Karaoketerapiaa sävelin ja sanoin - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Karaoketerapiaa sävelin ja sanoin

Teresa Kaaresmaa ja Sari Hellman täydentävät toisiaan kun elämän murheita ratkotaan karaokebaarissa

21.11.2020 15:18

Kuumia aaltoja. Käsikirjoitus Anne Prokofjeff. Ohjaus Kimmo Salokangas. Osissa Sari Hellman ja Teresa Kaaresmaa. Valot Teemu Mäkinen. Lavastus Markku Lahti. Nokun näyttämö Noormarkku. Ensi-ilta 20.11.

Kun karaoke rantautui Suomeen 1980-luvulla niin tietäväisimmät veikkasivat sen viipyvän oman aikansa ja ilmiönä katoavan pian.

Väärinpä luultiin. Kun asiaa ajattelee hieman syvemmin, huomaa että karaokessahan ovat kaikki ne elementit jotka vetoavat juroon suomalaiseen, hänen sielunsa syövereitten pieniin salaisuuksiin ja kaikkinaisiin unelmiin ja haaveisiin.

Kun karaokea rahvaanomaisena pitävä kyynikko sanoo karaoken olevan masturboimista julkisella paikalla, kirjoittaa tutkija syvällistä analyysia karaoken tervehdyttävästä vaikutuksesta, sosiaalisuudesta ja yhteenkuuluvaisuuden väkevästä tunteesta.

Karaoke porilaisella harrastajanäyttämöllä ei ole uutta. Porin Vihreä Teatteri toi Karaokekansaa -nimisen näytelmän ohjelmistoonsa vuonna 1992. Jo silloin pantiin merkille karaoken hyvät puolet. Itse laulu taikka laulutaito eivät olleetkaan ykkösinä. Oltiin yhtä, jossa taputettiin kaikkein huonoimmallekin laulajalle. Ja taputetaan tänä päivänä.

Kaksi Annea tapaa karaokebaarissa. Löytyy heti yhteinen sävel: miesten petollisuus ja se että ”kaikkihan ovat vähän Anneja!” Pala palata ja biisi biisiltä löytyy se punainen lanka, jossa ei hetken päästä tietyille asioille anneta armoa eikä arvoa. Naiset luettelevat kuin kilvan vaivojaan, mutta väliin mahtuu aivan oikeita viisauksiakin. Väillä kuullaan puuduttava esitelmä edunvalvonnan kiemuroista, mutta tunnelma palautuu heti kun naiset tarttuvat mikkiin ja laulu raikaa.

Tiedossa ei ole onko tunnettu näytelmäkirjailija itse raapustanut juonen sisään varsinaisen räjähtävän pierukohtauksen, mutta ainahan se toimii, oli kulunut tai ei.

Naisten keskenään vaihtamista näkemyksistä ja kokemuksista kasvaa yhtälö, joka antaa molemmille Anneille uusia eväitä. Laulut on hyvin valittu ja osattu. Mene ja tiedä vaikka pienet epävireisyydet olisikin ohjaaja taitavasti istuttanut juoneen jotta aito karaoketunnelma säilyisi.

Aikamoinen yllätys koetaan, kun toisen Annen ammatista tulee puhe.

Interaktiivisuutta lisäsi se, että yleisö lauloi paikka paikoin mukana. Se oli jo kuulutuksissakin toivottu.

Väkevien ilmaisujen summana todettiin lopuksi vain, että kiitos ja anteeksi!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut