Esikoiskirjailijan fantasiaromaani sai Kuvastaja-palkinnon

Tolkien-seura palkitsi Katariina Heikkilän fantasiakirjan Punainen nyrkki.

Katariina Heikkilä sai Kuvastaja-palkinnon esikoisromaanistaan Punainen nyrkki.

18.11.2020 11:09

Kankaanpää

Kankaanpään Veneskoskella kasvaneen Katariina Heikkilän esikoisteos Punainen nyrkki palkittiin Kuvastaja-palkinnolla.

Suomen Tolkien-seura Kontu valitsi Heikkilän viime vuonna ilmestyneen fantasiateoksen ehdokkaiden joukosta parhaaksi. Raadin puheenjohtaja Marianne Leikomaa toteaa perusteluissaan, että Heikkilän teos on yksi harvoista ehdokkaana olleista teoksista, joka on kirjoitettu aikuisille.

– Fantasiakirjallisuus on usein suunnattu nuorille ja monet aikaisemmat Kustantaja-voittajat ovat olleet nuorten kirjoja, sanoo Leikomaa.

Tänä vuonna raati iloitsi erityisen paljon aikuisille suunnatuista fantasiakirjoista.

Raati luonnehti voittajakirjaa seuraavasti: ”Aikuisten fantasiaa, jossa yhteiskunnallinen aihe tekee siitä piristävän lisän suomalaiseen fantasiaan.”

Raadin mielestä myös teoksen kaikkien päähahmojen persoonallisuudet ja taustatarinat oli mietitty hyvin ja kaikkien teoille löytyi jokin motivoiva selitys.

Raati kiitteli romaanikokonaisuutta hienosti rakennetuksi. Kiitosta sai myös se, että isoista aiheistaan huolimatta kirja on todella vetävä.

Katariina Heikkilä on mielissään valinnasta. Hän myöntää, että palkinto kannustaa jatkamaan kirjoittamista.

Heikkilän palkitussa teoksessa kerrotaan neljästä elämässään kovia kokeneesta vahvasta naisesta kuvitteellisessa Santanian liittovaltiossa. Alun perin hän sai idean kirjaan käytyään kuuntelemassa luentoa Guantanamonin vankilasta.

Hän teki paljon taustatyötä, mietti ja suunnitteli, luki valtavan määrän kirjoja sekä katsoi Ville Haapasalon matkailuohjelmia, kirjoitti ylös Keski-Aasian maiden kasveja, ruokia ja lintuja. Hän tukeutui myös aineistoon, jota keräsi kansainvälistä politiikkaa opiskellessaan.

– Kaikki pitää alusta lähtien suunnitella, jos haluaa kokonaisen maailman luoda.

Heikkilä on huomannut, että jos kaikkea lukemaansa tietoa ei saa yhteen tarinaan, niin lukeminen voi olla muuten sivistävää ja siitä voi olla myöhemmin hyötyä.

– Joku graduohjaaja sanoi yliopistossa, että jos haluaa kirjoittaa satasivuisen gradun, niin siihen pitää lukea metrin korkuisen kasan kirjoja. Saman voi sanoa romaaniinkin, sillä sen verran vähintään pitää lukea aineistoa, suunnitella ja miettiä asioita etukäteen.

Hän sai taannoin apurahan, jonka turvin on kuluvan syksyn voinut keskittyä täysipäiväisesti uuden romaanin kirjoittamiseen. Fantasia on tyylilaji, mutta paljon muuta hän ei vielä sano, sillä sen hän paljastaa vasta sitten, kun kirja on valmis.

– Uudelle kirjalle ei ole vielä kustantajaa ja kaikki deadlinet ovat omassa päässäni. Se auttaa, kun on laittanut jotain rajoja itselleen.

Heikkilän esikoisteoksen kustannusosakeyhtiö oli Aula & Co.

Suomen Tolkien-seura Kontu ry jakoi palkinnon nyt 20. kerran. Katso ohessa Katariina Heikkilän haastattelu virtuaalisesti järjestetystä palkintojenjakotilaisuudesta. Video julkaistiin alunperin Tolkien-seuran verkkosivulla ja sen käsitteli Mikko Seppänen.

Lue Punainen nyrkki -romaanin arvostelu:

https://www.satakunnankansa.fi/kulttuuri/art-2000007092290.html

Punainen nyrkki

  • Esikoisromaani Punainen nyrkki ilmestyi tammikuussa 2019.

  • Kirjan kustannusyhtiö oli Aula & Co.

  • Fantasiaromaani.

  • Suomen Tolkien-seura Kontu ry myönsi Katariina Heikkilän romaanille Kuvastaja-palkinnon 2020.

  • Raadin puheenjohtaja Marianne Leikomaa ja jäsenet Satu Keinänen, Susanna Keinänen, Nienna Lagus, Kaisa Linnasalo, Elisa Wiik.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut