Satakunnan museo: Köyliöstä löytyi rautakautinen kilvenkupura, nyt osa näyttelyä - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Köyliöstä löytyi miekkamiehen varusteisiin kuulunut rautakautinen esine, jonka konservoinnissa tuli kiire

Köyliön kilvenkupura kuvattuna heti löytymisen jälkeen, ennen konservointia.­

14.1.2020 11:43

Säkylä

Satakunnan museo sai perusnäyttelyynsä uuden esineen: rautakautisen kilpeen kuuluneen kilvenkupuran. Esineen päätymisessä näyttelyyn oli monia vaiheita, ja sen konservoinniksi saamisella oli kiire.

Löydön teki metallinetsijä Juho Tamminen Köyliössä lokakuussa 2018. Hän löysi kupuran metallinpaljastimella tasaiselta pellolta. Lähialueilta on löydetty muitakin rautakauteen ajoittuvia esineitä. On mahdollista, että alueella sijaitsee vielä tuntemattomaksi jäänyt rautakautinen kalmisto.

Rautakautisen kilven ennallistus Satakunnan museossa. Rautainen kupura näkyy keskellä puista kilpeä.­

Kilpi kuului rautakaudella miekkamiehen varusteisiin. Kilven keskellä oli rautainen kilvenkupura, joka suojasi kilpikättä. Kokonaisina kilvenkupuroita on löytynyt yleensä vain arkeologisten kaivausten yhteydessä.

Satakunnan museon kokoelmissa ei ollut ennestään ehjää kilvenkupuraa. Esineen konservoinnilla oli kiire, koska maasta löydetyt rautaesineet alkavat kuivuessaan tuhoutua nopeasti. Esihistoriallisia metalliesineitä ei konservoida Satakunnassa, eikä Museovirastokaan voinut auttaa. Yleistynyt metallinetsintäharrastus on ruuhkauttanut konservointipalvelun niin pahoin, että esineitä jopa tuhoutuu ennen kuin ne ehditään konservoida.

Köyliön kilvenkupura konservoinnin jälkeen.­

Apuun tuli Satakunnan Museon ystävät -yhdistys, joka rahoitti konservoinnin Konservointipalvelu Löytö Oy:ssä Helsingissä. Kupura oli muun muassa puolen vuoden ajan alkaalisulfiittikäsittelyssä, sen lohkeamia lujitettiin akryylihartsilla ja esine suojattiin mikrokristallivahalla.

Rautakautiset kilvenkupurat vaihtelivat malliltaan piikkikärkisistä mataliin kupuihin. Itse kilpi oli todennäköisesti valmistettu puusta, ja se saattoi myös olla päällystetty nahalla. Kokonaisia kilpiä ei ole Suomessa säilynyt rautakaudelta Suomessa.

Köyliöstä syksyllä 2018 löydetty kilvenkupura on rautakauden puolivälissä merovingiajalla käytettyä tavanomaista mallia eli niin kutsuttu pyöreälakinen kilvenkupura. Vastaavia kupuroita on löydetty sekä Euran Luistarin että Köyliön Vanhakartanon ruumishaudoista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?