Kulttuurin kesäkuun menovinkit Satakuntaan - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kesäkuu on teatterin ja kuvataiteen juhlaa – katso kulttuurin menovinkit Satakuntaan

Leena Lähdesmäen valokuvia on nähtävillä kesällä Kauttuan Ruukinpuistossa.­

3.6.2019 17:44

Frida Moukulaisen näyttely

Kankaanpään Galleriassa on kesän ajan esillä Frida Moukulaisen taidenäyttely. Moukulainen on Kankaanpäässä asuva taiteilija, joka on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta.

Hänen kiinnostavia maalauksiaan on ollut aiemmin esillä muun muassa Poriginal-galleriassa. Moukulainen maalaa vedenalaisia huoneita, maisemia ja tunnelmia, jotka kuvastavat sisäistä näkymää tai todellisuutta.

Frida Moukulainen: Vedenalaisia Kankaanpään Galleriassa 5.6.–3.8.

Frida Moukulainen: Toisten vene (öljy kankaalle ja pleksille 2019) ­

Hyacinth Bucket (Sari Havas) saa naapurinsa Elizabethin (Mervi Takatalo) hermostumaan seurassaan.­

Pokka pitää

Kirjurinluodon kesäteatterissa saa ensi-iltansa Pokka pitää -komedia, jossa seikkailevat samat hahmot kuin Roy Clarken suositussa tv-sarjassa. Clarke on kirjoittanut myös tämän näytelmän, jossa Hyacinth Bucket (Sari Havas) yrittää teatterin avulla päästä parempiin piireihin.

Rooleissa on liuta teatterin ammattilaisia, muun muassa Jaana Pesonen (Syke), Petteri Pennilä (M/S Romantic) ja Sami Uotila. Näytelmän ohjaa Miika Muranen.

Ensi-ilta 7.6. klo 18 Kirjurinluodon kesäteatteri

Lue lisää näytelmästä

Joki-näyttely vie Kokemäenjoen maisemiin ja tunnelmiin muun muassa Titta Vallan valokuvien kautta.­

Näyttely Kokemäenjoesta

Taidenäyttely Joki esittelee Porin taidemuseossa Kokemäenjoen paikallisten taiteilijoiden silmin. Mukana ovat taiteilijat Jan Eerala, Mollu Heino, Henry Merimaa, Veijo Setälä ja Titta Valla.

Taiteilijat ovat käsitelleet Kokemäenjoen maisemiin, veteen ja jokeen liittyviä teemoja. Näyttely avaa näkökulmia joen maisema-arvoihin ja maisemansuojeluun. Se on osa Turun yliopiston Kokkeli-taidetutkimushanketta.

Porin taidemuseo, luentosali 7.6.–11.8.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Rauma Triennale -taidenäyttely keskittyy tylsyyteen. Paulien Oltheten: La Defence, 2017-2018, stillkuva videoteoksesta­

Rauma Triennale

Rauman taidemuseon kesänäyttely käsittelee tylsyyttä. Digitalisoituneessa, ärsykkeitä tulvivassa nykyisyydessä ihmisellä ei tarvitse olla koskaan tylsää. Mutta onko tylsyydessä jotain ihmiselle tärkeää, jotain mistä kannattaa pitää kiinni?

Näyttelyssä on mukana joukko nykytaiteilijoita sekä Suomesta että muualta Euroopasta. Rauma Triennale järjestetään tänä vuonna ensi kertaa. Sen juuret ovat Rauman taidemuseon vuosina 1977–2016 järjestämässä Itämeren alueen nykytaiteen biennaalissa.

8.6.–15.9. Rauman taidemuseo

Pori Big Band on jazziin erikoistunut paikallinen kokoonpano, joka on ollut vakioesiintyjä Pori Jazzissa. Näin orkesteri tunnelmoi jazzkadulla vuonna 2016.­

Duke Ellington -konsertti

Pori Big Bandiä on moni porilainen kuullut ainakin jazzkadulla soittamassa. Nyt orkesteri esittää Kulttuuritehdas Kehräämössä Duke Ellingtonin tuotantoa. Kapellimestarina ja solistina toimii trumpetisti Mikko "Gunu" Karjalainen.

Jazzin suuri nimi Duke Ellington vaikutti 1920-luvulta 1960-luvulle. Hän sävelsi useita jazzstandardeja, kuten Caravan ja Satin Doll. Konsertissa on luvassa perinteisen swingin tunnelmaa.

8.6. Kulttuuritehdas Kehräämö klo 20

Kauttuan kesänäyttelyt

Euran Kauttuan Ruukinpuistossa on kesällä esillä taidetta useilta tekijöiltä. Galleriapuoti Aistinjyvässä on kuvataiteilija-valokuvaaja Leena Lähdesmäen näyttely Tapetti. Kokkolassa asuva Lähdesmäki kuvaa töissään ihmisen hämmennystä elämässä, sitä mille ei löydy sanoja ja mikä jää usein huomaamatta.

Kauttuan Ruukinpuistossa on nähtävillä kesällä myös muun muassa Eeva Saunion keramiikkaa sekä Kolme erinaista näyttely (Terttu Mäkimattila, Berit Niemi ja Susanna Löfberg)

8.6.–4.7. Leena Lähdesmäki: Tapetti (Galleriapuoti Aistinjyvä)

8.6.–31.7. Eeva Saunio: Sivupersoonia, Kauttuan Ruukinpuisto

8.6.–29.6. Kome erinaista

David Briggs soittaa Pori Organ -festivaalilla kahdessa konsertissa.­

Pori Organ ja Briggs

Keski-Porin kirkossa järjestettävä urkufestivaali tuo urkutaiteilijoiden kansainvälisen huipun esiintymään Poriin. Tänä vuonna keskiössä on englantilainen urkutaiteilija ja säveltäjä David Briggs.

Porin Filharmoinen kuoro esittää Briggsin Messe pour Saint Sulpice -messun. Briggs soittaa säveltämänsä konserton uruille ja orkesterille yhdessä Pori Sinfoniettan kanssa. Lisäksi hän improvisoi Urut ja elokuva -illassa The Phantom of the Opera -klassikkoelokuvaan musiikin.

Pori Organ -festivaali 10.-16.6. Keski-Porin kirkko

Interaktiivinen esitys

Kaksi ranskalaista taiteilijaa, Farid Rahmouni ja Pierre Depaz, ovat luoneet Anniksen Step by step -hankkeen nuorten kanssa uudenlaisen esityksen, jonka kulkuun yleisö voi vaikuttaa.

Rahmouni on tanssija, koreografi ja akrobaatti, ja Depaz on digitaalisen taiteen professori. Esityksessä hyödynnetään digitaalista taidetta ja ohjelmointia. Yleisöltä kysytään toiveita esitystä varten, ja he voivat puhelimillaan vaikuttaa siihen, mitä esityksessä tapahtuu.

Ensi-ilta 11.6. kello 19 Sampo-Rosenlewin vanha tehdas Konepajanrannassa, tiedustelut Milla@millagronman.com

Miehet laulavat rakkaudesta

Klassisen laulun festivaali Eurajoki Bel Canto alkaa tuplakonsertilla Miehen rakkauden kaksi puolta. Ensin Turun NMKY:n mieskuoron tuplakvartetti Namikatse ja Arola Quartet esittävät kauneimmat serenadit Eurajoki-salissa. Illalla miehet revittelevät pahojen poikien lauluja K-18-konsertissa Pappilankosken myllyllä.

Eurajoen 150-vuotisjuhlan kunniaksi festivaali esittää J. Brahmsin Ein deutsches Requiem -messun. Viikon ohjelmassa on myös Schubertin Winterreise basso Erik Rousin esittämänä.

Eurajoki Bel Canto 11.–16.6.

Raumanmeren juhannuksessa on luvassa vauhtia Sannin tyyliin.­

RMJ

Raumanmeren juhannuksessa esiintyvät artistit eivät pahemmin esittelyitä kaipaa. Läsnä on kattavasti kotimaisten ykkösartistien kaartia: Alma, JVG, Darude, Pyhimys, Vesala, Elastinen, Kaija Koo, Sanni, Vesta, Bomfunk MC´s, Apulanta, Pariisin kevät ja Pikku G.

Kansainvälisiä festivaaleja kiertävä Alma esiintyy tänä kesänä myös useilla kotimaan festareilla, muun muassa RMJ:ssä ja Pori Jazzissa.

Mecano beach -bileiden dance-musiikista vastaavat Darude sekä DJ-vieraat Suomesta ja ulkomailta. Kansainvälisiä tähtivieraita ovat muun muassa DJ Luke Bond ja kansainvälisiä klubeja tiuhaan kiertävä Ashley Wallbridge.

20.–22.6. Otanlahden rantapuisto, Rauma

Annica Laine ja Juha Kulmala ovat rooleissa Tuiskulan kesäteatterissa.­

Tuiskulan kesäteatteri

Säkylän Köyliössä osataan odottaa Tuiskulan kesäteatterilta laatua ja kunnianhimoista toteutusta. Tänä kesänä Tuiskulassa esitetään ohjaaja-käsikirjoittaja Pekka Saariston näytelmä Kotomaan vaaran vuaret. Se jatkaa Kotomaan tarinaa, jota on nähty jo kahden näytelmän verran.

Nämä näytelmät ammentavat tarinansa Suomen historiasta. Tällä kertaa näytelmä käsittelee sodan jälkeistä aikaa. Moni on menettänyt henkensä, kotinsa, terveytensä tai läheisensä. Sotakorvaukset ovat raskaat eikä Suomen kohtalo kansakuntana mitenkään turvattu. Tämän keskellä ihmiset elävät arkea pelkoineen ja iloineen.

Tuiskulan kesäteatteri on oiva historiallinen vaihtoehto kesäteatterifarsseille ja -komedioille.

Ensi-ilta 28.6. klo 19

Iris Halme esittää Kaisua ja Oskari Penttilä Erniä Ouraooperan musiikkinäytelmässä Liian paksu perhoseksi. Kuva on näytelmän harjoituksista. ­

Liian paksu perhoseksi

Ouraooppera Merikarvialla erottuu Tuiskulan lailla harrastajakesäteattereista edukseen. Krookan merenrantanäyttämöllä on joka kesä mukana elävä orkesteri. Tänä kesänä meren rannalla nähdään Liian paksu perhoseksi -musiikkinäytelmä, jonka ohjaa Aa-Pee Söderdahl.

Liian paksu perhoseksi on kirjailija Sisko Istanmäen humoristinen romaani, josta on sittemmin tehty elokuva ja useita dramatisointeja. Tarina kertoo suurikokoisesta Kaisusta, joka tulee apulaiseksi kyläkauppaan, pistää siellä asiat kuntoon ja rakastuu kauppiaaseen.

Ensi-ilta 28.6. klo 18.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?