Finlandia-palkitut tulevat nyt kotisohvalle - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Finlandia-palkitut tulevat nyt kotisohvalle, kun lukemisen suurimpaan juhlaan voi osallistua suoran tv-lähetyksen kautta

Näyttelijä Christoffer Strandberg päättää tänä vuonna, kuka saa lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.­

25.11.2020 7:00

Kirjasyksyn varma puheenaihe ovat tieto- ja kaunokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Marraskuussa jaettavat palkinnot määräävät pitkälti sen, mitä kirjoja joululahjapaketteihin kääritään.

Julkisuus lisää voittajakirjojen myyntiä, ja monet ovat aiheellisestikin harmissaan siitä, että palkittujen ja ehdolle asetettujen kirjojen varjoon jää valtavasti hyvää kirjallisuutta.

Ei pelkkä palkintoseremonia

Tänä vuonna Finlandia-palkinnot jaetaan ensimmäistä kertaa suorassa televisiolähetyksessä. Julkisuus on siis ennennäkemättömän laajaa.

Ohjelma ei silti ole pelkkä palkintoseremonia, vaan kirjallisuusohjelma, jossa keskustellaan laajemminkin kirjoista ja kirjallisuudesta.

Ääneen pääsevät tuttuun tapaan sekä voittajat että palkintojen valitsijat, jotka tänä vuonna ovat kapellimestari Hannu Lintu (kaunokirjallisuus), apulaispormestari Nasima Razmyar (tietokirjallisuus) ja näyttelijä Chirstoffer Strandberg (lastenkirjallisuus).

Ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori oli puheenjohtajana lautakunnassa, joka valitsi ehdokkaat kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.­

Kun koronavuonna tapahtumia on peruttu, lukeminen on ollut monille tärkeä – ehkä jopa ainoa mahdollinen – harrastus. Keskustelu kirjallisuudesta ja kohtaamiset ovat jääneet vähiin, järjestettiinhän Helsingin kirjamessutkin tänä vuonna vain verkossa. Toisaalta se tarjosi mahdollisuuden osallistua messuille kaikkialta Suomesta.

Hienoa, että nyt pääsee osallistumaan ”etänä” myös lukemisen suurimpaan juhlaan.

Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?