Kaksi valokuvaajaa, kaksi perhettä – porilaissyntyinen Joonas Vohlakari pokkasi Uusi kuvajournalisti -voiton kuvaamalla yksinhuoltajaisänsä elämää Harjavallassa - Kulttuuri - Satakunnan Kansa

Kaksi valokuvaajaa, kaksi perhettä – porilaissyntyinen Joonas Vohlakari pokkasi Uusi kuvajournalisti -voiton kuvaamalla yksinhuoltajaisänsä elämää Harjavallassa

Kuvajournalismi-palkittujen Touko Hujasen ja Joonas Vohlakarin kantava teema on perhe. Kilpailun voittajasato on parhaillaan esillä Porissa.

Kuvajournalismin parhaimmisto on esillä Samk-kampuksella. Vasemmalla kuvia Touko Hujasen Metsäperhe-sarjasta ja oikealla Joonas Vohlakarin Toinen perhe -sarjasta.

23.7.2019 18:28

Vahva oma kädenjälki, intiimi tunnelma, katsojan herättely.

Muun muassa nämä olivat perusteluita sille, miksi helsinkiläinen valokuvaaja Touko Hujanen dominoi tänä vuonna Kuvajournalismi 2018 -kilpailussa. Hujanen voitti niin vuoden kuvajournalistin, reportaasin kuin henkilökuvan palkinnot.

Hänen kuvasarjansa Metsäperhe vangitsee Pohjois-Karjalan Valtimossa asuvan pariskunnan, Maria Dorffin ja Lasse Nordlundin, sekä heidän lastensa "jälkifossiilista", omavaraista elämää. Se ja muut kilpailussa menestyneet otokset ovat parhaillaan esillä näyttelyssä Porissa.

Kuva riippumatossa lapsensa kanssa makaavasta Maria Dorffista toi Touko Hujaselle palkinnon parhaasta henkilökuvasta.

Hujaselle merkittävin tunnustus on ehdottomasti palkinto reportaasista. Hänen mielestään se, mitä yleisesti kutsutaan reportaasiksi, on pitkälti etukäteen suunniteltua ja rakennettua kuvaa.

– Journalismia tehdään nykyään melko aihevetoisesti. On jo päätetty, mistä on kyse ja sitten mennään vain vahvistamaan asia "kentälle". Klassinen reportaasi eli, että odotetaan ja katsotaan, mitä tapahtuu, on alakynnessä. Sellaista haluaisin nähdä enemmän.

Tekemisen kärsivällisyyttä Hujanen vaali Metsäperhettä kuvatessaan. Hän vietti perheen luona jopa yli viikon jaksoja kerralla, neljänä eri vuodenaikana. Omavarainen elämäntyyli on työntäyteistä, eivätkä lapset ja uuden omavaraopiston perustaminen juuri helpottaneet taakkaa, Hujanen kertoo. Jotta reportaasista tulisi hyvä, oli hänen kuitenkin häirittävä ja oltava tiellä.

Oliko se koskaan vaivaannuttavaa?

– Totta kai. Mutta eihän journalismissa olekaan kyse siitä, että journalistilla olisi hauskaa, Hujanen naurahtaa.

Joonas Vohlakarin voittajakuvasarjassa pääosassa on hänen oma perheensä.

Toisenlaisen perheen kuvasarjaksi on ikuistanut porilaissyntyinen Joonas Vohlakari, joka ansaitsi vuoden Uuden kuvajournalistin palkinnon. Vohlakarin kuvissa tavallista, harjavaltalaista elämää valottavat hänen oma yksinhuoltajaisänsä ja kolme velipuoltaan.

– Isäni on ollut yksinhuoltaja yksitoista, ehkä jopa kaksitoista vuotta. Aluksi ajattelin sen olevan sarjan pääpointti, mutta tehdessä huomasin, että siinä on paljon muutakin. Tavallaan se on katsaus oman kaupunkilaiskuplani ulkopuolelle, Vohlakari valaisee.

Hän itse asui pääasiassa äitinsä ja siskonsa kanssa kaupungissa, Porissa. Isän kodin maalaismiljöö on siitä hyvin erilainen.

Alussa Vohlakari pelkäsi, että oma perhe aiheena olisi liian helppo. Se luulo osoittautui kuitenkin vääräksi.

– Kun tekee yksityisestä julkista, on paljon eettisiä asioita, joita tulee miettiä. Kyseessä ovat kuitenkin omat läheiseni, eikä heitä halua asettaa mitenkään naurunalaiseksi tai aiheuttaa omalla tekemisellään ikävää oloa.

Aloite juuri tämän aiheen kuvaamiseen tuli kuitenkin lopulta juuri isältä.

– Veljeni eivät hirveästi tykkää olla kameran edessä, mikä oli oma haasteensa. Olen kuvaajana vähän sellainen, että en halua häiritä ihmisiä tai pakottaa kuvaan. Olen aika ujo itsekin, joten vaikka tässä olikin oma veli kyseessä, niin toisinaan saattoi olla aika vaikea lähteä tekemään kuvaa, Vohlakari pohtii.

Uusi kuvajournalisti 2018 -palkinto tuli hänelle suurena yllätyksenä. Arvostuksen osoitus on valanut uskoa omaan itseen ja taitoihin.

– Seuraavaksi haluaisin aloittaa taas jotakin uutta henkilökohtaista projektia. Uuden aloittaminen on kuitenkin aika vaikeaa, vielä ei ole tullut sitä uutta ideaa vastaan.

Kuvajournalismi 2018 -näyttely Porissa Samk-kampuksella 4. elokuuta saakka. Avoinna maanantaista lauantaihin kello 7.30–15.

Kuvajournalismi-näyttelyssä ovat esillä myös muun muassa vuoden urheilukuva, uutiskuva ja lehtikuva.

Vuoden kuvajournalistit

Touko Hujanen

Syntynyt vuonna 1986.

Voitti tänä vuonna Kuvajournalisti 2018 -palkinnon Metsäperhe-kuvasarjalla. Hujanen palkittiin lisäksi parhaasta reportaasista ja henkilökuvasta samasta kuvasarjasta. Kunniamaininnat hän sai Suomalainen paratiisi -kuvaesseestä ja urheilukuvasta.

Palkittu myös vuoden lehtikuvaajana (2011) sekä vuoden nuorena lehtikuvaajana (2009).

Joonas Vohlakari

Syntynyt vuonna 1991.

Voitti tänä vuonna Uusi kuvajournalisti 2018 -palkinnon Toinen perhe -kuvasarjalla.

Vohlakari on porilaissyntyinen, mutta asuu nykyään Helsingissä. Hän valmistui Lahden muotoiluinstituutista valokuvauksen opintolinjalta vuonna 2018.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos