Arvio T.E.H.D.A.S. Retrotopia - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

T.E.H.D.A.S.-ryhmän omintakeisessa kesänäyttelyssä taide kaipaa epävarmaa menneisyyttään.

T.E.H.D.A.S.: Retrotopia, 2020, kollektiivinen tilateos Porin vanhalla lyhytaaltoasemalla.

20.8.2020 13:13

Kuvataide

T.E.H.D.A.S. -ryhmä: Retrotopia. 5.9. saakka. Veistospuisto ja Vanhan lyhytaaltoaseman kesänäyttely, Radioasemantie 1, Pori. Veistospuisto on avoinna aina. Lyhytaaltoasema on avoinna ke–su kello 12–18.

Sosiologi Zygmunt Bauman (1925–2017) tutki ihmisen kokemusta omasta aikakaudestaan. Postuumisti häneltä julkaistu kirja Retrotopia käsittelee menneisyyden mielikuvituksellista ja valikoivaa kaipuuta. Sitä ilmentävät entisaikojen uustulkinnat esimerkiksi kirjallisuudessa, elokuvissa ja populistisessa konservatismissa.

T.E.H.D.A.S.-ryhmä on poiminut retrotopian kesänäyttelynsä teemaksi, ja mikä sopisikaan paremmin Porin vanha lyhytaaltoaseman nostalgiaa väreilevään miljööseen. Oman näyttelykokemukseni kruunaa mukava koiranulkoiluttaja, joka muistelee kideradioita, radiolähetyksiä välittäviä lämpöpattereita ja Väinölän vanhaa koulua.

Radioaseman sisätiloihin pystytetty telttainstallaatio viittaa kömpelöihin väliaikaisiin testilaboratorioihin ja virusten eristämiseen. Tieteistarinoiden kuvastosta on tullut uutiskuvastoa, joka palautuu uusiin teoksellisiin tulkintoihin. Epävarmuuden sieto on taiteilijoiden leipälaji, mutta tänä vuonna sitä harjoittelevat muutkin.

Vuosikymmenen alussa T.E.H.D.A.S.-ryhmä pokkasi valtionpalkinnon ja ryömi marginaalista maan taidekeskiöön. Uudessa tilateoksessa taide sijoittuu korostuneesti ulos pimeyteen katsojan käyskennellessä teltan tarjoamassa näennäissuojassa, muovituolien ja ambient-musiikin keskellä.

Ikkunoista näkyy dioraamoja, joihin on sommiteltu aiemmista näyttelyistä tuttuja maalauksia ja veistoksia. Menneisyyden perspektiivi näyttäytyy lyhyenä ja suuntautuu oman taiteellisen työskentelyn uudelleenjärjestelyyn.

Asetelmat kuitenkin puhuttelevat erilleen ajautuneen taiteilijakollektiivin yksinäisyyden kuvina. Yksi pitää lintuperformanssia kotonaan, toinen yrittää keskustella tekoälyn kanssa, kolmas lukee kirjaa Valta ja painajainen.

Porin vanhan lyhytaaltoaseman ympäristöön levittäytyy lähiöestetiikkaa kommentoiva, yhteisöllisesti rakentuva veistospuisto. Viime kesän betoniteema jatkuu uudessa harkkoteoksessa.

Ulkona veistospuistossa taide saa voimaa siitä mistä moni muukin, eli lähiluonnosta. Viime kesän betoniteema jatkuu uudessa harkkoteoksessa ja maahan pingotettu trampoliinimatto kutsuu pomppimaan.

Zygmunt Bauman sanoi niin&näin-lehden haastattelussa 1997, että ”meidän on kehitettävä taitojamme, jotta oppisimme elämään jo arkipäiväisiksi tulleiden ambivalenssin ja epävarmuuden kanssa”. Taaksekin kannattaa katsoa, sillä kuten koiranulkoiluttaja muistutti: ”Jos internet kaatuu, tulemme vielä tarvitsemaan lyhytaaltoradiotekniikkaa.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: