Matti Nykäsestä elämäkerta - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Matti Nykäsestä elämäkerta – muusikko Jussi Niemi toinen kirjoittajista

Vuosi sitten 55-vuotiaana poisnukkunut mäkihyppylegenda saa elämäkerran.

Matti Nykäsen muisto elää.

30.1.2020 16:02

Millainen persoona oli kaikkien tuntema Matti Ensio Nykänen – mies valtaisan menestyksen ja lukemattomien kohuotsikoiden takana? Mitä kaikkea aiemmin tuntematonta mahtui tämän poikkeuksellisen ihmisen elämään? Ja millaisia tarinoita hän jätti taakseen?

Matti Nykäsestä on vuosikymmenten varrella julkaistu muutamia kirjoja, mutta Otava lupaa tulevan elämäkerran paketoivan mäkisankarin elämän yksiin kansiin monipuolisesti ja kattavasti. Elämä oli laiffii – Matti Nykänen 1963–2019 ilmestyy syksyllä.

Kirjan tekevät yhteistyössä toimittaja-kirjailija Marko Lempinen sekä pitkän linjan muusikko Jussi Niemi, joka toimi keikkalavoja vuosikymmeniä kiertäneen Nykäsen bändin sieluna – kitaristina ja lauluntekijänä.

Kirja perustuu paitsi tekijöiden omiin tietoihin ja kokemuksiin myös suureen määrään haastatteluja ja arkistomateriaalia. Kirjaa varten haastatellaan niin Nykäsen läheisiä, ystäviä, kilpakumppaneita kuin yhteistyötahojakin.

Monipuolisista, tutkivaan journalismiin usein perustuneista artikkeleistaan sekä tarinallisesta kerronnastaan tunnettu Lempinen tutustui kansallissankariin 2010-luvun taitteessa ja ystävystyi tämän kanssa sittemmin toimituksellisen yhteistyön lomassa.

– Olen etuoikeutettu päästessäni hahmottamaan lukijoille aiempaa tarkempaa ja laajempaa kuvaa näin suuresta suomalaisesta persoonasta, jonka tragedia tuntui koskettavan vähintäänkin puolta suomalaisia, ketä milläkin tavoin, Lempinen sanoo tiedotteessa.

Nykäsessä oli Lempisen mukaan ihmisenä monia erilaisia puolia, joista osa pysyi julkisuudelta piilossa.

– Matti puhutteli kansaa vuosikymmenten ajan lähes viikosta toiseen, hyvine ja huonoine puolineen, mutta paljon on jäänyt kertomatta. Uutta tietoa ja tarinoita on luvassa, Lempinen lupaa.

Jussi Niemi seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta Nykäsen elämää.

– Kun minua pyydettiin mukaan kirjaprojektiin, mietin jonkin aikaa vastaustani. Halusin tutkiskella suhdettani Mattiin, omia motiivejani. Tulin siihen lopputulokseen, että haluan ehdottomasti olla mukana tekemässä Matista sellaista kirjaa, joka kuljettaa lukijan totuudenmukaisesti mäkitornien juurelle ja keikkalavojen taakse, Niemi kertoo.

– Matin poismeno on ottanut koville. Tämä projekti auttaa minua prosessoimaan Matti-muistoja ja siirtymään eteenpäin, hän jatkaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut