Arvio Galleria 3h+k -näyttelystä, jossa taiteilijoina Sari Hiltunen, Karoliina Korvuo, Markus Luiro, Ida Nikitin, Sanna Pappila, Katriina Sjöblom ja Henna Tyrväinen - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Galleria 3h+k ei ole enää marginaalissa eikä undergroundia, vaan keskellä Poria ja katutasossa

Uuden Galleria 3h+k:n avajaisia vietettiin Porin Yrjönkadulla heinäkuussa.

8.7.2019 17:19

Kuvataide

Tilanne NYTE

Sari Hiltunen, Karoliina Korvuo, Markus Luiro, Ida Nikitin, Sanna Pappila, Katriina Sjöblom, Henna Tyrväinen

28.7. saakka. Galleria 3h+k, Yrjönkatu 4, Pori, avoinna ke-pe 12-18, la-su 11-16.

Galleria 3h+k:n logo häilyy pinkkinä ja sinertävänä uutuuttaan hohtavan gallerian seinällä. Henna Tyrväisen (s. 1987) installaatiossa värivalo lävistää kirkkaan kuution.

Valkoinen kuutio tarkoittaa nykytaiteen temppeliä, jossa teokset esitetään puhtaaksi riisutussa huoneessa. Tyrväisen teos viittaa siihen, että Nyte ry:n avaama uusi Galleria 3h+k on paitsi valkoinen myös läpinäkyvä. Näyteikkunat tekevät tilasta akvaarion. Aiempi boheemi ja syrjäinen taidepesä on nyt avoin, julkinen ja keskeisellä paikalla.

Katriina Sjöblom: O2ˇCO2ˆ ja Kylkiluut, 2019, keramiikka sekä Pulma, 2017, sekatekniikka paperille.

Tilanne NYTE -avausnäyttelyn taiteilijat ovat samoja ihmisiä, jotka ovat jo viikkojen ajan puunanneet galleriaa kuntoon. Teoksissa uutta tilaa ja tilannetta lähestytään varovasti. Markus Luiron (s. 1985) piskuinen tussipiirros on nimeltään Katua. Katse viistää kadun viertä ja mieltä hiertää pieni epävarmuus muutosten edessä. Mutta parempi katsoa kuin katua, mitä Yrjönkatu tuo tullessaan.

Karoliina Korvuon (s. 1991) sommitelma esittää rakkauskysymyksiä. Ne kuiskataan Korvuon teoksille ominaisella arvoituksellisuudella. Tilanteiden pakosta Nyte ry joutui hylkäämään aikaisemmat kotinsa Itsenäisyydenkadulla ja sitä ennen Maaherrankadulla. Ne säilyvät taiteilijapolvien muistoissa rakkaina kuin puhkihalatut lelut. Korvuon teoksessa nostalgisen kiintymyksen kohteena on muun muassa pala vanhaa lattiaa.

Ida Nikitin: Love – loud, Valokyltti, Johan nyt on markkinat ja Silmissä sumenee, 2019, akryylimaalaukset kankaalle ja alumiinikomposiitille.

Ida Nikitinin (s. 1984) maalauskokonaisuus ryöpyttää tuttua, myönteisen viimeistelemätöntä meininkiä. Nikitinin sivellin tuntuu parhaimmillaan toimivan kuin suora johdin syvistä tunteista maalauskankaalle. Selkeä näyttelytila tarjoaa rajulle maalaamiselle kohottavat puitteet, joten jään innolla odottamaan tulevia yksityisnäyttelyitä.

Galleria 3h+k:n muutto ilahduttaa Porin keskustan ilmettä. Tyhjillään seisseeseen liiketilaan tulee eloa ja valoa. Näyttelyt, taiteilijat ja yleisöt näkyvät katukuvassa ja muiden taidenäyttelyiden läheisyys mahdollistaa yhteisen säpinän. Siitä saatiin makua jo perjantaina, kun Galleria 3h+k:n ja P-gallerian samanaikaiset avajaiset houkuttivat yleisöä.

Uusi Galleria 3h+k avautuu korostetun asiallisena, mikä onkin fiksu tapa aloittaa. Silti luotan nyteläisiin, että tilassa tullaan vielä näkemään hämmentävää, räväkkää eikä aina ihan näin sisäsiistiä nykytaidetta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos