olen feministi, mutta en polta rintaliivejä.”

Epäonnistumiset ja vastoinkäymiset ovat monen Talvitien haastatteleman elämäntarinan keskiössä.

Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa pohdiskelivat Voimalan (2003–2012) lopettamisen jälkeen pitkään, millä hiljaisuudella potkut kuitattiin. Lopulta Mattila ymmärsi: ”Me saatiin kenkää, kun me ollaan vanhoja muijia eikä edes mediapersoonia vaan toimittajia.”

Vanhojen naisten tanssissa on kyse metaforasta, kielikuvasta.

Tanssista kirjoittaessaan Talvitie kumppaneineen runoilee ilosta, näyttämisenhalusta, muistoista, häpeästä, itsevarmuudesta, epävarmuudesta, heittäytymisestä, menetyksistä, kaipuusta ja niin edelleen. Kaiken takana on kiihkeä ja mitään häpeilemätön halua määrittää itse itsensä.

Kirjoittajat ovat oppineet usein tanssimaan muiden rytmin mukaan. Jos elämä on jotain opettanut, niin tanssimaan omassa rytmissä.

Kuriositeettina mainittakoon, että kirjailija reväytti räväkässä kuvaushetkessä lonkkansa! Toipuminen vei kaksi viikkoa. Mutta kyllä hieno kansikuva sitten puhuukin puolestaan.

Arviota on korjattu 12.2. klo 12.10. Kirjan nimi esiintyi arvostelussa aiemmin myös virheellisessä muodossa ”Vanha ihminen tanssii”.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: