Satakunnan Kansan lokakuun kulttuurin menovinkit - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Rokkia, rakkautta, rakastajia ja romanien elämää: Satakunnan lokakuu on täynnä kiinnostavia kulttuuririentoja, katso tästä menovinkit

Milla Kangas ja Lauri Tilkanen esiintyvät Porissa Harold Pinterin kamarinäytelmässä Rakastaja, jossa pohditaan, miten säilyttää intohimo ja vapaus muuttua pitkässä parisuhteessa.

30.9.2019 20:23

Rakastajat juurillaan

Tästä näytelmästä porilainen Rakastajat-teatteri sai nimensä. Harold Pinterin Rakastaja oli ensimmäinen teatterin esittämä näytelmä vuonna 1991, ja nyt se palaa Poriin Essi Rossin ohjauksena. Rooleissa nähdään Lauri Tilkanen ja Milla Kangas. Tunnin mittaisessa parisuhdenäytelmässä mikään ei ole sitä, miltä aluksi vaikuttaa. Näytelmä käsittelee muun muassa valtaa ja intohimoa.

Kulttuuritehdas Kehräämö 2.10. klo 19 ja 3.10. klo 19.

Volter Kilven rakkaus

Kirjailija-viulisti Laura Kokko kirjoitti kirjan ja loi kirjallisen konsertin Volter Kilven ja Hilja Vanhakartanon rakkaustarinasta. Nyt konsertin voi kokea myös Porissa. Rakkaustarina liittyy Poriin, sillä Hilja Vanhakartano oli kotoisin Porista. Kirjallisessa konsertissa vuorottelevat rakkaustarina, kirjeistä kuultavat lainaukset ja klassikkosävelmät. Esiintyjinä Kokon lisäksi ovat mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Petri Haapasalo.

Volter ja Hilja - Ovat sanasi niinkuin valoa minulle -konsertti Porin Suomalaisella klubilla 6.10. klo 17. (Satakunnan musiikkijuhlat)

Harjavaltaan tulee esiin kissa-aiheista taidetta. Kuvassa Hannamari Matikaisen Pikkukissa vuodelta 2015.

Kissataidetta

Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu 8.10. kolme uutta näyttelyä. Tassunjälkiä-näyttely vie kissojen jäljille kissa-aiheisen taiteen, kulttuurihistorian ja valokuvien kautta. Ruoveden maisema -näyttelyssä nykytaiteilijat jatkavat ulkoilmamaalauksen perinnettä. Lisäksi koettavissa museossa on Mollu Heinon ja Kirsi Jaakkolan kuunteluteos Alaston äänimaisema, joka koostuu Harjavallan alueella tehdyistä äänityksistä.

Emil Cedercreutzin museo 8.10.2019–12.1.2020

Naivistit Noormarkussa

Galleria Liisa Ekqvistin näyttely Hyvällä tuulella esittelee viiden tunnetun suomalaisen naivistin töitä. Mukana ovat Nakkilassa asuva Seija Levanto sekä Kaarina Alsta, Anna-Liisa Hakkarainen, Markku Mäki ja Kikka Nyrén. Näyttelyn ideana on tuoda esiin naivismin kirjoa ja taiteilijoiden tuoreita tapoja käyttää tätä tyylilajia teoksissaan.

Galleria Liisa Ekqvist 9.10.–3.11.

Cecilia Zilliacus esiintyy solistina juhlakonsertissa, jossa esitetään muun muassa Selim Palmgrenin Konserttifantasia viululle ja orkesterille.

Ilmainen juhlakonsertti

Svenska Kulturfonden i Björneborg tarjoaa satavuotisjuhlansa kunniaksi maksuttoman Pori Sinfoniettan juhlakonsertin. Kapellimestariksi saapuu Pori Sinfoniettan ylikapellimestarinakin toiminut Jan Söderblom. Solistina soittaa viulisti Cecilia Zilliacus, ja konsertissa esiintyy myös Teemu Honkasen valmentama Key Ensemble -kuoro. Ohjelmistossa on muun muassa Palmgrenin ja Sibeliuksen musiikkia. Lipun konserttiin voi hakea Visit Porista (Itäpuisto 7, Pori).

Promenadisali 10.10. klo 19

Uriah Heep palaa Lallikselle 30 vuoden tauon jälkeen.

Uriah Heep Lalliksella

Uriah Heep esiintyi Lalliksella 30 vuotta sitten ja palaa nyt Köyliöön. Yhtye on toiminut jo 50 vuoden ajan. Esikoisalbumi on vuodelta 1970 ja viimeisin Living the Dream vuodelta 2018. Lalliksen illassa kuullaan suurimmat hitit, kuten Gypsy, Easy Livin’ ja Lady in Black. Lämmittelijänä soittaa Melrose.

Lallis 11.10., ovet auki klo 19

22-Pistepirkon paluu

Tätä rockbändiä ei ole sitten vuoden 2015 ollut mahdollista nähdä livenä, mutta nyt yhtye palaa esiintymislavoille. Syksyn keikat Tampereella ja Helsingissä myivät nopeasti loppuun, mutta Poriin on vielä saatavissa lippuja. ”Soittaminen yhdessä tuntui taasen hyvältä ajatukselta. Ja kun käytännössäkin tuntui taasen toimivan, niin miksipä ei – meidänhän ei mistään tarvitse palata, kun ei ole minnekään mentykään”, bändi tiedotti paluustaan

Kehräämö, Pori 12.10. klo 22

Nykytaidetta Raumalla

Porin taiteilijaseura on koonnut Rauman taidemuseoon näyttelyn, jossa on edustettuna 17 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Esillä on niin maalaustaidetta kuin interaktiivista mediataidetta uransa eri vaiheissa olevilta taiteilijoilta. Mukana on satakuntalaisittain tuttuja nimiä, muun muassa Tapio Haapala, Samu Raatikainen, Päivi ja Veijo Setälä, Sanna Pajunen ja Pasi Vainionpää.

Tos o! Valtavan virran varrelta -näyttely Rauman taidemuseossa 12.10.2019–6.1.2020

Legendaarinen, 1960-luvulta asti uraa luonut jazzmuusikko Carla Bley esiintyy Porissa lokakuussa.

Carla Bley Porissa

83-vuotias amerikkalainen jazzsäveltäjä ja pianisti Carla Bley joutui perumaan sairastumisen takia Pori Jazzin esiintymisensä viime vuonna, mutta nyt hän lopultakin vierailee Porissa. Edellinen käynti oli Pori Jazzissa vuonna 2006. Iästään huolimatta Bley esiintyy yhä ahkerasti ja myös säveltää koko ajan. Hänen triossaan soittavat hänen puolisonsa, basisti Steve Swallow sekä brittiläinen saksofonisti Andy Sheppard.

15.10. Carla Bley Validi Karkia -klubilla Palmgren-salissa klo 19 (Rautatienpuistokatu 7, Pori)

Lue myös: ”Vanheneminen ei ole hullumpaa, jos on rahaa olla vanha”, sanoi Poriin saapuva jazzpianisti ja säveltäjä Carla Bley, 83

Porin teatterin Äänirosvo ilahduttaa kaikenikäisiä ja tarjoaa silmänruokaa huikealla lavastuksella. Kuvassa vasemmalta näyttelijät Heidi Rantakeisu, Oskari Penttilä ja Mirva Tolppanen.

Äänirosvoon ehtii vielä

Porin teatterin koko perheen näytelmä Äänirosvo on suuri seikkailu sekä äänten, lavasteiden ja valojen ilottelua. Susanna-tyttö ja Helge-koira tempautuvat mukaan huimiin tapahtumiin, joissa ihmisten ja koirienkin äänet varastetaan.

Kahdeksan esitystä jäljellä. Lokakuun näytökset Porin teatterissa 17.10. klo 18 ja 19.10. klo 13.

Porin teatterisyksyn kiinnostavimpia esityksiä on Rakastajat-teatterin kantaesitys Musta mustempi romani. Kuvassa vasemmalta näyttelijät Henrik Hammarberg, Outi Vuoriranta, Yasmin Ahsanullah ja Kai Tanner.

Musta, mustempi romani

Rakastajat-teatterin kiinnostavaan kantaesitykseen liittyy mittava taustatyö. Näytelmän taustalla on muun muassa erimaalaisten romanien, tutkijoiden ja aktivistien haastatteluja. Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Elina Izarra, joka loi Poriin aiemmin myös dokumentaarisen turvapaikanhakijoista kertovan näytelmän Karkotetut. Näytelmä sisältää kauniita ja karuja kohtaamisia useilta vuosikymmeniltä sekä myös iloa ja rakkautta.

Kantaesitys Kulttuuritehdas Kehräämössä 19.10. klo 19

Heli Laaksonen hauskuuttaa ja antaa ajattelun aihetta yleisölle Aurinkokiarraos-runokiertueellaan.

Aurinko paistaa sanoissa

Murrerunoilija Heli Laaksosen Aurinkokiarros-kiertue kiepsahtaa Poriin. Uusin kirja Aurinko. Porkkana. Vesi ilmestyi elokuussa. Kiertueella kuulijoille luvataan sanoilla hellimistä, hauskoja juttuja ja runon ääreen hiljentymistä.

Heli Laaksonen Promenadikeskuksessa 22.10. klo 19

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: